Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2011,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

turizem gospodarska kriza

Nedelja, 15. 5. 2011, 12.22

8 let

Eurobarometer: Turistični sektor okreva po gospodarski krizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lani je zasebno potovalo 68 odstotkov državljanov EU, leto pred tem pa 65 odstotkov.

Ti izsledki najnovejše javnomnenjske raziskave Eurobarometer o odnosu Evropejcev do turizma potrjujejo okrevanje turističnega sektorja po gospodarski krizi, so sporočili iz Evropske komisije.

28 odstotkov želi obiskati na novo odkrite kraje Evropejci se še vedno najpogosteje, v 58 odstotkih, odločajo za tradicionalne turistične destinacije, 28 odstotkov pa si jih želi obiskati na novo odkrite kraje.

Najpogosteje kot načrtovano destinacijo omenili Italijo Evropejci so sicer najpogosteje kot načrtovano počitniško destinacijo za leto 2011 omenili Italijo (11,5 odstotka), sledita pa Španija z 8,6 odstotka in Francija z 8,2 odstotka. Vse bolj priljubljeno je tudi raziskovanje Evrope in lastne države, saj 58 odstotkov Evropejcev namerava v letu 2011 počitnice preživeti v svoji državi ali drugi državi EU.

Potovalo skoraj tri četrtine vprašanih Potovanja so vse bolj priljubljena, saj je za zabavo ali poslovno lani potovalo skoraj tri četrtine vprašanih državljanov EU. Med največjimi popotniki so prebivalci Finske z 89 odstotki, Danske, Nizozemske in Švedske z 87 odstotki, Luksemburga s 85 odstotki in Norveške s 84 odstotki.

Pomen lokalne privlačnosti je kot najpomembnejši razlog za izbiro počitniške destinacije navedlo 32 odstotkov vprašanih, sledila sta kulturna dediščina s 27 odstotki in možnosti za zabavo s 14 odstotki. Iskanje počitka in razvedrila je bilo medtem glavno vodilo za več kot tretjino vprašanih, ki so potovali za zabavo, sledila sta sonce in plaža (18 odstotkov) ter obisk prijateljev in sorodnikov (17 odstotkov).

Kar 57 odstotkov državljanov EU je sicer sama organizirala svoje glavne počitnice v letu 2010. Takšne počitnice so še bolj priljubljene v državah kandidatkah: v Turčiji, kjer je tako počitnikovalo 80 odstotkov vprašanih, ter na Islandiji (79 odstotkov) in Hrvaškem (78 odstotkov).

Izsledke predstavil podpredsednik Evropske komisije Podpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani je izsledke raziskave Eurobarometer predstavil na Evropski konferenci o turizmu, ki sta jo v Budimpešti organizirala madžarsko predsedstvo Svetu EU in Evropska komisija.

Anketiranih več kot 30 000 naključno izbranih Raziskava je bila izvedena februarja 2011, v njej pa je bilo anketiranih več kot 30 000 naključno izbranih državljanov, starih 15 let in več, iz 27 držav članic EU ter Norveške, Islandije, Hrvaške, Turčije in Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije.

Ne spreglejte