Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Petek,
7. 7. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

1

Natisni članek

Lyft evro prihodki aplikacije prenočitev taksisti Airbnb Uber infografika delitvena ekonomija spletna platforma TaskRabbit

Petek, 7. 7. 2017, 4.03

6 let, 6 mesecev

Zaslužki z aplikacijami delitvene ekonomije

Kakšni so povprečni zaslužki zaposlenih prek platform Airbnb ali Uber?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

1

Uber, Airbnb | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tisti, ki služijo prek aplikacij delitvene ekonomije, v povprečju ne zaslužijo slovenske minimalne plače. 85 odstotkov ponudnikov storitev delitvene ekonomije zasluži manj kot 437 evrov na mesec.

Ameriški podatkovni medij The pricenomics je izdelal analizo prihodkov oseb v ZDA, ki svoje storitve ponujajo prek platform za delitveno ekonomijo (ang. shared economy). Aplikacije delitvene ekonomije naj bi poenostavile izmenjavo storitev in izdelkov med osebami z vsega sveta. Nove ideje in aplikacije, ki nam olajšajo iskanje in izmenjavo dobrin, nastajajo dnevno.

Med najbolj znanimi oziroma uporabljanimi sta aplikaciji Airbnb in Uber. Prek platforme Airbnb lahko zainteresiranim osebam za plačilo ponudite prenočitev, Uber pa ponuja deljenje prevoza. Med bolj uporabnimi so tudi aplikacije oziroma tržnica za iskanje in ponudbo raznoraznih storitev ter aplikacije za dostavo tako raznih paketov kot hrane iz izbrane restavracije. Prek aplikacije TaskRabbit lahko začasno zaposleni delavci ponujajo celo paleto storitev.

Večina prihodkov pod 400 evri na mesec

V tej raziskavi so upoštevani prihodki v obdobju do 27 mesecev. Podatki kažejo, da 85 odstotkov uporabnikov aplikacij za delitveno ekonomijo prek njih zasluži manj kot 437 evrov (500 dolarjev) na mesec. Razlogi za nizke prihodke se skrivajo tudi v deležu ponudnikov storitev prek teh platform, ki jo le preizkušajo oziroma temu delu dnevno ne posvetijo veliko časa.

Pri platformah delitvene ekonomije je treba upoštevati, da ima vsaka unikatno cenovno politiko in da podatki ne pokažejo, koliko ur dela je v ta zaslužek vloženih. Za večino ta oblika dela predstavlja dodatni zaslužek in ni glavni vir prihodkov.

 

Največ zaslužijo ponudniki prek aplikacije Airbnb

Med ponudniki storitev prek aplikacij za delitveno ekonomijo največ zaslužijo ponudniki prenočitev prek aplikacije Airbnb, in sicer več kot enkrat več od naslednje aplikacije glede na zaslužek, to je TaskRabbit. Glede na povprečen zaslužek prek aplikacij za delitveno ekonomijo ponudniki Airbnb zaslužijo trikrat več od povprečja. Več kot 437 evrov na mesec prek Airbnb zasluži slaba polovica ponudnikov prenočitev.

Oddaja avtomobila ter dostava hrane in raznih pošiljk ne prinašajo opaznega zaslužka

V povprečju prek platform za delitveno ekonomijo najmanj zaslužijo ponudniki storitev prek aplikacije Getaround, aplikacije, ki ponuja najem avtomobilov v lasti fizičnih oseb. Manj od povprečja prinaša tudi delo prek aplikacij Postmates in Doordash, ki ponujata dostavo hrane iz željenih restavracij in dostavo raznih paketov oziroma predmetov.

Tudi ponudniki prevozov prek platforme Uber ne bogatijo

O Uberju se je pisalo veliko, saj je resna konkurenca tradicionalnim taksi službam in so jo zato tudi že izgnali iz mest in celo držav. Povprečni mesečni zaslužek oseb, ki delajo prek platforme Uber, je 320 evrov, kar je nadpovprečno glede na primerjane aplikacije za delitveno ekonomijo. Le 11 odstotkov ponudnikov prevoza prek Uberja zasluži več kot 437 evrov na mesec.

Kje za prenočitve prek aplikacije Airbnb računajo največ v Sloveniji?

V aplikaciji Airbnb smo primerjali ponujene cene nočitve v desetih večjih mestih v Sloveniji. Iskalnik smo omejili na najem zasebne sobe, torej da si ležišča ne delite z naključnimi souporabniki storitve. Najdražje nočitve so na primorsko-notranjskem koncu, to je v Novi Gorici, Postojni in Kopru. Najcenejša nočitev je v največjih slovenskih mestih, v Ljubljani in Mariboru. Povprečna cena nočitve v Mariboru je skoraj enkrat nižja od nočitve v Novi Gorici.

Ne spreglejte