SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grško sodišče je odločilo: referendum v nedeljo bo (video)

3

termometer

 | Foto:
Vrhovno grško upravno sodišče je odločilo, da je za nedeljo napovedani referendum v skladu z grško ustavo. V Atenah se odvijata velika protesta tako proti kot v podporo vladi in referendumu.

Ker naj bi bil referendum sklican v prekratkem roku, saj naj bi ustava prepovedovala referendumsko odločanje o davčnih vprašanjih in ker naj bi bilo referendumsko vprašanje nejasno in preveč kompleksno, sta dva grška državljana od sodišča zahtevala "zamrznitev" referenduma, češ da je neustaven in protipraven. Vendar kot je odločilo vrhovno grško upravno sodišče, referendum bo.

Demokracija bo utišala sirene uničenja Grški premier Aleksis Cipras upa, da bo nedeljski "plebiscitarni" referendum o sprejetju ali zavrnitvi ponudbe posojilodajalcev znova zagnal pogajanja o pomoči, posojilodajalce pa je v nagovoru pozval, naj državi odpišejo 30 odstotkov dolga.

"Nedeljski plebiscit bo čas za odgovornost, ko bo demokracija utišala sirene uničenja," je Cipras po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal v nagovoru državljanom in državljankam. V zadnjih dneh je že večkrat pozval, naj na referendumu zavrnejo predlog posojilodajalcev.

V Atenah velika protesta za vlado in proti njej V Atenah se odvijata velika protesta tako proti kot v podporo vladi in nedeljskemu referendumu. Tistih za referendumski "ne" se je po podatkih policije, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, do zdaj zbralo okoli 25 tisoč, medtem ko je glasov "za" okoli 20 tisoč.

V podporo Ciprasu se v Atene odpravljajo evropske delegacije Ta konec tedna pa v Atene iz več evropskih držav, da izrazijo podporo referendumu, odhajajo tudi vidni nasprotniki varčevalne politike. V Grčijo se odpravljajo voditelji nemške levice – Bernd Riexinger, Gregor Gysi in Klaus Ernst –, vodja italijanskega evroskeptičnega gibanja Pet zvezd Beppe Grillo in soustanovitelj španskega levo usmerjenega gibanja Podemos Miguel Urban. Svojo delegacijo pa bo poslala tudi italijanska leva stranka Levica ekologija svoboda.

Referendum sklican preveč na hitro, vprašanje prezapleteno Na razpis referenduma v Grčiji se je odzval tudi Svet Evrope. Razpisan je preveč na hitro in ni v skladu z evropskimi standardi, so opozorili v sredo. Tudi po mnenju Sveta Evrope je referendumsko vprašanje prezapleteno.

To se bo glasilo: Ali naj bo sprejet načrt dogovora, ki so ga predložile Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad na evroskupini 25. junija 2015 in je sestavljen iz dveh delov, ki sestavljata njihov enoten predlog? Naslov prvega dokumenta je Reforme za dokončanje trenutnega programa in prihodnje, drugega pa Preliminarna analiza vzdržnosti dolga.

Mnogo Grkov se referenduma verjetno ne bo moglo udeležiti – ali zato, ker so v tujini in bi se morali na hitro vrniti, da bi glasovali, ali ker zaradi gotovinskih omejitev nimajo denarja, da bi se vrnili v svoj volilni okraj, poroča Reuters.

Juncker: Če bodo Grki glasovali z "ne" … Če bodo Grki v nedeljo na referendumu glasovali z "ne", bo to dramatično oslabilo njihov položaj, pa je danes v Luksemburgu poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Tudi če bodo glasovali z "da", sledijo težka pogajanja, je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin