Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2022,
7.33

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

46

Natisni članek

žito Rusija vojna Ukrajina

Ponedeljek, 20. 6. 2022, 7.33

1 leto, 10 mesecev

Zelenski: Začenja se resnično zgodovinski teden #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

46

Zelenski | V Luksemburgu bodo danes razpravljali o načinih za sprostitev več milijonov ton žita, ki so obtičali v Ukrajini zaradi blokade črnomorskih pristanišč. | Foto Reuters

V Luksemburgu bodo danes razpravljali o načinih za sprostitev več milijonov ton žita, ki so obtičali v Ukrajini zaradi blokade črnomorskih pristanišč.

Foto: Reuters

117. dan vojne v Ukrajini. Začenja se resnično zgodovinski teden, "saj bomo dobili odgovor Evropske unije o statusu Ukrajine kot kandidatke," je v videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je v nedeljo zvečer opozoril, da bo Rusija v prihodnjih dneh okrepila napade v Ukrajini, medtem ko Kijev pričakuje zgodovinsko odločitev Evropske unije o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v povezavi. Ukrajinski parlament je v nedeljo izglasoval prepoved predvajanja in izvajanja dela ruske glasbe na radijskih in televizijskih kanalih ter na javnih mestih. Danes bo v Luksemburgu pomembno srečanje zunanjih ministrov EU o sprostitvi blokade ukrajinskega žita. Včeraj so odjeknile nove eksplozije v okolici Kijeva. Rusija medtem trdi, da so s križarkami ubili več kot 50 ukrajinskih generalov in drugih častnikov.

Dnevni pregled dogodkov

19.57 Ukrajina: Rusi z vso močjo napadajo Severodonetsk, potekajo odločilni boji
18.14 Ukrajina: v Odesi izstreljenih 14 raket
15.35 Rusija grozi Litvi 
15.24 BiH in Hrvaška: Podatki so neresnični
15.21 Ukrajina zasegla premoženje največje proruske stranke v državi 
13.43 Rusija krepi napade v regiji Harkov in Kijev obtožuje napada na naftne ploščadi
13.28 Rusija trdi: V ukrajinski vojski množična neposlušnost, vojaki dezertirajo
11.33 Ukrajina deloma prepoveduje rusko glasbo in uvoz ruskih knjig
10.08 Borrell: Ruska blokada izvoza žit je vojni zločin
8.49 Britanci objavili novo obveščevalno poročilo
8.05 Zelenski posvaril, da bo Rusija pred odločitvijo EU glede Ukrajine okrepila napade
7.40 Zunanji ministri EU morda tudi o statusu kandidatke za članstvo BiH
7.27 Zunanji ministri EU o sprostitvi blokade žita v črnomorskih pristaniščih

19.57 Ukrajina: Rusi z vso močjo napadajo Severodonetsk, potekajo odločilni boji

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hanna Maliar pravi, da je Rusija zbrala skoraj vse svoje sile za napad na naselja v bližini Severodonetska.

V regiji Severni Doneck potekajo odločilni boji z ruskimi silami, ki želijo do konca tedna doseči meje regije Lugansk, je dodala.

18.14 Ukrajina: v Odesi izstreljenih 14 raket

V ruskem raketnem napadu je bilo uničeno skladišče hrane v mestu Odesa, je sporočila ukrajinska vojska. Trdijo, da so ruske sile v treh urah izstrelile 14 raket. "Izstrelili so jih v besu nad uspehom naših čet," poroča Reuters.

15.35 Rusija grozi Litvi 

Rusija je od Litve zahtevala, da nemudoma odpravi prepoved tranzita blaga v rusko eksklavo Kaliningrad. Rusko zunanje ministrstvo je pozvalo glavnega odposlanca Litve v Moskvi, naj opozori, da se bo Rusija odzvala in zaščitila svoje interese, če se tranzit ne vzpostavi hitro.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je situacijo označil za "več kot resno". "Ta odločitev je resnično brez primere. To je kršitev vsega," je dejal.

Litovske oblasti so prepovedale tranzit blaga, ki ga je odobrila EU, prek svojega ozemlja, ki vključuje edino železniško pot med celinsko Rusijo in eksklavo Kaliningrad na Baltskem morju. Prepovedano blago vključuje premog, kovine, gradbeni material in napredno tehnologijo.

Guverner Kaliningrada je ocenil, da bi prepoved lahko prizadela polovico vsega blaga, ki se v regijo pripelje po železnici. Rusko zunanje ministrstvo je od Vilne zahtevalo, da nemudoma razveljavi, kar je označilo za "odkrito sovražno" potezo.

