SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusi pred žetvijo požigajo žitna polja

10

termometer

Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu kritiziral sankcije Zahoda, ki jih je označil za neuspešne in nepremišljene. Med več kot uro trajajočim govorom ruskega voditelja so se očitno nekateri dolgočasili. Kamere so ujele, kako je eden izmed udeležencev med občinstvom dremal. Medtem je ukrajinska vojaška obveščevalna služba objavila uradne ruske podatke o gradnji krimskega mostu. Dokument, ki obsega tristo strani, je bil objavljen dan po tem, ko je ukrajinski general Dmitrij Marčenko dejal, da bo, če bo Kijev dobil potrebno orožje, ruski most "cilj številka ena".

Dnevni pregled dogodkov 

20.34
Rusi pred žetvijo požigajo žitna polja
20.15 Putin zatrjuje, da Rusija nima nič proti članstvu Ukrajine v EU
18.30 Johnson znova obiskal Ukrajino in ji obljubil nadaljnjo vojaško pomoč
18.28 Putin sankcije Zahoda označil za neuspešne in nepremišljene
18.01 Ruska vojaška ladja vplula v danske teritorialne vode
15.45 Ukrajina za Ruse uvaja vizume
15.23 Rusija Zahod obtožuje manipuliranja z Ukrajino glede članstva v EU
15.20 Po oceni Rusije v Ukrajini ubitih okoli dva tisoč tujih borcev
14.59 Zelenski hvaležen Evropski komisiji za zgodovinsko odločitev
14.06 Ukrajina prihodnje leto ne bo gostila Evrovizije
13.47 Rusija prepolovila uvoz plina za Slovaško, popolna prekinitev uvoza tudi za Francijo 
13.43 Rusija: Putinov nagovor preložen zaradi hekerskega napada
10.31 Ukrajinci grozijo, da bodo uničili ruski most na Krim 
9.25 Ukrajinci so zadeli ruski vlačilec z orožjem
9.22 Napad na Harkov
8.20 V napadu na Mikolajev en človek ubit, šest ljudi ranjenih
6.59 Več kot 500 civilistov ne more pobegniti
6.53 Lavrov je včeraj dal intervju za BBC
6.10 Macron je pripravljen odpotovati v Moskvo, a le pod določenimi pogoji 
6.03 Zelenski po obisku voditeljev EU: To je zgodovinski dan

20.34 Rusi požigajo žitna polja

Poleg blokiranja izvoza hrane Rusi pred žetvijo oblegajo in požigajo žitna polja. Ti zločini kažejo pravo naravo ruske agresivne vojne, ki temelji na neokolonializmu in katere cilj je zavzeti ukrajinsko ozemlje in vire, poroča ukrajinsko zunanje ministrstvo.

20.15 Putin zatrjuje, da Rusija nima nič proti članstvu Ukrajine v EU

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zagotovil, da Rusija ne nasprotuje članstvu Ukrajine v EU. Kot je dejal, ne gre za vojaško organizacijo, vsaka država pa ima po njegovem pravico, da se sama odloči glede pristopa h gospodarskim zavezništvom.

"Nimamo nič proti. Suverena odločitev vsake države je, ali se bo pridružila gospodarskim zavezništvom ali ne," je dejal Putin na Mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu, kjer je imel govor pred predstavniki ruske politične in gospodarske elite.

"V primerjavi z Natom EU ni ne vojaška organizacija ne politični blok," je pojasnil v odgovoru na vprašanje o možnosti članstva Ukrajine v EU. Ali je članstvo Ukrajine v interesu EU, mora sama vedeti, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Rusija je sicer leta kritizirala poskuse Ukrajine, da se pridruži zvezi Nato, ker je vodilo tudi do napetosti med Moskvo in Zahodom. Putin je pred rusko invazijo na Ukrajino od ZDA in Nata zahteval pravna jamstva, da Ukrajina ne bo sprejeta v Severnoatlantsko zavezništvo.

Evropska komisija je danes predlagala, da se Ukrajini in tudi Moldaviji dodeli status kandidatke za članstvo v EU, medtem ko je za Gruzijo predlagala, da se ji podeli "evropska perspektiva".

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v odzivu dejala, da Zahod že dolgo manipulira z ukrajinsko željo po pridružitvi EU. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je dejal, da bo Rusija razmere zelo natančno spremljala, predvsem kar zadeva krepitev obrambnega sodelovanja 27 držav članic EU.

18.30 Johnson znova obiskal Ukrajino in ji obljubil nadaljnjo vojaško pomoč

Britanski premier Boris Johnson je danes drugič od začetka vojne v Ukrajini obiskal Kijev, kjer se je znova srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Johnson mu je ponudil program usposabljanja ukrajinskih sil pod vodstvom oboroženih sil Združenega kraljestva, poroča britanska mreža BBC.

Johnson je o nepričakovanem obisku obvestil javnost z objavo fotografije z Zelenskim in pripisom "lepo je biti znova v Kijevu". Zelenski je v objavi na Telegramu Johnsona označil za velikega prijatelja Ukrajine.

Po Johnsonovih besedah je namen obiska prenesti Ukrajincem jasno sporočilo, da je Združeno kraljestvo z njimi. Z Downing Streeta so sporočili, da Združeno kraljestvo Ukrajini ponuja program, s katerim bi lahko usposobili 10 tisoč vojakov vsakih 120 dni.

V okviru tega programa bi vojake usposabljali na področju bojevanja, medicinske oskrbe in spletne varnosti, so še sporočili.

Johnson je na skupni novinarski konferenci poudaril, da sta se z Zelenskim pogovarjala tudi o tem, kako sprostiti izvoz žita, ki ostaja ujeto v ukrajinskih pristaniščih.

To je drugi visoki obisk Ukrajine v dveh dneh, potem ko so v četrtek Kijev obiskali voditelji Nemčije, Francije, Italije in Romunije.

18.28 Putin sankcije Zahoda označil za neuspešne in nepremišljene

Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu danes kritiziral sankcije Zahoda, ki jih je označil za neuspešne in nepremišljene. Zahodne države je okrivil za svetovne gospodarske težave, med drugim za naraščajoče cene hrane. Ponovno je tudi upravičeval rusko invazijo v Ukrajini.

Med Putinovim več kot uro dolgim nagovorom pa so se nekateri očitno precej dolgočasili. Kamere so ujele, kako je udeleženec foruma zaprl oči in zadremal. 

Podobnemu prizoru smo bili priča leta 2015, ko je med govorom ruskega predsednika zadremalo več poslušalcev. 

Sicer se je Putin v svojem 70-minutnem nagovoru osredotočil na sankcije, ki jih je Zahod uvedel proti Rusiji in ki po njegovem prepričanju niso imele učinka. "Gospodarski 'blitzkrieg' že od vsega začetka ni imel možnosti za uspeh," je dejal ruski predsednik. "Smo močni ljudje in se lahko spopademo z vsakim izzivom," je zatrdil v govoru predstavnikom ruske politične in gospodarske elite.

Sankcije, ki so jih zahodne države uvedle proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, je označil za "blazne" in "nepremišljene". Po njegovem so ukrepi močno prizadeli tudi Evropsko unijo. Škodo zaradi sankcij za Evropo je ocenil na 400 milijard dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je bil deležen aplavza, ko je znova potrdil svojo odločenost, da nadaljuje "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini, ki je, kot je dejal, sprožila niz zahodnih gospodarskih sankcij "brez primere", poroča Reuters. Zahodne države je ob tem obtožil kolonializma.

Poudaril je tudi, da vojaška operacija Rusije v Ukrajini ni vzrok za globalne gospodarske težave, in zahodne države okrivil, da izrabljajo položaj, da bi prikrile lastne napake.

"Naraščajoče cene, inflacija, težave s hrano, cene goriva (...) so posledica sistematičnih napak v ekonomski politiki sedanje ameriške administracije in evropske birokracije," je dejal Putin.

