Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2020,
13.51

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Grčija Istanbul protest praznik dela

Petek, 1. 5. 2020, 13.51

3 leta, 12 mesecev

1. maj

V Grčiji protesti ob prazniku dela, v Turčiji aretacije zaradi demonstracij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Grčija protest | Grški delavci in študenti so se danes zbrali pred grškim parlamentom, da bi s protesti obeležili mednarodni praznik dela.  | Foto Reuters

Grški delavci in študenti so se danes zbrali pred grškim parlamentom, da bi s protesti obeležili mednarodni praznik dela.

Foto: Reuters

Grški delavci in študenti so se danes zbrali pred grškim parlamentom, da bi s protesti obeležili mednarodni praznik dela. Kljub zaščitnim maskam in rokavicam na sebi so sicer kršili prepoved zbiranja zaradi pandemije novega koronavirusa, so pa upoštevali priporočeno medsebojno razdaljo, piše STA.

Novice Drugačno praznovanje, a z istim sporočilom #foto #video

Na protestih se je po poročanju Reutersa zbralo več kot sto ljudi, ki so mahali z zastavami, nosili transparente ter vzklikali gesla, kot je Brez žrtvovanja za šefe. Proteste je pripravila skupina PAME, za katero velja, da je blizu grškim komunistom.

V Grčiji so zaradi pandemije novega koronavirusa omejitve gibanja uvedli marca, v naslednjih mesecih pa jih nameravajo omiliti. V ponedeljek naj bi se tako v državi ponovno odprli frizerki saloni in knjižnice. Ukrepi so sicer prizadeli številna grška podjetja.

Konservativna grška vlada je ob tem obljubila, da bo zaščitila delovna mesta v državi, ki se je šele nedavno izvila iz večletne dolžniške krize, piše STA.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Janša: Svet po epidemiji ne bo več svet, ki smo ga poznali včeraj #video

V Istanbulu aretacije pred prvomajskimi demonstracijami

V turški metropoli Istanbul je policija tik pred načrtovano demonstracijo ob mednarodnem prazniku dela danes aretirala najmanj 15 udeležencev, so sporočili iz največje krovne organizacije levičarskih sindikatov Disk, ki je organizator demonstracij. O aretacijah so poročali tudi iz Ankare, kjer naj bi prijeli sedem ljudi, poroča STA.

V Turčiji so aretirali več ljudi. | Foto: Reuters V Turčiji so aretirali več ljudi. Foto: Reuters

Med prijetimi v Istanbulu so predsednik Diska ter še nekaj vodilnih sindikalistov. Med udeleženci demonstracij je bilo v turški metropoli tudi nekaj turških opozicijskih voditeljev, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

V Istanbulu ter še 30 drugih turških mestih in provincah zaradi pandemije novega koronavirusa od četrtka ob polnoči do nedelje zvečer velja policijska ura. Na videoposnetku, ki ga je Disk objavil na Twitterju, je moč slišati policijo, kako udeležence protestov opozarja na policijsko uro ter jim ponuja, da jih bo odpeljala na trg Taksim, kjer naj bi položili cvetje.

Prvomajske demonstracije so bile v Turčiji sicer prepovedane tudi v minulih letih. Ceste, ki so vodile na trg Taksim ter v največjo nakupovalno središče Istiklal, so običajno zaprli.

Preberite še:

Borut Pahor, Lidija Jerkič
Novice Jerkičeva ob 1. maju: 130 let osnova za vse, kar nas še čaka
Ne spreglejte