"Če tranzit tovora med Kaliningradsko regijo in preostalim delom Ruske federacije skozi Litvo v bližnji prihodnosti ne bo v celoti obnovljen, si Rusija pridržuje pravico, da ukrepa za zaščito svojih nacionalnih interesov," so zapisali. 

15.24 BiH in Hrvaška: Podatki so neresnični

Ministrstvo za varnost Bosne in Hercegovine je v nedeljo zavrnilo navedbe ruskega ministrstva za obrambo, da je bilo v Ukrajini od začetka vojne ubitih 51 plačancev iz BiH. Podobno rusko ministrstvo trdi za Hrvate, na hrvaškem zunanjem ministrstvu pa nimajo informacij o tem, da bi v Ukrajini umrl kakšen hrvaški državljan, poročajo hrvaški mediji.

Navedli so, da je od začetka vojne v Ukrajini na tamkajšnja bojišča prišlo tudi 167 državljanov BiH. Od tega jih je 46 zapustilo bojišče, 51 je bilo ubitih, trenutno pa jih je v Ukrajini 70, so zapisali.

"Ministrstvo za varnost BiH in varnostne agencije imajo informacije o odhodu dveh državljanov BiH na bojišča v Ukrajini (eden na strani Ukrajine, drugi na strani Rusije), zato so podatki o odhodih in o mrtvih državljanih BiH, o čemer so poročali mediji, ki so se sklicevali na ruske vire, popolnoma neresnični," je ministrstvo za varnost BiH na Twitterju zavrglo navedbe Kremlja.

Rusko ministrstvo je podobne informacije navedlo tudi glede Hrvatov v Ukrajini. V svojem poročilu so po navedbah tujih agencij objavili, da jih je bilo na ukrajinskih bojiščih ubitih 74, od začetka ruske invazije pa so po njihovih podatkih v Ukrajino prišli 204 hrvaški državljani.

S hrvaškega zunanjega ministrstva so za hrvaški časnik Jutarnji list v soboto sporočili, da s tem niso seznanjeni.

15.21 Ukrajina zasegla premoženje največje proruske stranke v državi 

Ukrajinsko sodišče je danes zaradi obtožb o spodkopavanju državne suverenosti prepovedalo delovanje največje proruske stranke v državi, Opozicijske platforme za življenje, in odločilo, da se njeno premoženje prenese v državno last, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pritožbeno sodišče je prepovedalo delovanje politične stranke Opozicijska platforma za življenje, je v izjavi na družbenih omrežjih sporočil ukrajinski minister za pravosodje Denis Maliuska in dodal, da je sodišče odločilo, da se vse premoženje in druga sredstva stranke prenesejo v državno last.

13.43 Rusija krepi napade v regiji Harkov in Kijev obtožuje napada na naftne ploščadi

Ruska vojska je okrepila napade v regiji Harkov, medtem ko je v Severodoneck napotila vse svoje rezervne enote, poroča španska tiskovna agencija EFE. Voditelj Krima Sergej Aksionov pa je na Telegramu dejal, da je ukrajinska vojska napadla naftne ploščadi v Črnem morju.

Ruska voska naj bi po navedbah generalštaba ukrajinske vojske intenzivno obstreljevala več naselij v okolici Harkova, drugega največjega ukrajinskega mesta.

Medtem se nadaljujejo boji za popoln nadzor nad Severodoneckom, kjer so ruske sile skoncentrirale vse svoje rezervne enote, je dejal guverner ukrajinske regije Lugansk Sergej Hajdaj.

"Niso uspešni, množično umirajo," je prek Telegrama sporočil Hajdaj, pri čemer je imel v mislih ruske vojake. Približno 500 civilistov in vojakov, ki se skrivajo v lokalni kemični tovarni Azot, se po Hajdajevih besedah ni hotelo evakuirati, saj jim je bila ponujena le evakuacija na ozemlje severno od mesta, ki pa je pod ruskim nadzorom. Nedaleč stran so ruske enote obstreljevale tudi mesto Slovjansk.

Ukrajinska vojska naj bi po navedbah voditelja Krima Sergeja Aksionova napadla naftne ploščadi družbe Chornomornaftogaz v bližini polotoka, ki si ga je Rusija priključila že leta 2014, pri čemer naj bi bili poškodovani trije ljudje.

