Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sobota,
23. 9. 2017,
20.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Kitajska delitvena ekonomija seks lutke Peking

Sobota, 23. 9. 2017, 20.29

6 let, 6 mesecev

Razsežnost kitajske delitvene ekonomije

Delitvena ekonomija na Kitajskem: izposojajo tudi lutke za seks

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Izposoja lutk na Kitajskem | Foto Reuters

Foto: Reuters

V državi, kjer si lahko izposodite praktično vse, so uspeli presenetiti z novim, za izposojo razpoložljivim artiklom. Idejni vodja je videl priložnost predvsem v velikem trgu "igračkarjev", ki svoje dneve preživljajo osamljeni.

Kitajska je država z največjo ekonomijo glede na standard kupne moči na svetu, država ki je največ pripomogla k zmanjšanju svetovne revščine, država ki največ investira v obnovljivo energijo in država ki ima zelo razvito delitveno ekonomijo. V državi na Daljnem vzhodu si prebivalci lahko izposodijo praktično vse. Z uporabo QI kode si lahko izposodite kolo, ki ga lahko pustite, kjerkoli vam srce poželi. Med drugim si lahko npr. izposodite tudi mešalnike cementa, orodje za telovadbo, košarkarske žoge in dežnike.

Najnovejši artikel za izposojo: lutke za seks

Kitajsko start up podjetje je prišlo na idejo, da bi si ljudje lahko izmenjavali oziroma izposojali lutke, narejene za seks. Prejšnji teden je razvijalec aplikacije Dotik najavil začetek časovno omejene preskusne dobe aplikacije, ki prebivalcev v Pekingu omogoča izbiro, najem in dostavo plastičnega partnerja na dom. Silikonsko prijateljico si lahko najamete za 38 evrov za 24 ur oziroma 165 evrov za celotni teden.


 


Aplikacija Ta Qu, kar v slovenščini pomeni Dotik, se je na trgu pojavila v letu 2015. Sprva je šlo za platformo, prek katere so tekle diskusije o spolnosti in seksu. Skozi ti dve leti je prerasla v aplikacijo za deljenje lutk za seks, ki jo trenutno testirajo v kitajski prestolnici Peking.

seks lutke za izpososjo | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Kaj dobite za svoj denar?

Trenutno je v ponudbi pet različnih modelov: grška manekenka za bikinije, ameriška čudežna ženska, korejska gospodinja, ruska najstnica in navijačica hongkongške avtomobilske dirke. Uporabniki si lahko pri vsakem modelu izberejo barvo las in oči ter njihova oblačila, kjer lahko naročite lutke oblečene v medicinske sestre ali učiteljice.

"Lutka poskrbi za vse potrebe samskih piflarjev (angleško geeks). S klikom na aplikacijo bo lutka dostavljena na vaš prag in samskega življenja bo konec." je aplikacijo reklamiral uradni komentar na uradni strani podjetja.

Vsi smo se vprašali: a je mogoče kdo pomislil na higienski vidik?

Podjetje seveda na vsakem koraku poudarja, da so pomislili tudi na higieno. Kakor pomirjajo stranke, so spodnji deli lutke zamenjani pred vsako novo izposojo. Vsak uporabnik prejme navodila, da mora, preden lutko vrne, odstraniti spodnje dele lutke. Ko te dele očistijo, se lahko lutko ponovno uporabi.

Kje avtorji ideje vidijo svoje priložnosti?

Kitajska, kjer živi približno 1,3 milijarde ljudi, je država z največjim presežkom moških prebivalcev nad ženskimi, moških je 30 milijonov več kot žensk. Aplikacija poskuša poleg omenjenega nesorazmerja izkoristiti tudi dejstvo, da je kultura internetnega igračarstva, ki vzgaja celotna plemena osamljenih moških.

Ne spreglejte