SiolNET. Novice Svet
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Generalni tožilec: Vatikan je vedel za spolne zlorabe otrok

0,12

termometer

Vatikan
Foto: STA

Vatikan je vedel za prikrivanje spolnih zlorab otrok v cerkvenih ustanovah v ameriški zvezni državi Pensilvanija, je v torek povedal tamkajšnji generalni tožilec Josh Shapiro. Gre za nove podrobnosti v povezavi z razkritjem seznama 301 duhovnika iz šestih škofij v tej državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok.

"Obstajajo primeri posilstva, po katerih so duhovniki in škofje lagali župljanom, lagali policiji, lagali javnosti, nato pa vse dokumentirali v tajnih arhivih, ki so jih pogosto poslali v Vatikan," je na ameriški televiziji CBS povedal Shapiro.

"Pri posameznih primerih je Vatikan vedel za zlorabe in je sodeloval tudi pri prikrivanju," je dodal. Za televizijo CNN je pozneje dejal, da ne ve, ali je tudi papež izvedel za zlorabe.

papež Frančišek Novice Papež v pismu ostro obsodil spolne zlorabe ter prosil za odpuščanje

Tiskovni predstavnik Vatikana Greg Burke je v odzivu dejal, da bo lahko Vatikan zadevo komentiral, šele ko bodo dobili več informacij.

Gre za nove podrobnosti v povezavi s poročilom velike porote v Pensilvaniji, ki je sredi avgusta razkrila seznam 301 duhovnika iz šestih škofij v tej zvezni državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala, so zapisali v poročilu.

papež Frančišek Novice Papež na strani žrtev spolnih zlorab duhovnikov v Pensilvaniji

Cerkvena dokumentacija o zlorabah sega vse v 80. leta prejšnjega stoletja, v nekaterih primerih pa še dlje. Dokumentacija pa razkriva, da se je vodstvo Cerkve raje odločalo za ohranjanje ugleda institucije kot pa za varnost dečkov in deklic, je tedaj sporočil Shapiro. Že tedaj je tudi dejal, da je prikrivanje zlorab "seglo vse do Vatikana".

Tožilec je v torek povedal, da so v dveh tednih od objave poročila prejeli 733 klicev na telefonsko številko, namenjeno prijavam spolnih zlorab s strani duhovnikov. Obljubil je, da bodo ugotovili resnico.

otroci Novice Razkrili 300 duhovnikov, ki naj bi zlorabljali otroke

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin