Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
6.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

opozicija cerkev legalizacija istospolna poroka Grčija

Petek, 16. 2. 2024, 6.40

2 meseca, 1 teden

Grčija legalizirala poroke istospolnih partnerjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Grčija legalizirala istospolne poroke | Premier Kiriakos Micotakis je v nagovoru poslancem dejal, da bo reforma bistveno izboljšala življenje kar nekaj sodržavljanov, ne da bi pri tem karkoli odvzela življenju mnogih. | Foto Reuters

Premier Kiriakos Micotakis je v nagovoru poslancem dejal, da bo reforma bistveno izboljšala življenje kar nekaj sodržavljanov, ne da bi pri tem karkoli odvzela življenju mnogih.

Foto: Reuters

Grški parlament je v četrtek kljub nasprotovanju cerkve potrdil zakon, s katerim bodo legalizirali poroke istospolnih partnerjev. Z uveljavitvijo zakona bo Grčija postala 37. država na svetu in prva pravoslavna država, ki bo uzakonila poroke istospolnih partnerjev ter tudi posvojitve v istospolnih družinah.

Zakon, ki sta ga podprla grški premier Kiriakos Micotakis in večji del njegove stranke Nova demokracija, je bil po dveh dneh ostrih razprav potrjen s 176 glasovi podpore izmed 245 prisotnih poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je mejnik za človekove pravice, ki odraža današnjo Grčijo – napredno in demokratično državo, strastno zavezano evropskim vrednotam," je Micotakis po glasovanju zapisal v objavi na omrežju X. Ob razglasitvi izida je pred poslopjem parlamenta v Atenah praznovalo več deset ljudi, ki so mahali z mavričnimi zastavami.

Zakon je bil sprejet kljub ostremu nasprotovanju grške cerkve, ki je tesno povezana tudi s številnimi poslanci. Prej je v nedeljo v Atenah proti predlogu zakona demonstriralo približno štiri tisoč ljudi, med katerimi so mnogi nosili verske ikone in križe.

Sprejemanje zakona je spremljalo ostro nasprotovanje grške cerkve in tudi dela javnosti. | Foto: Reuters Sprejemanje zakona je spremljalo ostro nasprotovanje grške cerkve in tudi dela javnosti. Foto: Reuters Zakonu je nasprotovalo tudi nekaj poslancev vladajoče Nove demokracije, vendar je bil rezultat zapečaten zaradi odločne podpore opozicijskih strank.

Micotakis, ki je osebno podprl predlog zakona, je grške poslance pred glasovanjem pozval, naj pogumno odpravijo to resno neenakost v grški demokraciji. Dodal je, da bo reforma bistveno izboljšala življenje kar nekaj sodržavljanov, ne da bi pri tem karkoli odvzela življenju mnogih.

Združenja za pravice pripadnikov skupnosti LGBTQ+ so glasovanje o zakonu pozdravila kot zgodovinsko, saj se istospolne družine v Grčiji trenutno soočajo z labirintom upravnih izzivov in diskriminacijo na področju družinske zakonodaje.

Protest v Grčiji
Novice Protesti proti porokam istospolnih parov in reformi posvojitev
papež Franšiček
Novice Vatikan: največ nasprotovanja vprašanjem o položaju žensk v Cerkvi in skupnosti LGBTQ+
Film Čuden svet (Strange World)
Trendi Policija preiskuje učiteljico, ki je v šoli predvajala "sporni" Disneyjev film
ginekolog
Novice Slovenska ginekologinja ni želela pregledati istospolno usmerjene pacientke
zastava istospolni partnerji lgbt
Novice Istospolne partnerske zveze se lahko še danes preoblikujejo v zakonsko zvezo
LGBT
Novice DZ uzakonil pravico istospolnih do posvojitve otrok
Ne spreglejte