SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
402. dan vojne v Ukrajini

V Rusiji začetek spomladanske naborne kampanje #vŽivo

10

termometer

Rusija. Ruska vojska. Nabornik. | V Rusiji morajo moški, stari od 18 do 27 let, služiti vsaj eno leto vojaškega roka, še poroča dpa. | Foto: Reuters
V Rusiji morajo moški, stari od 18 do 27 let, služiti vsaj eno leto vojaškega roka, še poroča dpa. Foto: Reuters

V Rusiji se je ob več kot leto dni trajajoči invaziji na Ukrajino danes začela spomladanska naborna kampanja, v okviru katere je na služenje vojaškega roka vpoklicanih približno 147 tisoč Rusov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

15.11 Za kopanje jarkov na Krimu 83 evrov na dan 
14.22 Boji za Bahmut upočasnjeni tudi zaradi sneženja
13.06 Kijev na Poljskem naročil sto oklepnikov
12.25 Rusija prevzela vodenje Varnostnega sveta ZN, Ukrajinci zgroženi
11.54 Zelenski se je slovenskemu narodu zahvalil za podporo
11.30 V napadih na Ukrajino umrl petmesečni otrok
10.14 Biden pozval Rusijo k izpustitvi ameriškega novinarja
9.22 Golob se je vrnil z delovnega obiska v Ukrajini
8.57 Ameriške oblasti pozvale vse Američane, naj "zaradi svoje varnosti" zapustijo Rusijo

18.30 V Rusiji začetek spomladanske naborne kampanje

Prva od dveh letošnjih naborniških kampanj bo trajala do 15. julija, poročanje ruskega portala RBK, ki se sklicuje na odlok ruskega predsednika Vladimirja Putina, povzema dpa.

Po besedah predstavnika generalštaba ruske vojske Vladimirja Zimljanskega je bilo vpoklicanih približno od 147 tisoč do 700 tisoč potencialnih nabornikov. Vendar se noben od vpoklicanih ne bo boril v Ukrajini, je dejal.

Zimljanski je v petek povedal, da bodo vpoklici iz okrožnih vojaških nadomestnih uradov prvič poslani tudi elektronsko. Kjer to ne bo mogoče, se bo vpoklic še naprej vročal osebno.

15.11 Za kopanje jarkov na Krimu 83 evrov na dan 

Vsak vojak v ukrajinsko-ruski vojni s seboj nosi zložljivo lopato, saj morajo biti na obeh straneh ves čas pripravljeni na kopanje jarkov.

Ko vsa druga tehnologija odpove in ne morete manevrirati zaradi sovražnega ognja, je na vrsti kopanje jarkov. Kompaktna zemlja dobro absorbira eksplozije, jarki popolnoma ščitijo vojake pred malokalibrskim strelnim orožjem, nekatere tudi pred topniškimi in zračnimi napadi. "Če izkopljete dober jarek, boste verjetno videli še en dan na bojišču," piše The Telegraph.

Ukrajinski vojak 1. neodvisne tankovske brigade hodi po jarku, medtem ko se ruski napad na Ukrajino nadaljuje, blizu frontne linije v Vuhledarju v regiji Doneck. | Foto: Reuters Ukrajinski vojak 1. neodvisne tankovske brigade hodi po jarku, medtem ko se ruski napad na Ukrajino nadaljuje, blizu frontne linije v Vuhledarju v regiji Doneck. Foto: Reuters

Jarki so upanje tako Ukrajincev kot Rusov, ki se trenutno borijo za nadzor nad Bahmutom v vzhodni Ukrajini. Okolica mesta je minirana, obe strani pa si redno izmenjujeta topniški ogenj. Jarki v igri držijo obe strani. Zato se napredek v boju za to strateško pomembno mesto meri tudi v metrih. 

