SiolNET. Novice Svet
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Istospolna usmerjenost po mnenju papeža ni zločin

0,31

termometer

Papež Frančišek |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papež Frančišek je v pogovoru za tiskovno agencijo Associated Press (AP) ponovil stališče, da Katoliška cerkev ne sme biti sovražna do istospolno usmerjenih. Dejal je še, da so zakoni v številnih državah, ki kriminalizirajo homoseksualnost, krivični. "Biti homoseksualec ni zločin," je poudaril.

Po papeževem mnenju se katoliški škofje, ki podpirajo zakone, ki kriminalizirajo ali diskriminirajo LGBTQ-osebe, motijo. Kot je dejal, bi se morali ti škofje spreobrniti in "uporabiti nežnost, kakršno ima Bog do vsakega od nas".

Kot navaja AP, se Frančišek že nekaj časa zavzema za strpno obravnavo homoseksualcev. Kmalu po začetku svojega pontifikata leta 2013 je na vprašanje o istospolno usmerjenih katoličanih odgovoril z vprašanjem: "Kdo sem jaz, da bi sodil?"

Pokojnega Ratzingerja označil za džentelmena

Papež je v intervjuju za AP spregovoril tudi o napadih, katerih tarča je bil po nedavni smrti svojega predhodnika Benedikta XVI. Benediktov osebni tajnik Georg Gaenswein je napisal knjigo, iz katere izhaja, da so se med pokojnim zaslužnim papežem in Frančiškom pojavila trenja, med drugim zaradi mehkejšega stališča zdajšnjega papeža do moralnih vprašanj, kot je homoseksualnost. "Edino, kar prosim, je, da mi to povedo v obraz, saj tako vsi rastemo, kajne?" je dejal glede kritik.

Frančišek je svojega predhodnika označil za džentelmena in poudaril, da je z njegovo smrtjo izgubil očeta.

Vatikan Novice V Vatikanu za obiskovalce odprli kripto z grobom Benedikta XVI. papež Frančišek Novice Papež pred božičem obsodil pohlep

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin