Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2023,
10.19

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

istospolni Zagovornik načela enakosti ginekologinja diskriminacija

Sreda, 12. 7. 2023, 10.19

9 mesecev, 2 tedna

Slovenska ginekologinja ni želela pregledati istospolno usmerjene pacientke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
ginekolog | Ginekologinja je zagovorniku pojasnila, da je bila prepričana, da je njen ugovor vesti ustrezen. | Foto Shutterstock

Ginekologinja je zagovorniku pojasnila, da je bila prepričana, da je njen ugovor vesti ustrezen.

Foto: Shutterstock

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ugotovil, da je ginekologinja enega izmed slovenskih zdravstvenih domov s tem, ko je zavrnila nadaljnjo zdravstveno obravnavno istospolno usmerjene osebe, diskriminirala pacientko. To je storila na podlagi ugovora vesti, v katerem je opravljanje vseh svojih storitev odrekla izključno istospolno usmerjenim pacientkam, ki so v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP).

Na zagovornika se je obrnila istospolno usmerjena posameznica, ki je v postopku OBMP v Avstriji, saj je tam uzakonjeno enakopravno obravnavanje heterospolnih in istospolnih parov pri dostopu do te zdravstvene storitve. Prijavila je domnevno diskriminacijo svoje izbrane ginekologinje v Sloveniji, ker ji je ta zavrnila nadaljnjo zdravstveno obravnavo zato, ker je istospolno usmerjena in v postopku OBMP. Navedla je, da je ginekologinja pri Zdravniški zbornici Slovenije vložila ugovor vesti glede opravljanja vseh ginekoloških zdravstvenih storitev za ženske, ki so v takem položaju, kot je ona.

Kot je zapisano v odločbi, ima omenjena istospolno usmerjena pacientka s partnerko že enega otroka, ki je bil spočet s pomočjo OBMP v Avstriji. Ginekologinja je bila z dejstvom, da je pacienta v istospolni partnerski zvezi, seznanjena že ob prvem postopku OBMP in je opravila vse zdravstvene storitve. Prav tako je po uspešni zanositvi odvodila pacientkino nosečnost. Pacientka je s partnerko v ponovnem postopku OBMP, saj si želita še enega otroka. 

Ginekologinja je bila prepričana, da je njen ugovor vesti ustrezen

Zagovornik je v postopku ugotavljanja diskriminacije od Zdravniške zbornice in njenega Odbora za pravno-etična vprašanja (OPEV) prejel pojasnilo, da tak ugovor vesti ni dopusten, ker je diskriminatoren. Ugovor vesti se namreč lahko daje glede določenih zdravstvenih postopkov, ne pa za odklonitev določenih postopkov izključno pri določeni skupini ljudi z določeno osebno okoliščino, kot je bilo v tem primeru.

Ginekologinja je zagovorniku pojasnila, da je bila prepričana, da je njen ugovor vesti ustrezen. Povedala je, da je sklepe pristojnega odbora zdravniške zbornice o diskriminatornosti ugovora prejela po tem, ko je nadaljnje zdravljenje pacientke že zavrnila. Svoj ugovor vesti pa je po prejetju odgovora zbornice umaknila.

Zagovornik je v odločbi pojasnil, da je za ugotovitev diskriminacije pomemben učinek določenega ravnanja in ne to, ali je imel nekdo namen diskriminirati. Diskriminacijo pa je ugotovil, ker je ginekologinja predlagateljico samo zaradi njene spolne usmerjenosti obravnavala manj ugodno kot preostale in jo prikrajšala za njeno pravico do zdravstvenega varstva. 

"Pravica do zdravstvenega varstva je pomemben del človekovih pravic in ustavna vrednota. Odrekanje zdravstvene obravnave izključno istospolno usmerjenim pacientkam, ki so v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo, je nesprejemljivo. Zdravstvo mora biti vsem dostopno ne glede na njihove osebne okoliščine, kot sta tudi spol in spolna usmerjenost," je povedal Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je v odločbi pojasnil, da je za ugotovitev diskriminacije pomemben učinek določenega ravnanja in ne to, ali je imel nekdo namen diskriminirati. | Foto: Matic Prevc/STA Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je v odločbi pojasnil, da je za ugotovitev diskriminacije pomemben učinek določenega ravnanja in ne to, ali je imel nekdo namen diskriminirati. Foto: Matic Prevc/STA

Zagovornik je odločil, da je omenjena ginekologinja kršila prepoved diskriminacije in izpolnila znake neposredne diskriminacije po prvem odstavku 6. člena Zakona o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD), za kar je predvidena globa v višini med 3.000 in 20.000 evri.
Papež Frančišek
Novice Istospolna usmerjenost po mnenju papeža ni zločin
Upravna enota ljubljana
Novice Zaradi diskriminacije Maročana uslužbenka ni več zaposlena na UE Ljubljana
Upravna enota Ljubljana
Novice Maročan, poročen s Slovenko, žrtev diskriminacije na Upravni enoti Ljubljana
gej
Novice Sodišče EU: Spolna usmerjenost ne sme biti razlog za zavrnitev sklenitve honorarne pogodbe
Ne spreglejte