Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
11. 4. 2017,
13.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Sodišče EU sodišče italija taksisti javni prevoz Uber

Torek, 11. 4. 2017, 13.12

6 let, 6 mesecev

Uber po zadnji sodbi v Italiji: ni še konec, vztrajamo naprej

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Uber | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sodišče v Rimu je pred dnevi prepovedalo delovanje Uberja, češ da predstavlja nepošteno konkurenco taksi prevoznikom. Italijanska podružnica Uberja meni, da ta sodba ne pomeni konca prisotnosti Uberja na italijanskem trgu. 

Sodniki prvostopenjskega sodišča v Rimu so prisluhnili pritožbi sindikata italijanskih prevoznikov, ki je trdil, da so zaradi Uberjeve nepoštene konkurence v podrejenem položaju. Uberju so ukazali, da v Italiji preneha uporabljati vseh svojih sedmih aplikacij za pametne mobilne telefone.

Rok, do katerega mora Uber ustaviti tudi vso promocijo in oglaševanje na italijanskem ozemlju, se izteče ta konec tedna. V nasprotnem primeru lahko podjetje doleti deset tisoč evrov kazni za vsak dan, ko bo po preteku tega roka še vedno delovalo na italijanskih ulicah.

To ni prva sodna prepoved za Uber v Italiji

Italijanska podružnica Uberja je v svoji izjavi, s katero je napovedala pritožbo, zapisala, da tisoče profesionalnih in licenciranih voznikov uporablja Uberjevo mobilno aplikacijo ter si tako služi svoj kruh in potnikom na preprost način zagotavlja zanesljiv prevoz.

Že predlani je sodišče v Milanu prepovedalo aplikacijo UberPop, ki je v skladu s specifično italijansko zakonodajo po mnenju sodnikov nelicencirane voznike spodbujala k ponujanju storitev taksi prevozov. Sodišče v Torinu je to sodbo potrdilo.

Uber: digitalna platforma ali prevozniško podjetje? | Foto: Reuters Uber: digitalna platforma ali prevozniško podjetje? Foto: Reuters

Različni pravni boji v različnih državah

Za komentar smo se obrnili na Uber, ki mimogrede nič (več) ne nakazuje, kdaj bo prišel tudi v Slovenijo, povedali so nam, da so razmere v vsaki državi posebne in drugačne. Skoraj v vsaki evropski državi so naleteli na upor in tudi na pravne postopke, a tega pavšalno ne komentirajo, ker so očitki povsod različni.

Na Hrvaškem jih tako obrtniška zbornica toži zaradi nepoštenega oglaševanja, v Italiji pa je jabolko spora zakon, ki opredeljuje pogoje za izvajanje najetih luksuznih prevozov.

Odločitev rimskega sodišča jim med drugim očita, da so prevozniško podjetje, ki ne spoštuje predpisanih zahtev za takšno podjetje – tudi pri določanju cen, ki so za takšna podjetja zakonsko predpisane. Tradicionalni taksisti v Italiji s cenami z Uberjem tako ne morejo tekmovati, Uber pa jim odgovarja, da je tovrstna zakonodaja, ki velja že četrt stoletja, zastarela in da ne koristi italijanskim uporabnikom.

V pričakovanju odločitve Evropskega sodišča

Pri Uberju pričakujejo odločitev Evropskega sodišča. To bi moralo dati odgovor na vprašanje, ki lahko vpliva na vse prihodnje odločitve sodišč, ali je Uber pravzaprav digitalna platforma, kot to zagovarja sam, ali so, kot vztrajajo tradicionalni taksisti, vendarle prevozniško podjetje, ki bi moralo spoštovati vsa pravila in zahteve kot vsi taksi prevozniki.

Ne spreglejte