Na Avitu, ruski različici spletnega oglasnika eBay, se je pojavil oglas za kopače jarkov na Krimu. Zainteresiranim za to tvegano delo ponujajo sedem tisoč rubljev na dan, kar je 83 evrov. Sodeč po oglasu, Rusi pričakujejo, da bi Ukrajina med prihajajočo protiofenzivo lahko napadla tudi polotok, ki so jim ga nezakonito zasegli leta 2014 in ga želi osvoboditi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

14.22 Boji za Bahmut upočasnjeni tudi zaradi sneženja

Ukrajinska vojska je po lastnih navedbah uspela odbiti nadaljnje ruske napade na mesto Bahmut na vzhodu države, kjer že več mesecev potekajo srditi boji. Ruski viri so poročali o močnem sneženju, ki ovira delovanje ruskih sil na tem območju. "V zadnjih 24 urah so naši branilci odbili napade sovražnika na območju vasi Bodanivka in Ivanivske," je danes sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Omenjena kraja ležita ob pomembnih prometnicah v Bahmut, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ruski vojaški strokovnjak je v noči s petka na soboto povedal, da "poslabšanje vremena otežuje izvedbo akcij". Na posnetkih s tega območja je videti močno sneženje in debelo snežno odejo.

V prihodnjih tednih se pričakuje protiofenzivo ukrajinske vojske. Po mnenju strokovnjakov se mora zemlja najprej posušiti, saj bi sicer lahko težka vojaška vozila obtičala v blatu, še poroča dpa.

Boji za Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70 tisoč ljudi, trajajo že več mesecev. Ruski napadalci so to medtem že popolnoma uničeno mesto obkolili s treh strani in po lastnih navedbah nadzorujejo približno 70 odstotkov njegovega območja. Za Rusijo je zavzetje Bahmuta pomembno za osvojitev vzhodne ukrajinske regije Donbas.

Britanske obveščevalne službe v najnovejšem poročilu o položaju v Ukrajini ocenjujejo, da so bili ruski poskusi povečanja vojaškega nadzora nad območjem Donbasa neuspešni. Kot so zapisali, je načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov, ki je 11. januarja prevzel poveljstvo nad rusko "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini, poskušal "sprožiti splošno zimsko ofenzivo z namenom razširitve ruskega nadzora nad celotno regijo Donbas, a 80 dni kasneje je vse bolj očitno, da ta projekt ni uspel," je na Twitterju zapisalo britansko obrambno ministrstvo.

13.06 Kijev na Poljskem naročil sto oklepnikov

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes sporočil, da je Ukrajina naročila sto večnamenskih oklepnih vozil vrste Rosomak, ki jih s finsko licenco izdelujejo na Poljskem.

"Prinašam naročilo, ki ga je včeraj poslal ukrajinski premier Denis Šmihal za sto rosomakov, ki bodo izdelani tukaj," je Morawiecki dejal med obiskom v proizvodni enoti družbe Rosomak v kraju Siemianowice Slaskie na jugu Poljske.

Rosomak je večnamensko oklepno vozilo 8x8, izdelano po licenci finske Patrie. | Foto: Guliverimage Rosomak je večnamensko oklepno vozilo 8x8, izdelano po licenci finske Patrie. Foto: Guliverimage

Naročilo bo plačano s sredstvi, ki jih je Poljska prejela od Evropske unije, in sredstvi, ki jih je Ukrajina prejela od ZDA, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal poljski premier.

12.25 Rusija prevzela vodenje Varnostnega sveta ZN, Ukrajinci zgroženi

Rusija je prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu ZN, čeprav je Ukrajina članice pozvala, naj to potezo blokirajo, poroča BBC.

Vsaka od 15 članic Sveta po sistemu rotacije prevzame predsedovanje za en mesec. Rusija je nazadnje predsedovala februarja lansko leto, ko so začeli z obsežno invazijo na Ukrajino. Varnostni svet torej trenutno vodi država, katere predsednik je predmet mednarodne tiralice zaradi domnevnih vojnih zločinov.

Mednarodno kazensko sodišče, ki ni institucija ZN, je prejšnji mesec izdalo nalog za aretacijo Vladimirja Putina. Kljub pritožbam Ukrajine so ZDA sporočile, da ne morejo blokirati Rusije, stalne članice Sveta, pri prevzemu predsedovanja.

