Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
7.10

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Hamas Varnostni svet ZN Jordanija Gaza Robert Golob

Torek, 11. 6. 2024, 7.10

1 teden, 2 dneva

Hamas pozdravlja resolucijo o premirju v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Hamas, Izrael | Hamas je v ponedeljek sporočil, da bo sodeloval pri udejanjanju zahtev, ki so skladne z zahtevami ljudstva in odpora. | Foto Guliverimage

Hamas je v ponedeljek sporočil, da bo sodeloval pri udejanjanju zahtev, ki so skladne z zahtevami ljudstva in odpora.

Foto: Guliverimage

Palestinsko teroristično gibanje Hamas je v ponedeljek pozdravilo resolucijo o premirju v Gazi, ki jo je na predlog ZDA v ponedeljek sprejel Varnostni svet ZN. V odzivu so med drugim zapisali, da so pripravljeni sodelovati s posredniki pri udejanjanju mirovnega načrta. Resolucijo je pozdravil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas. Z njo soglaša tudi slovenski predsednik vlade Robert Golob.

Varnostni svet ZN je v ponedeljek sprejel resolucijo z ameriškim načrtom za prekinitev ognja v Gazi, ki v več fazah predvideva popolno ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo enklave.

Hamas je v ponedeljek sporočil, da bo sodeloval pri udejanjanju zahtev, ki so skladne z zahtevami ljudstva in odpora, piše na spletni strani portala Deutsche Welle.

Resolucijo pozdravil palestinski predsednik 

Resolucijo je pozdravil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas. Kot so sporočili iz njegovega urada, gre za korak v pravi smeri za končanje genocidne vojne nad ljudmi na območju Gaze.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu predloga ni uradno sprejel, skrajno desni člani njegove vlade pa so ga zavrnili. Izraelska predstavnica v ZN je v ponedeljek dejala, da bo Izrael nadaljeval vojaške operacije, dokler se ne vrnejo vsi talci in dokler Hamas ne bo povsem uničen. "Le Hamas lahko konča vojno, s tem, da izpusti vse talce in se preda," je dejala.

Golob: Slovenija je ponosna na svoj prispevek 

Za resolucijo je glasovalo 14 članic VS ZN, vključno s Slovenijo, Rusija se je vzdržala. Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil resolucijo z načrtom za prekinitev ognja v Gazi, ki jo je v ponedeljek sprejel Varnostni svet ZN. Resolucija v več fazah predvideva popolno ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo enklave.

Kot je v ponedeljek zvečer sporočil premier Golob, je Slovenija ponosna na svoj prispevek pri sprejemu resolucije, ki vzbuja upanje na mir.

Golob se bo danes udeležil humanitarne konference v Jordaniji 

Danes se bo udeležil Gazi posvečene humanitarne konference v Jordaniji, kjer bo glede na napovedi njegovega kabineta z drugimi voditelji, vodilnimi predstavniki ZN in osrednjimi humanitarnimi organizacijami govoril tudi o oblikovanju načrtov o obnovi enklave, k čemur med drugim poziva resolucija.

Sprejetje resolucije so pozdravili tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve ter strani pozvali, naj dogovor sprejmeta in uveljavita. "Takojšnje premirje je prvi korak k doseganju celovite rešitve dveh držav," so dodali v sporočilu na omrežju X.

Blinken: Netanjahu potrdil zavezanost načrtu za prekinitev ognja v Gazi

 Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes dejal, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu, s katerim sta se v ponedeljek sestala v Jeruzalemu, ponovno potrdil svojo zavezanost načrtu za prekinitev ognja v Gazi. Izraelske oblasti sicer uradno načrta za zdaj niso sprejele.

"Sinoči sem se srečal s predsednikom vlade Netanjahujem, ki je ponovno potrdil svojo zavezanost predlogu," je dejal Blinken. Kot znamenje upanja je označil tudi to, da je palestinsko gibanje Hamas pozdravilo glasovanje v Varnostnem svetu ZN o resoluciji o prekinitvi ognja, ki so jo pripravile ZDA.

"To je znamenje upanja, tako kot je bila upanja polna izjava, ki jo je dal predsednik Joe Biden, ko je pred desetimi dnevi podal svoj predlog za prekinitev ognja v Gazi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Blinken, ki se trenutno mudi na turneji po Bližnjem vzhodu in bo po Egiptu in Izraelu danes in v sredo obiskal še Jordanijo in Katar.

Državni sekretar ZDA je sicer ocenil, da odziv Hamasa še ne pomeni dejanskega strinjanja z načrtom, in da "še vedno čakajo odgovor" palestinskega gibanja.

Gibanje Hamas je že v ponedeljek pozdravilo resolucijo o premirju v Gazi, ki jo je na predlog ZDA sprejel Varnostni svet ZN. V odzivu so med drugim zapisali, da so pripravljeni sodelovati s posredniki pri udejanjanju mirovnega načrta.

Predstavnik palestinskega gibanja Sami Abu Zuhri je danes po navedbah agencije Reuters znova zatrdil, da Hamas sprejema resolucijo VS ZN glede načrta za prekinitev ognja in se je pripravljen pogovarjati o podrobnostih. Dodal je, da mora sedaj Washington zagotoviti, da bo resolucijo in dogovore spoštoval tudi Izrael.

Izrael na drugi strani kljub Blinknovim današnjim navedbam predloga uradno še ni sprejel, skrajno desni člani Netanjahujeve vlade pa so ga zavrnili. Izraelska predstavnica v ZN je v ponedeljek dejala, da bo Izrael nadaljeval vojaške operacije, dokler se ne vrnejo vsi talci in dokler Hamas ne bo dokončno uničen.

Načrt v več fazah, ki ga je predstavil ameriški predsednik Biden, predvideva popolno ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene palestinske enklave.

Gibanje Svoboda, Jure Leben
Novice Jure Leben v Golobov kabinet
Robert Golob
Novice Golob: Ponosen sem na Slovence in Slovenijo #video
Robert Golob
Novice Premier Golob: Zmaga bo visoka volilna udeležba #video
Golob v Krškem
Novice Socialni dialog v okviru ESS bo stekel še ta mesec
Ne spreglejte