Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2023,
10.45

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Madžarska Turčija Nato Švedska

Četrtek, 29. 6. 2023, 10.45

10 mesecev

Erdogan: Švedska ne more kmalu pričakovati zelene luči Ankare za vstop v Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
erdogan | Da Turčija še ne bo ratificirala vstopa Švedske v zavezništvo, je Erdogan v sredo dejal v telefonskem pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.  | Foto Reuters

Da Turčija še ne bo ratificirala vstopa Švedske v zavezništvo, je Erdogan v sredo dejal v telefonskem pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

Foto: Reuters

Članstvo Švedske v zvezi Nato se, kot kaže, znova odmika. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo dejal, da Stockholm ne more kmalu pričakovati zelene luči iz Ankare. Tudi madžarski parlament o ratifikaciji vstopa Švedske v Nato ne bo glasoval pred poletnimi počitnicami, poročajo mediji.

V Stockholmu so upali, da bo Švedska članica zavezništva postala na vrhu Nata v Vilni 11. in 12. julija, kar podpira večina članic. Od 31 zaveznic članstva Švedske, ki za vstop v Nato potrebuje soglasje vseh članic, nista ratificirali le Turčija in Madžarska.

Da Turčija še ne bo ratificirala vstopa Švedske v zavezništvo, je Erdogan v sredo dejal v telefonskem pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Kot je pojasnil po navedbah turškega urada za komuniciranje, na katerega se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, Švedska sicer dela korake v pravo smer, a so okoliščine še vedno nesprejemljive. Kot primer je omenil odobritev sredinega protesta v Stockholmu, na katerem je moški pred mošejo sežgal več strani Korana.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v sredo napovedal, da se bodo turški in švedski diplomati prihodnji četrtek sešli na sedežu zavezništva in se pogovarjali o prošnji Stockholma, da se pridruži zavezništvu. "Zdaj je čas, da Švedsko pozdravimo kot polnopravno članico Nata," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Stoltenberg na novinarski konferenci z estonsko premierko Kajo Kallas.

Madžarski parlament ratifikacije Švedske v Natu ni imel na dnevnem redu 

Madžarski spletni portali so medtem v sredo poročali, da madžarski parlament ratifikacije članstva Švedske v Natu ni uvrstil na dnevni red zadnjega zasedanja pred poletnimi počitnicami, ki bo prihodnji teden. Po poročanju AFP je bilo sprva predvideno, da bo madžarski parlament o tem glasoval na zasedanju, ki se bo končalo 7. julija.

Kot navajata portala hvg.hu in index.hu, je parlament v Budimpešti, v katerem ima večino stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, preložil glasovanje o članstvu Švedske, potem ko je Orban omenil, da so se odnosi s Švedsko poslabšali. Tiskovna služba parlamenta poročanja medijev sicer ni potrdila in je poudarila, da bodo dnevni red zasedanja dokončno določili danes.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti zaprosila maja lani skupaj s Finsko, ki se je vojaškemu zavezništvu že priključila aprila.

Turčija od Stockholma zahteva izročitve članov ali simpatizerjev PKK, kot tudi domnevno vpletenih v poskus državnega udara v Turčiji leta 2016. Stockholm sicer vselej trdi, da v celoti podpira Turčijo proti vsem grožnjam njeni nacionalni suverenosti. V luči tega je na Švedskem začel veljati nov protiteroristični zakon, kar naj bi bil odločilen korak na poti te države v Nato.

Vlada v Budimpešti medtem švedskim politikom očita laži o stanju madžarske demokracije in vladavine prava, zaradi česar več madžarskih poslancev ne podpira članstva Švedske v Nato.

Sežig korana
Novice Ali to dejanje ogroža vstop Švedske v zvezo Nato?
Ne spreglejte