11.54 Zelenski se je slovenskemu narodu zahvalil za podporo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je po petkovem obisku predsednika slovenske vlade Roberta Goloba v Kijevu zahvalil slovenskemu narodu za podporo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. "Slovenija dela Ukrajino močnejšo," je dejal v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih.

"Pozdrav vsem, svobodna Evropa, Slovenija. Naši dve državi, naši ljudje, si delijo skupne univerzalne vrednote. Najlepša hvala. Delate nas močnejše," je dejal Zelenski v videoposnetku.

Zahvalil se je Sloveniji, Slovencem in predsedniku vlade Golobu. "Najlepša hvala, Robert, za tvoj odnos do nas in hvala slovenskemu prebivalstvu za njihov posebno topel odnos do naših beguncev in naših ljudi. Naša zmaga bo skupna zmaga, garancija varnosti za ukrajinske ljudi, a ne samo za nas, temveč za vso Evropo. Hvala, ker ste z nami na tej poti," je povedal.

Golob mu je na Instagramu v odgovor zapisal, da je "naša dolžnost, da vam pomagamo v vašem pravičnem boju za svobodo".

Slovenski premier se je danes preko Poljske vrnil v domovino. V okviru delovnega obiska v Ukrajini se je v petek sešel z ukrajinskim državnim vrhom in poudaril pripravljenost na sodelovanje pri povojni obnovi države. Naznanil je tudi, da se je Slovenija pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino.

To je bil prvi Golobov obisk v Ukrajini, odkar je Rusija februarja lani pričela z invazijo. Poudaril je, da je bil namen obiska izkazati odločno politično podporo Ukrajini v težkih časih ruske vojaške agresije.

11.30 V napadih na Ukrajino umrl petmesečni otrok

Nekdanja tiskovna predstavnica ukrajinskega predsednika Julija Mendel je sporočila, da so Rusi sinoči ciljali na tarče v osmih ukrajinskih regijah. Kot je zapisala, je med umrlimi tudi petmesečni otrok. 

10.14 Biden pozval Rusijo k izpustitvi ameriškega novinarja

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek pozval Rusijo, naj izpusti ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, ki ga ruske oblasti sumijo vohunjenja. Hkrati pa je zavrnil poziv uredništva časopisa Wall Street Journal, naj ZDA izženejo ruske novinarje.

Evan Gershkovich. | Foto: Reuters Evan Gershkovich. Foto: Reuters

Na vprašanje dopisnikov iz Bele hiše, kaj je njegovo sporočilo Rusiji glede Gershkovicha, je Biden po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odgovoril: "Izpustite ga." Izgon ruskih novinarjev pa po njegovih besedah "trenutno ni v načrtu".

Uredniški odbor časopisa Wall Street Journal je v prispevku, objavljenem v četrtek popoldne, pozval k izgonu ruskega veleposlanika v ZDA, pa tudi "vseh ruskih novinarjev, ki delajo tukaj". "Čas aretacije se zdi kot premišljena provokacija, da bi osramotili ZDA in ustrahovali tuje medije, ki še vedno delujejo v Rusiji," je zapisal.

Odgovorna urednica časnika Emma Tucker je v petek zaposlenim na Wall Street Journalu poslala sporočilo, v katerem je zapisala, da bodo "še naprej delali vse, kar je v njihovi moči, da bi dosegli Evanovo izpustitev". "Vaša varnost in zaščita sta zame najpomembnejši in to bomo še naprej varovali ne glede na to, od kod poročate," je dodala.