Reševanje morebitnih drugih poškodovancev naj bi se nadaljevalo s pomočjo patruljne ladje in letalstva. Aksionov ob tem ni podrobno navedel, katere ploščadi naj bi bile poškodovane, še navaja AFP.

13.28 Rusija trdi: V ukrajinski vojski množična neposlušnost, vojaki dezertirajo

Moskva trdi, da je med ukrajinskimi silami množična neposlušnost in da vojaki dezertirajo.

Rusko obrambno ministrstvo v svojem zadnjem dnevnem operativnem brifingu trdi tudi, da so se nekateri poveljniki "umaknili iz vodenja svojih enot in se izognili bojnim misijam" in za izgovor uporabili bolezen.

11.33 Ukrajina deloma prepoveduje rusko glasbo in uvoz ruskih knjig

Ukrajinski parlament je v nedeljo izglasoval prepoved predvajanja in izvajanja dela ruske glasbe na radijskih in televizijskih kanalih ter na javnih mestih. V skladu s še enim zakonom bo prepovedan tudi uvoz knjig iz Rusije in Belorusije.

Prepoved se ne nanaša na vso rusko glasbo, temveč na tisto, ki so jo ustvarili ali jo izvajajo posamezniki, ki imajo ali so imeli rusko državljanstvo kadarkoli po letu 1991, ko je Ukrajina razglasila neodvisnost.

To pomeni, da se lahko dela znamenitih ruskih skladateljev, kot sta denimo Čajkovski in Šostakovič, še vedno izvajajo, pojasnjuje britanski BBC.

Prav tako pa lahko za izjemo od prepovedi zaprosijo ruski državljani, ki obsojajo rusko agresijo na Ukrajino. V prošnji morajo med drugim navesti, da podpirajo suverenost in celovitost Ukrajine in pozivajo Rusijo k takojšnji ustavitvi agresije.

Prepoved iz zakona, ki je prejel podporo 303 od 450 poslancev, se nanaša na predvajanje in izvajanje glasbe na radiu, televiziji, v šolah, na javnem prevozu, v hotelih, restavracijah, kinematografih in drugih javnih mestih.

Obenem zakon predpisuje povišanje deleža ukrajinske glasbe na radijskih postajah na 40 odstotkov in ukrajinskega jezika v dnevnih programih na 75 odstotkov, poročanje ukrajinske javne radiotelevizije Suspilne povzema BBC.

Še en vzporedni zakon obenem prepoveduje iz Rusije, Belorusije in zasedenih ukrajinskih ozemelj uvožene knjige, pa tudi gradiva v ruskem jeziku, uvožena iz drugih držav.

Ta zakon bo prepovedal izdajanje in prodajo knjig, ki so jih napisali ruski državljani – s podobnimi izjemami kot pri glasbi, čeprav to ne bo veljalo za knjige, ki so v Ukrajini že izdane, še pojasnjuje BBC.

10.08 Borrell: Ruska blokada izvoza žit je vojni zločin

Ruska blokada izvoza več milijonov ton ukrajinskega žita je vojni zločin, je povedal visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Josep Borrell.

"Pozivamo Rusijo, da odblokira pristanišča ... Ni si mogoče predstavljati, da je v Ukrajini blokiranih več milijonov ton pšenice, medtem ko v preostalem svetu ljudje trpijo za lakoto," je medijem povedal visoki evropski diplomat, poroča Reuters.

"To je pravi vojni zločin, zato si ne morem predstavljati, da bo trajalo veliko dlje," je dejal, ko je prispel na srečanje zunanjih ministrov Evropske unije v Luksemburgu.

8.49 Britanci objavili novo obveščevalno poročilo

Ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva je objavilo najnovejše obveščevalno poročilo. V njem so zapisali, da so ruske operacije na tleh in v taktični zračni operaciji konec tedna ostale osredotočene na osrednji sektor Donbasa. Tudi obveščevalni uradniki od začetka invazije 24. februarja ocenjujejo ruski vpliv na zračni prostor nad Ukrajino.

Kot so zapisali, je doslej v vojni ruskemu letalstvu spodletelo. Njihov neuspeh dostave letalstva je verjetno eden najpomembnejših dejavnikov za zelo omejen uspeh Rusije, pravijo obveščevalni uradniki in dodajajo, da Rusi ne morejo pridobiti popolne zračne prevlade.

