Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2021,
12.09

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

48

Natisni članek

EMA cepivo AstraZeneca

Torek, 6. 4. 2021, 12.09

3 leta

kaj bo s cepivom astrazeneca?

Ema še ni sprejela odločitve glede cepiva AstraZeneca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

48

AstraZeneca | Visoki predstavnik Eme je potrdil povezavo med cepivom AstraZenece in krvnimi strdki, Ema pa odločitve še ni sprejela. | Foto Reuters

Visoki predstavnik Eme je potrdil povezavo med cepivom AstraZenece in krvnimi strdki, Ema pa odločitve še ni sprejela.

Foto: Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da še niso sprejeli odločitve o tem, ali cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca povzroča krvne strdke. Visoki predstavnik Eme je sicer pred tem v danes objavljenem intervjuju potrdil povezavo med cepivom proti novemu koronavirusu podjetja AstraZenece in krvnimi strdki. Ni pa še jasno, kaj povzroča tovrstno reakcijo, je v pogovoru za italijanski časnik Il Messagero dejal Marco Cavaleri, ki je pri Emi pristojen za področje cepiv. 

Odbor agencije za varnost zdravil, ki se je danes sestal na seji, na kateri obravnava vprašanje varnosti AstraZenecinega cepiva, še ni sprejel odločitve in pregled trenutno poteka, so sporočili iz Eme in dodali, da bodo odločitev po pričakovanjih sporočili v sredo ali četrtek, piše STA.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je sicer na Twitterju sporočila, da je v tesnem stiku z Emo glede ocene cepiva AstraZenece in da je odločitev pričakovati v sredo pozno zvečer.

Cavaleri: Lahko rečemo, da je jasno, da obstaja povezava s cepivom.

Predstavnik Eme, pristojen za področje cepiv, Marco Cavaleri, je pred tem za italijanske medije izjavil, da je jasna povezava med cepivom in krvnimi strdki in da bo Ema posodobljeno priporočilo sporočila v nekaj urah.

"Lahko rečemo, da je jasno, da obstaja povezava s cepivom. Kaj povzroča to reakcijo, pa še ne vemo," je dodal. Napovedal je, da bo tudi Ema v prihodnjih urah potrdila obstoj tovrstne povezave, a da morajo še ugotoviti, kako do tega pride, poročanje povzema STA.

"Poskušamo si še ustvariti natančno sliko tega, kar se dogaja, in natančno določiti ta sindrom, ki ga gre pripisat cepivu," je dejal. Kot je navedel, je namreč med cepljenimi število primerov cerebralne tromboze pri mlajših osebah višje od pričakovanj.

AstraZeneca, cepivo
Novice V Veliki Britaniji z AstraZeneco doslej 30 primerov krvnih strdkov in sedem smrti

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin o AstraZeneci:

Danes začeli novo razpravo

cepivo, cepljenje | Foto: Reuters Foto: Reuters Ema je sicer prav danes začela novo razpravo o varnosti AstraZenecinega cepiva, potem ko so se v zadnjih tednih pojavili sumi na morebitne resne, čeprav redke stranske učinke v povezavi z netipičnimi trombozami.

Prejšnji teden so v Nemčiji zaradi primerov strjevanja krvi pri mlajših preventivno priporočili cepivo le za starejše od 60 let, potem ko so po cepljenju zabeležili 31 primerov tromboze možganskih ven in sinusov. Od tega so v 19 primerih poročali še o trombocitopeniji oziroma znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi. Devet bolnikov je umrlo. Med 31 primeri je bilo 29 žensk, starih med 20 in 63 let.

Ema je takrat še poudarjala, da za zdaj v okviru pregleda niso bili identificirani posebni dejavniki tveganja, kot so starost, spol ali predhodne motnje strjevanja krvi, za te zelo redke dogodke. Vzročno-posledična povezava s cepivom ni dokazana, vendar so pri Emi priznali, da je možna, zato so nadaljevali analizo.

EU ni dosegla prvega cilja glede cepljenja proti covidu-19 - da bodo do konca marca cepili najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev. Cilja ni dosegla nobena članica unije. | Foto: Sportida EU ni dosegla prvega cilja glede cepljenja proti covidu-19 - da bodo do konca marca cepili najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev. Cilja ni dosegla nobena članica unije. Foto: Sportida

EU ni dosegla marčevskega cilja glede cepljenja ranljivih skupin

EU ni dosegla prvega cilja glede cepljenja proti covidu-19 - da bodo do konca marca cepili najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev. Cilja ni dosegla nobena članica unije. V Bruslju vseeno ocenjujejo, da je drugi cilj - cepiti 70 odstotkov odraslih do konca poletja - še vedno uresničljiv, piše STA

Prvi odmerek cepiva je dobilo 60 odstotkov starejših od 80 let, oba odmerka pa 36,5 odstotka, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki kot referenčni datum navaja ponedeljek. Informacija temelji na podatkih 25 držav, tudi Slovenije. Med njimi sta sicer še nečlanici Islandija in Norveška.

Slovenija: z enim odmerkom cepili 56% starejših od 80, z obema slabih 48%

Med članicami unije so z enim odmerkom največ starejših od 80 let cepili na Malti in na Irskem, in sicer več kot 90 odstotkov. Z obema odmerkoma pa so jih največ cepili na Malti (71 odstotkov) in na Danskem (52 odstotkov). V Sloveniji so z enim odmerkom cepili 56 odstotkov starejših od 80 let, kar je torej manj od srednje vrednosti v omenjenih 25 državah, z obema pa 47,8 odstotka, kar je več od srednje vrednosti v teh državah.

 V Sloveniji so z enim odmerkom cepili 56 odstotkov starejših od 80 let, kar je torej manj od srednje vrednosti v omenjenih 25 državah, z obema pa 47,8 odstotka, kar je več od srednje vrednosti v teh državah. | Foto: Sportida V Sloveniji so z enim odmerkom cepili 56 odstotkov starejših od 80 let, kar je torej manj od srednje vrednosti v omenjenih 25 državah, z obema pa 47,8 odstotka, kar je več od srednje vrednosti v teh državah. Foto: Sportida

Nekoliko boljše so številke v uniji, ko gre za cepljenje zdravstvenih delavcev. Z enim odmerkom so jih doslej cepili 62,9 odstotka, z obema pa skoraj polovico. Informacija sicer v tem primeru temelji le na podatkih 14 članic, med katerimi je tudi Slovenija. Referenčni datum je tudi v tem primeru ponedeljek.

Največ zdravstvenih delavcev so z obema odmerkoma cepili v Romuniji, kjer so skoraj dosegli cilj 80 odstotkov. Sledita Španija s 70 odstotki in Estonija s 64 odstotki. Slovenija je z 51 odstotki na sedmem mestu med 14 članicami, ki so poročale o podatkih.

Po pisanju STA so v Estoniji, na Madžarskem in na Irskem z enim odmerkom cepili že vse zdravstvene delavce. Slovenija je s 60 odstotki zdravstvenih delavcev, cepljenih z enim odmerkom, med omenjenimi 14 državami na devetem mestu, kažejo podatki ECDC.

V Evropski komisiji so ob informaciji, da ni marčevskega cilja dosegla nobena članica, danes vnovič opozorili, da je treba upoštevati zamik, ki se pojavlja pri obdelavi podatkov, saj da običajno traja nekaj dni, preden center pridobi najbolj sveže podatke, še piše STA.

"Razmerje med tveganji in koristmi cepiva AstraZenece še vedno v veliki meri pozitivno," ocenjujejo pri WHO. | Foto: Reuters "Razmerje med tveganji in koristmi cepiva AstraZenece še vedno v veliki meri pozitivno," ocenjujejo pri WHO. Foto: Reuters

WHO: Razmerje med tveganji in koristmi cepiva AstraZenece še vedno v veliki meri pozitivno

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) po pisanju STA ocenjuje, da je razmerje med tveganji in koristmi cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca še vedno v veliki meri pozitivno kljub domnevni povezavi med tem cepivom in pojavom krvnih strdkov.

V WHO pravijo, da ni dokazov, da se je razmerje med tveganji in koristmi cepiva AstraZenece spremenilo. "V tem trenutku ni povezave med cepivom in trombotskimi dogodki s trombocitopenijo," je na novinarski konferenci dejal Rogerio Pinto de Sa Gaspar iz WHO. "Ocena, ki jo imamo v tem trenutku - in strokovnjaki jo preučujejo - je, da je razmerje med tveganji in koristmi cepiva še vedno v veliki meri pozitivno," je poudaril. Dodal je, da trenutno ni dokazov, da bi morali to oceno spremeniti.

WHO je do zdaj proti covidu-19 poleg cepiva AstraZenece odobril še cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Johnson & Johnsona.

Mazzini
Mnenja Miha Mazzini: Državljanska izkušnja našega boja proti virusu
AstraZeneca
Novice Kanada z AstraZeneco ne bo cepila mlajših od 55 let
Ne spreglejte