SiolNET. Novice Svet
0,55

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 18:57

  Napad na cepilni center

 • 18:56

  V Stuttgartu protest

V Veliki Britaniji z AstraZeneco doslej 30 primerov krvnih strdkov in sedem smrti

0,55

termometer

AstraZeneca, cepivo
Foto: Reuters

V Veliki Britaniji so doslej ob več kot 18 milijonih ljudi, ki so se cepili s cepivom AstraZenece, zabeležili 30 primerov krvnih strdkov, med njimi je bilo sedem smrtnih primerov, so sporočili iz tamkajšnje agencije za zdravila. Poudarili so, da koristi cepljenja še vedno prevladajo nad tveganji, in javnost pozvali k nadaljnjemu cepljenju.

Jelko Kacin Novice V prihodnjem tednu cepivo za vse starostne skupine nad 60 let

Do 24. marca so tako v Veliki Britaniji zabeležili 22 poročil o cerebralni venski sinusni trombozi in osmih drugih primerih tromboze. "Tveganje za pojav te vrste krvnega strdka je zelo majhno," so zatrdili v nadzorni agenciji za zdravila in zdravstvene izdelke.

V Franciji zabeležili tri primere "tromboz na atipičnih mestih"

Število in oblika domnevnih stranskih učinkov, o katerih so poročali doslej, pa po njihovih navedbah nista nič posebnega v primerjavi s stranskimi učinki drugih cepiv, ki se uporabljajo že rutinsko. Kot so dodali v agenciji, je cepljenje najučinkovitejši način za zmanjšanje števila smrtnih primerov in hudih potekov bolezni covid-19.

Vendarle za cepivo Pfizerja in BioNTecha poročil o takšnih dogodkih ni bilo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. V Franciji pa so danes sporočili, da so v tednu od 19. do 25. marca zabeležili tri primere "tromboz na atipičnih mestih" po cepljenju s cepivom AstraZenece. Skupaj so od začetka cepljenja zabeležili 12 primerov, od tega štiri smrtne. Večina prizadetih so ženske, devet je bilo mlajših od 55 let,.

Zaustavitev cepljenja mlajše populacije so sprejeli na Nizozemskem in v Nemčiji

V Franciji sicer cepivo AstraZenece zdaj priporočajo le za osebe, starejše od 55 let. Do 25. marca so v državi s tem cepivom cepili dobrih 1,9 milijona ljudi. Nizozemska pa je zadnja v vrsti evropskih držav, ki je ustavila cepljenje z AstraZeneco za mlajše od 60 let. Tako so se odločili, potem ko so zabeležili pet novih primerov tovrstnih stranskih učinkov, ki so prizadeli ženske, stare med 25 in 65 let. Ena med njimi je umrla.

Podobno odločitev, torej za zaustavitev cepljenja mlajše populacije s tem cepivom, so v začetku tedna sprejeli v Nemčiji. Evropska agencija za zdravila (EMA), ki je cepivo AstraZenece sicer pretekli teden ponovno razglasila za varnega, naj bi posodobljena navodila v zvezi s tem posredovala prihodnji teden. Cepivo je AstraZeneca razvila v sodelovanju z univerzo v Oxfordu, poroča STA.

Preverite tudi:

Pfizer cepivo covid-19 Novice Slovenija ne bo solidarna pri razdelitvi desetih milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva pfizer biontech cepivo Novice V ZDA cepili že 17 odstotkov prebivalstva, Italija do konca aprila s pol milijona cepljenji na dan
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 18:57 03.04.2021

  Napad na cepilni center

  Neznanci so davi vrgli dve molotovki na cepilni center v italijanskem mestu Brescia. Po poročanju medijev žrtev ni bilo, je pa nastalo nekaj poškodb na poslopju. Kljub temu so cepljenje proti koronavirusu v centru danes nadaljevali.

  Policija je sprožila preiskavo dogodka, med drugim pregledujejo posnetke nadzornih kamer v okolici. Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče. Predsednik dežele Lombardija, kjer leži Brescia, Attilio Fontana je napad označil za zlobno in nesprejemljivo dejanje, poroča STA.

  Preveri več
 • 18:56 03.04.2021

  V Stuttgartu protest

  V nemškem mestu Stuttgart se je danes po navedbah policije zbralo več kot 10 tisoč protestnikov, ki so izražali nasprotovanje ukrepom, sprejetim za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

  Kot je sporočila policija, večina ljudi ni nosila mask, niti niso upoštevali socialne distance. Vendar policisti na sicer mirnem zborovanju niso posredovali, ljudje pa so se proti večeru v glavnem že razšli.

  Dogajanje v mestu je spremljalo več sto policistov. Mestne oblasti so sicer zborovanje dovolile. Protestniki so zahtevali "konec diktature bolezni covid-19", trdili so, da so ukrepi prestrogi, številke o okuženih pa ponarejene. Nekateri so izražali tudi nasprotovanje cepljenju.

  Protesti nasprotnikov ukrepov proti koronavirusu so v Nemčiji pogosti, na njih sodelujejo tako pripadniki skrajne levice kot tudi desničarji, privrženci teoriji zarot ter nasprotniki cepljenja. 20. marca so organizirali protest v Kasslu, ki se ga je udeležilo 20 tisoč ljudi, prišlo je tudi do izgredov s policijo, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin