Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2023,
12.57

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

Vatikan papež Benedikt XVI.

Nedelja, 8. 1. 2023, 12.57

1 leto, 3 mesece

V Vatikanu za obiskovalce odprli kripto z grobom Benedikta XVI.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Vatikan | Foto STA

Foto: STA

Obiskovalci bazilike svetega Petra v Vatikanu si lahko od danes zjutraj ogledajo grob zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl na silvestrovo, pokopali pa so ga v četrtek. Benedikta so pokopali v kripti bazilike poleg več drugih papežev.

Kripto so za obiskovalce odprli ob 9. uri, vrsta pred njo je nastala že mnogo prej, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaslužnega papeža so v skladu z njegovo željo pokopali v nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike.

Nemec Joseph Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, na položaju je nasledil Janeza Pavla II. Osmi Nemec na čelu katoliške cerkve in drugi v skoraj 500 letih, ki ni bil Italijan, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Zaradi šibkega zdravja je odstopil 28. februarja 2013 kot prvi papež po več kot 600 letih, s tem pa odprl pot za izvolitev svojega naslednika, papeža Frančiška.

Od svojega odstopa je živel v relativni osami v vatikanskem samostanu.

Papež Benedikt XVI.
Novice Od zaslužnega papeža Benedikta XVI. se je poslovila tudi Pirc Musarjeva #foto #video

V Vatikanu razburja skorajšnji izid knjige Benediktovega tajnika

Nekdanji tajnik pred dnevi umrlega zaslužnega papeža Benedikta XVI. Georg Gänswein namerava izdati knjigo o zadnjih dveh desetletjih Benediktovega življenja. V njej naj bi pisal tudi o nesoglasjih med zaslužnim papežem in njegovim naslednikom papežem Frančiškom. Številni v Cerkvi so do namere nekdanjega osebnega tajnika kritični.

Gänswein naj v knjigi z naslovom Nič drugega kot resnica – moje življenje ob Benediktu XVI. zapisal, da je bila po mnenju zaslužnega papeža Frančiškova odločitev o omejitvi uporabe tradicionalne latinske maše napaka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prav tako naj bi bil Benedikt kritičen do Frančiškovih stališč glede splava in homoseksualnosti, ki so bila objavljena v jezuitskem časopisu kmalu po tistem, ko je Frančišek postal papež.

Gänswein je bil osebni tajnik Josepha Ratzingerja od leta 2003, ko je bil ta še kardinal, do njegove smrti. Njegova knjiga naj bi izšla 12. januarja, v njej naj bi med drugim opisal izvolitev Ratzingerja za papeža leta 2005, odločitev, da odstopi s tega položaja, leta 2013 in tudi njegova zadnja leta življenja.

Številni v Cerkvi so do njegove namere kritični in ga pozivajo, naj izid knjige preloži. "Bolje bi bilo, če bi molčal," je dejal nemški kardinal Walter Kasper za današnjo izdajo časnika Repubblica in dodal, da trenutek za izdajo knjige ni pravi.

"Če želi kdo kritizirati Svetega očeta, tega ne bi smel početi preko medijev, temveč osebno," je dejal vodja ameriške škofovske konference Timothy Broglio.

Don Alberto Varinelli iz župnije Bergamo je medtem na Gänsweina naslovil odprto pismo, v katerem ga je pozval, naj knjige ne izda.

Papež Benedikt XVI., Orban, slovo
Novice V množici, ki se poslavlja od Benedikta XVI., tudi Orban #foto #video
papež Benedikt XVI.
Novice Prvič v zgodovini: kaj takega se na papeževem pogrebu še ni zgodilo
Ne spreglejte