Enaintridesetletnega novinarja so ruske oblasti priprle zaradi suma vohunjenja za vlado v Washingtonu. Okrožno sodišče v Moskvi je zanj odredilo dvomesečni pripor. Ruska varnostna služba FSB je v izjavi navedla, da je Gershkovich "po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so predmet državne skrivnosti", in sicer o dejavnosti enega od podjetij ruske vojaške industrije.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu na poziv uredniškega odbora časopisa Wall Street Journal k izgonu ruskih novinarjev iz ZDA dejal, da "časnik to lahko reče, a se to ne bo zgodilo". "Preprosto ni razloga za to," je dejal. Dodal je, da so Gershkovicha "ujeli pri delu".

9.22 Golob se je vrnil z delovnega obiska v Ukrajini

Premier Robert Golob se je danes preko Poljske vrnil z delovnega obiska v Ukrajini, kjer se je v petek med drugim sešel z ukrajinskim državnim vrhom in poudaril pripravljenost na sodelovanje pri povojni obnovi države. Naznanil je tudi, da se je Slovenija pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino.

To je bil prvi Golobov obisk v Ukrajini, odkar je Rusija februarja lani pričela z invazijo. Poudaril je, da je bil namen obiska izkazati odločno politično podporo Ukrajini v težkih časih ruske vojaške agresije.

Golob se je v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom. Vsem je poudaril zavezanost Slovenije po krepitvi pomoči Ukrajini. Izrazil je interes za sodelovanje pri povojni obnovi regije Harkov, predvsem mesta Izjum, ter dejal, da bo Slovenija pomagala tudi na področju razminiranja.

Z Zelenskim sta spregovorila o ukrajinskem približevanju EU in zvezi Nato. Golob je pohvalil napredek Ukrajine na poti v EU. Kot je ob robu obiska dejal za STA, bi lahko bila zaradi hitrega napredovanja Ukrajine marsikatera skeptična članica unije v zadregi. "Dandanes si namreč nihče ne upa povedati, da nasprotuje temu procesu, in nekateri prikrito upajo na ukrajinski neuspeh," je posvaril.

Ob prvi obletnici osvoboditve ukrajinskega mesta Buča se je Golob udeležil tudi slovesnosti v spomin na civilne žrtve vojne v Ukrajini. Opozoril je, da so se ruski vojaki v Buči znesli nad nedolžnimi ljudmi ter da vojna ni in ne more biti izgovor za brezpravje in nekaznovanost.

Udeležil se je tudi vrha o ruski odgovornosti za zločine v Ukrajini, kjer je odločno obsodil neizzvano in odvečno vojno ter poudaril, da se je Slovenija pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino.

Slovesnosti v Buči ter vrha v Kijevu so se poleg Goloba in Zelenskega udeležili tudi predsednika vlad Hrvaške Andrej Plenković in Slovaške Eduard Heger ter predsednica Moldavije Maija Sandu.

8.57 Ameriške oblasti pozvale vse Američane, naj "zaradi svoje varnosti" zapustijo Rusijo

Ameriške oblasti so vse Američane pozvale, naj "zaradi svoje varnosti" čim prej zapustijo Rusijo. "Zdaj ni čas, da so Američani v Rusiji. Ne glede na to, ali ste v Rusiji poslovno ali zasebno, morate oditi. Rusija je trenutno sovražno okolje za ameriške državljane in čas je, da greste," je po poročanju CNN dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby. 

Dan prej je tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre podala podobno izjavo in opozorila, da "Rusija ni varna država za Američane".

"Ne glede na to, ali ste v Rusiji poslovno ali zasebno, morate oditi," je pozval Kirby. | Foto: Reuters "Ne glede na to, ali ste v Rusiji poslovno ali zasebno, morate oditi," je pozval Kirby. Foto: Reuters

Vladimir Putin Novice Putin podpisal novo rusko globalno strategijo. Usmerjena je proti Zahodu. #vŽivo Robert Golob, obisk, Kijev Novice Golob v Buči: Danes smo vsi mi Ukrajinci in smo povezani kot še nikoli #video Aleksander Lukašenko Novice Lukašenko posvaril pred izbruhom jedrske vojne v Ukrajini Biznis Center Digisvet Razkritje: v tej dolgočasni stavbi je Putinovo skrivno orožje
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin