Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 4. 2021,
13.02

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,94

25

Natisni članek

NIJZ cepivo COVID-19 cepljenje

Petek, 2. 4. 2021, 13.02

3 leta

V prihodnjem tednu cepivo za vse starostne skupine nad 60 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,94

25

Cepljenje covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V Ljubljani je pred cepilnim mestom na Gospodarskem razstavišču dopoldne nastala dolga vrsta čakajočih. Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je bil do tega kritičen in dejal, da tega dogajanja ne bo komentiral. Sicer pa bosta v prihodnjem tednu predvidoma v Slovenijo prišli dve pošiljki cepiv proti novemu koronavirusu, skupaj skoraj 53 tisoč odmerkov.

covid cepivo rusija
Novice Dobra novica glede cepiv #video

"Vse, kar je bilo o tem treba povedati, je povedal že župan, ki trdi, da ne potrebuje nobene dodatne pomoči, da je eno cepilno mesto dovolj. Mislim, da se bodo o tem pogovorili v Zdravstvenem domu Ljubljana in z županom, ki je ustanovitelj te ustanove. Slovenska vojska jim je ponudila svoje cepilno mesto, kjer cepijo pripadnike vojske, policije in še nekaterih struktur. Ampak za zdaj Ljubljana pomoč odklanja," je Jelko Kacin dejal za TV Slovenija.

Na vprašanje, da naj bi v ZD Ljubljana odpovedal informacijski sistem, pa je Kacin odgovoril, da imajo te težave že od vsega začetka in da so, kar zadeva informacijski sistem, v bistveno slabšem položaju kot številne manjše občine. "To jim ne gre od rok," je še dodal Kacin.

Prihodnji teden bosta v Slovenijo prispeli še dve pošiljki cepiv

V prihodnjem tednu bosta predvidoma v Slovenijo prišli dve pošiljki cepiv proti novemu koronavirusu, skupaj skoraj 53 tisoč odmerkov, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tako bodo v prihodnjem tednu cepili vse starostne skupine, starejše od 60 let

V prihodnjem tednu bo NIJZ tako izdal cepiva Pfizerja in BioNTecha ter Moderne za druge odmerke starejših od 70 let in posebej ranljive kronične bolnike. Prav tako bodo s Pfizerjevim cepivom cepili osebe, stare od 65 do 69 let. Na voljo ga bo za okoli 47 odstotkov naročil, nekaj cepiva Moderne nameravajo razdelili v večje regijske cepilne centre.

Pfizer cepivo covid-19
Novice Slovenija ne bo solidarna pri razdelitvi desetih milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva

Največ bo AstraZenecinega cepiva

Poleg tega lahko NIJZ za prihodnji teden izda cepiva AstraZenece za vsa naročila, ki so prišla za celjenje oseb, starih od 60 let do 64 let. Izvajalce cepljenja bodo še enkrat pozvali, da cepivo AstraZenece dodatno naročijo za starostno skupino od 65 do 69 let za tiste osebe, ki bi želele cepljenje opraviti čim prej.

V četrtek je namreč v Slovenijo prišla pošiljka s 45.600 odmerki cepiva AstraZenece, v sredo se pričakuje 40.950 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, v prihodnjem tednu je predvidena tudi dobava cepiva Moderne, in sicer 12 tisoč odmerkov.

Na NIJZ so pojasnili, da bodo cepivo AstraZenece in Moderne dostavili cepilnim centrom v torek oziroma sredo, cepivo Pfizerja pa v četrtek. 

Slovenija bo od 10 milijonov dodatnih odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki so jih preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje, prejela 46 tisoč odmerkov, je za STA potrdil koordinator za logistiko cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin. Pojasnil je, da je to načelen dogovor z Evropsko komisijo, na podlagi katerega bodo s Pfizerjem sklenili dogovor o dobavi dodatnih odmerkov. V državo bodo prišli v naslednjih tednih, ali skupaj z že napovedano pošiljko cepiv ali v posebni pošiljki
Cepljenje v Nemčiji
Novice Kako potekajo cepljenja po Sloveniji #video
Ne spreglejte