Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2024,
10.00

Osveženo pred

2 uri, 15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Natisni članek

požar Portugalska

Torek, 17. 9. 2024, 10.00

2 uri, 15 minut

Gozdni požari na Portugalskem terjali več smrtnih žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35
Portugalska | Na Portugalskem je zagorelo na več krajih. Na fotografiji vidimo, kako je požar uničil skladišče za obdelavo kovin v kraju Sever do Vouga na severu Portugalske.  | Foto Guliverimage

Na Portugalskem je zagorelo na več krajih. Na fotografiji vidimo, kako je požar uničil skladišče za obdelavo kovin v kraju Sever do Vouga na severu Portugalske.

Foto: Guliverimage

V gozdnih požarih, ki od konca tedna divjajo na Portugalskem, so umrli najmanj trije ljudje, med njimi gasilec, 17 je bilo ranjenih, je v ponedeljek sporočila agencija za civilno zaščito. "Čeprav so razmere zapletene, so pod nadzorom," je povedal vodja agencije Andre Fernandes. Najhuje je bilo na severu in v osrednjem delu države.

Življenje je izgubil delavec gozdarskega podjetja, ki ga je požar presenetil v gozdu, medtem ko sta drugi žrtvi med gašenjem doživeli srčno kap. Med njima je bil gasilec, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najbolj prizadeto je bilo obalno okrožje Aveiro na severu države, kjer so zagoreli trije veliki in številni manjši požari. Po navedbah oblasti so izbruhnili v nedeljo zvečer, vzrok še ni znan.

Zaprte ceste, oviran železniški promet

Prebivalce so pozvali, naj ostanejo v zaprtih prostorih in varčujejo z vodo. Več avtocest in regionalnih cest so delno zaprli, ovirane so bile tudi železniške in avtobusne povezave. V mestu Albergaria-a-Velha s približno 25 tisoč prebivalci, ki leži 60 kilometrov južno od Porta, je zagorelo več hiš in vozil.

požar na Kreti
Novice Zaradi požara na Kreti evakuirali goste več hotelov

Po navedbah oblasti so v pomoč prizadetim predelom napotili približno 3500 gasilcev, vojakov in pripadnikov civilne zaščite. V ponedeljek je Portugalska v okviru mehanizma civilne zaščite EU zaprosila za pomoč tudi članice povezave.

Zagorelo je na več koncih Portugalske

Gozdni požari, tudi nekateri obsežni, so zagoreli v več regijah, tudi regiji Castelo Branco ob španski meji. Oblasti so sporočile, da je nevarnost gozdnih požarov zaradi neugodnih vremenskih razmer do danes zvečer povečana na skoraj celotnem celinskem delu države.

Letos se Portugalska sicer ne sooča s tako velikim številom gozdnih požarov kot v preteklih letih. Po uradnih podatkih je bilo letos do konca avgusta prizadetih dobrih deset tisoč hektarjev površin, kar je najnižja številka po letu 2014.

Smlednik
Novice Znane so podrobnosti požara v golf klubu Cubo Smlednik
Greenfell Tower
Novice Blok groze: Stanovalcem so ukazali, naj ga ne zapuščajo, ljudje pa so umirali #video
Air Tractor na Bohinjskem jezeru
Novice Pozor, vodo zajemajo v Bohinjskem jezeru #video

 

Ne spreglejte