Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
30. 7. 2013,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rop

Torek, 30. 7. 2013, 10.25

8 let

Filmsko spektakularni ropi diamantov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Drzni ropar je iz hotela v Cannesu odnesel za 136 milijonov ameriških dolarjev draguljev, dvakrat več, kot so sprva sporočili. Rop se tako uvršča med ene najbolj "donosnih" za nepridiprava.

Spektakularni rop pred dnevi – ropar s čelado in šalom je grozil, da bo ustrelil udeležence razstave v hotelu Carlton in v nekaj minutah pobegnil z za okoli sto milijonov evrov draguljev – je že tretji rop v Cannesu v zadnjih treh mesecih. Med tamkajšnjim filmskim festivalom maja so iz hotela ukradli ogrlico, vredno dva milijona evrov, iz sefa v hotelski sobi pa je pred tem izginilo za okoli milijon evrov draguljev.

Hotel Carlton, ki je svoja vrata odprl leta 1911, je bil prizorišče filmske uspešnice Alfreda Hitchcocka z Grace Kelly in Caryjem Grantom v glavni vlogi Kako ujeti tatu, v katerem je Grant igral roparja diamantov.

Filmsko spektakularen je bil rop na letališču Zaventem blizu Bruslja, ko je februarja letos skupina osmih moških ukradla za 109 milijonov evrov diamantov (vsota uradno ni potrjena) z letala – v le osmih minutah. Rop velja za največjega do zdaj.

Od ropov po zgledu gangsterskih filmov do zapletenih podvigov, ki so vključevali preoblačenje moških v ženske ter lažne brade – roparji so pripravljeni na skoraj vse, da bi se dokopali do želenih diamantov. Sledi pregled nekaterih največjih in najbolj spektakularnih ropov diamantov in drugih dragih kamnov v zadnjih letih.

Avgusta 1994 so trije oboroženi moški vdrli v Carlton v Cannesu in iz draguljarne v hotelu ukradli za 30 milijonov evrov draguljev. Domnevno naj bi bili naboji, ki so jih med ropom izstrelili, slepi, kar pa jim ni preprečilo, da se ne bi zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov z največjim ropom draguljev v zgodovini.

Februarja 2003 je bilo iz antwerpenskega centra diamantov v Belgiji ukradenih za sto milijonov dolarjev dragih kamnov. Roparjev, ki jih je vodil Leonardo Notarbartol, niso ustavili niti najbolj napredni varnostni ukrepi, med njimi visokotehnološke ključavnice, senzorji, ki zaznavajo toploto in gibanje, ter 45 centimetrov debela železna vrata. Uspelo jim je celo zamenjati posnetek v varnostnih kamerah, da bi preprečili svojo identifikacijo. Naredili pa so eno napako: za seboj so pustili na pol pojeden sendvič z DNK-jem. Po večmesečni policijski preiskavi so jih prijeli, diamantov pa niso nikoli dobili nazaj.

Marca 2007 je moški, ki je uporabljal ime Carlos Hector Flomenbaum, pištole zamenjal za čokolado in šarm ter postal stalna stranka v banki ABN Amro v Antwerpnu. Spoprijateljil se je z osebjem banke, ki je bilo prepričano, da je uspešen trgovec z diamanti, si pridobil njihovo zaupanje in ključ do bančnega trezorja. Ko je dobil ključ, si je preprosto odprl vrata trezorja in odkorakal iz banke z 120 tisoč karati diamantov, vrednimi 28 milijonov dolarjev.

Sredi maja 2008 so štirje oboroženi roparji, dva sta bila preoblečena v žensko, vkorakali v draguljarno Harry Winston v Parizu. Stranke in zaposlene so poslali v kot in si nagrabili diamante v vrednosti okoli 85 milijonov evrov. "Rop v preobleki" je postal eden največjih v zgodovini. Nepridiprave so pozneje ujeli in dobili nazaj skoraj vse ukradene diamante.

Na prednovoletni večer leta 2008 sta oborožena moška vkorakala v trgovino Dialite Imports v New Yorku. Oblečena v ortodoksna judovska oblačila in z umetnima bradama sta hitro dobila dostop do trezorja, še prej pa z razpršilom poškropila varnostne kamere. Izginila sta z diamanti in dragimi kamni v vrednosti štiri milijone dolarjev. Pozneje se je izkazalo, da je pri ropu sodeloval solastnik trgovine, ki si je nakopal za milijon dolarjev dolga.

Leta 2009 sta roparja, oblečena v poslovna oblačila, vkorakala v trgovino Graff Jewellers na eni najbolj obleganih londonskih ulic New Bond Street. Sredi belega dne sta s pištolami grozila uslužbencem in ukradla 43 kosov nakita, skupaj vrednega okoli 40 milijonov funtov.

Ne spreglejte