8.05 Zelenski posvaril, da bo Rusija pred odločitvijo EU glede Ukrajine okrepila napade

Ursula von der Leyen in Volodimir Zelenski | Foto: Reuters Foto: Reuters

Začenja se resnično zgodovinski teden, "saj bomo dobili odgovor Evropske unije o statusu Ukrajine kot kandidatke", je v nedeljskem večernem videonagovoru dejal Zelenski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri tem je opozoril, da je v luči te odločitve pričakovati "večjo sovražno dejavnost" Moskve, a zatrdil, da so ukrajinske sile na to pripravljene.

"Od leta 1991 je bilo za Ukrajino le malo tako usodnih odločitev, kot je ta, ki jo čakamo," je dodal in izrazil prepričanje, da je "le pozitiven odgovor v interesu celotne Evrope".

Potem ko je Evropska komisija prejšnji petek izdala pozitivno priporočilo, bodo voditelji članic EU v četrtek in petek odločali, ali naj Ukrajini uradno podelijo status kandidatke. Za zeleno luč je potrebno soglasje vseh 27 članic.

Vodja Nata Jens Stoltenberg je medtem opozoril, da bi se vojna v Ukrajini lahko nadaljevala "več let", ter pozval zahodne države, naj bodo pripravljene ponuditi dolgoročno vojaško, politično in gospodarsko pomoč, poroča AFP.

"Naša podpora Ukrajini ne sme oslabeti, čeprav so stroški visoki - ne le v smislu vojaške podpore, ampak tudi zaradi naraščajočih cen energije in hrane," je Stoltenberg povedal za nemški časnik Bild.

Ukrajina poziva zahodne države, naj povečajo dobavo orožja, kljub opozorilom Rusije, da bi to lahko sprožilo širši konflikt.

7.40 Zunanji ministri EU morda tudi o statusu kandidatke za članstvo BiH

Zunanji ministri držav članic EU se bodo danes sešli na zasedanju v Luksemburgu, kjer bodo razpravljali predvsem o ruskem napadu na Ukrajino in njegovih posledicah. Zasedanja se bo prvič udeležila nova slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bi lahko predstavila tudi slovenski predlog za hitro podelitev statusa kandidatke za članstvo BiH.

Kot so za STA povedali viri pri EU, bo Fajonova, če bo priložnost, na današnjem zasedanju predstavila slovenski predlog, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v EU.

Glede na predlog, bi Bosni in Hercegovini status kandidatke podelili že na vrhu EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju.

Pred začetkom pristopnih pogajanj bo morala ta zahodnobalkanska država sprejeti zakone, opredeljene v političnem dogovoru, ki so ga politične stranke iz BiH dosegle na pogovorih v Bruslju pred enim tednom. To so zakon o visokem sodnem in tožilskem svetu, zakon o sodiščih, zakon o preprečevanju konflikta interesov ter zakon o javnem naročanju.

Da bo na svojem prvem vrhu EU predstavil predlog glede podelitve statusa kandidatke BiH, je sicer med obiskom v Bruslju konec preteklega tedna napovedal že premier Robert Golob. Predsednik republike Borut Pahor pa je pismo, v katerem se je zavzel za to, poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu.

Zunanji ministri bodo sicer danes govorili predvsem o ruskem napadu na Ukrajino in njegovih posledicah za ves svet, tudi prehranski varnosti. O prehranski varnosti bodo govorili tudi v razpravi o odnosih z Egiptom.

7.27 Zunanji ministri EU o sprostitvi blokade žit v črnomorskih pristaniščih

Zunanji ministri Evropske unije bodo na današnjem srečanju v Luksemburgu razpravljali o načinih za sprostitev več milijonov ton žita, ki so obtičali v Ukrajini zaradi blokade črnomorskih pristanišč.

Ukrajina je eden vodilnih svetovnih dobaviteljev pšenice, vendar so njene žitne ladje obstale, več kot 20 milijonov ton žita pa je bilo ujetih v silosih, odkar je Rusija napadla državo in blokirala njena pristanišča.

EU podpira prizadevanja Združenih narodov za vzpostavitev sporazuma o obnovi morskega izvoza Ukrajine v zameno za olajšanje ruskega izvoza hrane in gnojil, za to pa bi bila potrebna zelena luč Moskve.

Krimski most
Novice Rusi pred žetvijo požigajo žitna polja
Ukrajina vojska
Novice Rusi: v Ukrajini smo ubili 74 hrvaških plačancev, hrvaški minister ne ve nič
rusija ruska vojska
Novice Britanski general svojim vojakom: Pripravite se na kopenski spopad s Putinovo vojsko
Henry Kissinger
Novice Ima ta stari mož rešitev za vojno v Ukrajini?
Ne spreglejte