Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 1. 2022,
11.15

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

11

Natisni članek

cepivo Koronavirus italija

Ponedeljek, 3. 1. 2022, 11.15

2 leti, 3 mesece

Pri sosedih prvič več omikrona kot delte, Izrael odpira meje pod tem pogojem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

11

omikron | V Avstriji je omikron postal prevladujoča različica.  | Foto Guliverimage/Imago Lifestyle

V Avstriji je omikron postal prevladujoča različica.

Foto: Guliverimage/Imago Lifestyle

V Avstriji so zadnji teden prejšnjega leta prvič potrdili več primerov koronavirusne različice omikron kot delte, so danes sporočili iz avstrijske agencije za zdravje in varno hrano (AGES). S tem je omikron postal prevladujoča različica, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pri naših severnih sosedih so prejšnji teden potrdili 2.915 primerov delte in 4.360 primerov omikrona. Teden prej je bila delta še prevladujoča, saj so potrdili 5.953 primerov delte in 1.905 primerov omikrona.

Do zdaj so v Avstriji potrdili 6.768 primerov okužbe z omikronom.

AGES je poudaril, da bodo verjetno sledili še popravki podatkov za prejšnji teden, ko bodo proučili dodatne primere.

Italijani zaradi omikrona množično v karanteni 

V Italiji število okužb s koronavirusno različico omikron skokovito narašča in bi lahko celo odločilno zaznamovalo prihajajoče volitve novega predsednika ali predsednice države. Že zdaj je ogroženo delovanje številnih javnih služb in gospodarstva, saj je v karanteni kar 2,5 milijona Italijanov.

Kot danes ob navajanju strokovnjakov poroča rimski dnevnik La Repubblica, bi lahko četrti val pandemije, ki ga poganja omikron, številnim poslancem preprečil glasovanje o novem predsedniku države in s tem morda celo pomembno vplival na izid bližajočih se volitev. Pozitivnih na novi koronavirus je bilo do zdaj okoli 40 poslancev, do konca meseca bi jih bilo lahko več kot sto.

Predsednika v Italiji na plenarnem zasedanju izbira skupno 1.009 članov parlamenta in predstavnikov dežel. Da bi zajezili širjenje okužb na plenarnem zasedanju, v parlamentu načrtujejo sprejetje strogih omejitev. Danes bo o tem potekal sestanek vodstva parlamenta s strokovnjaki.

Aktualnemu italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli se sedemletni mandat izteče 3. februarja, za drugega pa se ne namerava potegovati. Datum volitev bo predsednik poslanske zbornice Roberto Fico uradno določil v torek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, po pričakovanjih pa bosta prva kroga 24. in 25. januarja.

Za zmago na volitvah je v prvih treh krogih potrebna dvotretjinska večina, nato pa le še absolutna večina. Kot morebitnega naslednika Mattarelle med drugim omenjajo zdajšnjega premierja Maria Draghija, ta za zdaj še ni potrdil, ali se bo potegoval za ta položaj.

V karanteni 2,5 milijona Italijanov

Po vsej državi je sicer trenutno zaradi okužbe ali tveganega stika z okuženim v karanteni okoli 2,5 milijona Italijanov. Okuženih z novim koronavirusom jih je približno milijon.

Kot poroča APA, ki povzema italijanske medije, bo zato v prihodnjih dneh v Italiji velik izziv ohraniti delovanje nujnih javnih služb in gospodarstva. Med drugim kadrovski izpad že pesti tamkajšnji promet, za zdaj predvsem železniški, težave nastajajo pri odvozu smeti in v bolnišnicah. Ozka grla so med drugim tudi domovi za starejše, šole in veletrgovina.

Italijanska vlada je prejšnji teden omilila veljavna pravila o karanteni ter med drugim za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom ali so drugi odmerek prejeli v preteklih 120 dneh, odpravila obvezno desetdnevno karanteno ob stiku z okuženim. Morajo pa ti deset dni po tveganem stiku nositi maske tipa FFP2 in se po petih dneh testirati na okužbo z novim koronavirusom.

Avstrija cepljenje
Novice V Avstriji zaprtje za necepljene podaljšali do 10. januarja

Ciper bo od vseh potnikov zahteval dva testa PCR

Obiskovalci Cipra bodo morali po novem opraviti dva testa PCR na okužbo z novim koronavirusom, enega pred prihodom v državo in drugega takoj po prihodu. Test, opravljen pred prihodom, ne bo smel biti starejši od 48 ur. Tisti, ki niso bili cepljeni s poživitvenim odmerkom, bodo morali poleg tega v 72 urah po vstopu v državo opraviti še hitri antigenski test.

Vsi testi bodo samoplačniški, je za nemško tiskovno agencijo dpa danes pojasnila tiskovna predstavnica ciprskih zdravstvenih oblasti. Nova pravila veljajo tako za cepljene proti bolezni covid-19 kot necepljene, so pa iz njih izvzeti otroci, mlajši od 12 let.

Novi ukrepi, namenjeni zajezitvi bliskovitega širjenja koronavirusne različice omikron, bodo začeli veljati v torek ob 23. uri po lokalnem času oziroma ob 22. uri po srednjeevropskem času. Za zdaj bodo veljali do 15. januarja, nato pa jih bo vlada v Nikoziji znova pretehtala.

Število na novo potrjenih okužb na Cipru je v preteklem tednu hitro naraščalo. To nedeljo so jih potrdili 3.538, teden dni pred tem le 1.925, še poroča dpa.

V Indiji začetek cepljenja proti bolezni covid-19 za mladostnike

Indija je začela cepljenje proti bolezni covid-19 za mladostnike, ki so stari od 15 do 18 let. V državi z 1,3 milijarde prebivalcev po navedbah Unicefa živi največ mladostnikov na svetu. Indijsko ministrstvo za zdravje je ob tem danes objavilo, da so nazadnje potrdili 33.750 novih okužb z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Izrael le cepljeni turisti

Izrael bo z 9. januarjem znova odprl meje za turiste, a le za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom ali so sklenili osnovni cikel cepljenja v preteklih šestih mesecih. Obenem morajo v karanteno do negativnega rezultata testa PCR. Medtem so v državi danes začeli deliti že četrte odmerke cepiv proti bolezni covid-19.

Potem ko so konec novembra v Izraelu potrdili prve primere okužbe z omikronom, so turistom vstop v državo prepovedali zaradi nevarnosti okužbe s to novo koronavirusno različico. Strokovnjaki so zdaj ocenili, da ukrep ni več smiseln, saj se je omikron medtem v Izraelu že močno razširil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada je tako danes odločila, da z 9. januarjem omili pogoje za vstop v državo za turiste, ki ne prihajajo iz, gledano z vidika pandemije covid-19, držav z visokim tveganjem. Omilitve veljajo le za tiste, ki so bili cepljeni po izraelskih standardih − so prejeli poživitveni odmerek ali so bili cepljeni v zadnjih šestih mesecih − ali so covid-19 preboleli. Vseeno morajo po prihodu v Izrael še v karanteno za 24 ur oziroma dokler ne dobijo negativnega rezultata testa PCR na okužbo z novim koronavirusom.

Danes so začeli cepiti s četrtim odmerkom 

V Izraelu so sicer danes zaradi hitrega širjenja omikrona med prvimi na svetu začeli razdeljevati četrte odmerke cepiva proti covid-19 zdravstvenim delavcem in ljudem, starejšim od 60 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pogoj je, da so prvi poživitveni odmerek prejeli pred vsaj štirimi meseci. Že pred dvema dnevoma se je začelo cepljenje s četrtim odmerkom za tiste, ki imajo močno oslabljen imunski sistem.

Okuženi tudi raziskovalci na Antarktiki 

Na raziskovalni postaji na Antarktiki je kljub strogim ukrepom izbruhnil novi koronavirus. Do zdaj sta z njim okuženi dve tretjini ekipe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od 14. decembra lani se je z novim koronavirusom okužilo najmanj 16 od 25 zaposlenih na raziskovalni postaji Princess Elisabeth Antarctica, je poročal britanski BBC. Pred tem je o tem poročal belgijski Soir mag, okužbo s koronavirusom so potrdili pri treh osebah, ki so jih nato s postaje umaknili.

Za zdaj imajo vsi okuženi blažje simptome in razmere niso dramatične, je sporočil vodja projekta Joseph Cheek. Okužbe tudi niso zmotile dela na raziskovalni postaji.

Vsem zaposlenim so sicer ponudili, da 12. januarja poletijo z Antarktike, a ponudbe nihče ni sprejel. So pa preventivno odpovedali prihode novih sodelavcev.

Kako je virus prišel na postajo, še ni znano. Vsi zaposleni so cepljeni najmanj dvakrat, pred prihodom so bili deset dni v karanteni in opravili več testov PCR. Sumijo, da bi lahko šlo za različico omikron, saj so imeli nekateri zaposleni, preden so prišli na postajo, postanek v Južni Afriki.

Tjaša Dorelay
Planet TV Slovenka razkrila, kdaj bo konec norije zaradi koronavirusa #video
Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice Koronavirus v Sloveniji: nove slabe novice #video
Protestnik proti Merklovi
Novice Proticepilski romantiki in teorije zarot
Ne spreglejte