Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2024,
7.42

Osveženo pred

2 uri, 24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
vlada Emmanuel Macron Francija

Natisni članek

Sreda, 24. 7. 2024, 7.42

2 uri, 24 minut

Emmanuel Macron nove vlade ne bo imenoval pred koncem olimpijskih iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Emmanuel Macron | V Franciji bodo do sredine avgusta vsi osredotočeni na olimpijske igre. | Foto Reuters

V Franciji bodo do sredine avgusta vsi osredotočeni na olimpijske igre.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek sporočil, da si bo za imenovanje novega predsednika vlade vzel čas do sredine avgusta, ko se bodo končale olimpijske igre v Parizu. "Naša odgovornost je zagotoviti, da bodo igre dobro potekale," je dejal. Levo zavezništvo je tik pred tem sporočilo, da so se dogovorili o kandidatki za premierko.

"Do sredine avgusta se moramo osredotočiti na olimpijske igre. Potem bo moja odgovornost, da imenujem predsednika vlade (...). Nismo v položaju, da bi spreminjali stvari, ker bi to povzročilo nestabilnost," je pred petkovim začetkom olimpijskih iger v Parizu po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Macron v televizijskem intervjuju.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Franciji je pred dvema tednoma presenetljivo zmagalo levo zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP), na drugem mestu je sredinsko zavezništvo predsednika Macrona, na tretjem pa skrajno desni Nacionalni zbor (RN), ki se je močno okrepil, čeprav na volitvah ni dosegel pričakovane zmage. Noben od teh taborov nima absolutne večine v nacionalni skupščini.

Zavrnil odstop dosedanjega premierja

Macron je po volitvah zavrnil takojšnji odstop dosedanjega premierja Gabriela Attala in ga zaprosil, naj skupaj z vlado za zdaj ostane na položaju in tako zagotovi stabilnost države.

Levo zavezništvo Nova ljudska fronta je sicer v torek tik pred Macronovim televizijskim nastopom sporočilo, da za predsednico vlade predlaga Lucie Castets, visoko uradnico v pariškem mestnem svetu.

Vendar je Macron dejal, da ne gre za konkretno ime. "Vprašanje je, kakšna večina se lahko oblikuje v narodni skupščini, da bo francoska vlada lahko izpeljala reforme, sprejela proračun in premaknila državo naprej," je dejal.

Macron ne razmišlja o odstopu

Na vprašanje, ali bi razmislil o odstopu s položaja predsednika, če bi se v Franciji nadaljevala politična nestabilnost, pa je odgovoril, da so mu Francozi zaupali mandat. "Izpolnil ga bom v celoti," je zatrdil.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva ta teden v Pariz na odprtje olimpijskih iger
Emanuel Macron, predsednik Francije
Novice Zakaj je Macron vstal od mrtvih?
Emmanuel Macron
Novice Francoski parlament po presenetljivi zmagi levice brez absolutne večine
Ne spreglejte