Za skoraj štiri mesece trajajočo vojno v Ukrajini je znova zatrdil, da zanjo ni bilo alternative. "V trenutnih razmerah je bila v luči naraščajočih tveganj in groženj odločitev Rusije za izvedbo posebne vojaške operacije (...) vsiljena in nujna," je dejal. Zahod je pred tem "dobesedno napolnil Ukrajino s svojim orožjem in vojaškimi svetovalci", je dodal.

Glavni cilj invazije na Ukrajino je bila obramba "našega" naroda v pretežno ruskem Donbasu, ruski vojaki v tej pokrajini na vzhodu Ukrajine pa se borijo za obrambo ruskih "pravic za varen razvoj".

Putin je znova tudi ponovil, da Rusija ni kriva za blokado ukrajinskega izvoza žita in dvig cen hrane ter pripomnil, da "nismo mi tisti, ki so minirali pristanišča". Dejal je, da bo Rusija zagotovila varnost izvoza žita, če bo Kijev očistil morske mine.

18.01 Ruska vojaška ladja vplula v danske teritorialne vode

Ruska vojna ladja je danes vplula v danske teritorialne vode v bližini otoka Bornholm v Baltskem morju, so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz danskega poveljstva za obrambo.

Ruska korveta je v danske vode vstopila v noči na petek v bližini arhipelaga Ertholmene, ki leži nedaleč od otoka Bornholm. Po radijskem sporočilu danske mornarice je ladja nemudoma zapustila območje.

Danski zunanji minister Jeppe Kofod je zaradi incidenta na pogovor že poklical ruskega veleposlanika na Danskem Vladimirja Barbina.

Kofod je na Twitterju o dogodku zapisal, da je šlo za neodgovorno in povsem nesprejemljivo provokacijo. Incident se je zgodil v času trajanja danskega političnega dogodka Ljudsko srečanje, ki na otoku Bornholm poteka vsako leto.

"Taktike ustrahovanja proti Danski ne delujejo," je še dodal danski minister.

15.45 Ukrajina za Ruse uvaja vizume

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes napovedal, da namerava Ukrajina s 1. julijem za ruske državljane uvesti vizume, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem se bo končalo dobrih 30 let dolgo obdobje prehajanja meje brez vizumov za ruske državljane, ki je trajalo od razpada Sovjetske zveze leta 1991.

"Ukrajina uvaja režim vizumov za državljane Ruske federacije," je prek Telegrama sporočil Zelenski in dodal, da vladno odločitev o tem pričakuje že danes.

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je dejal, da se je Ukrajina za to potezo odločila zaradi ruske invazije, pa tudi zato, da bi s tem okrepila svoje obrambne napore.

"Zaradi obsega vojne, ki jo je sprožila Ruska federacija, moramo okrepiti nadzor nad vstopom ruskih državljanov na svoje ozemlje. Varnost je prednostna naloga," je izjavil Jermak.

Sosedi si sicer delita skoraj 2.300 kilometrov dolgo mejo, prav tako pa imajo številni prebivalci obeh držav svoje sorodnike v drugi državi.

Upad v številu Rusov, ki potujejo v Ukrajino, so zabeležili že po priključitvi Krima leta 2014. Pred tem, leta 2013, je Ukrajino obiskalo nekaj manj kot 11 milijonov Rusov, medtem ko se jih je leto zatem tja odpravilo le še poltretji milijon.

Med letoma 2015 in 2019 je ta številka upadla na 1,5 milijona, po začetku pandemije leta 2020 pa v Ukrajino ni prišlo več niti pol milijona ljudi, je za AFP povedal tiskovni predstavnik ukrajinske obmejne straže Andrej Demčenko.

15.23 Rusija Zahod obtožuje manipuliranja z Ukrajino glede članstva v EU

Zahod že dolgo manipulira z ukrajinsko željo po pridružitvi Evropski uniji, je danes v odzivu na odločitev Evropske komisije, ki je priporočila podelitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji Ukrajini, dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Gre za prvi odziv Moskve na današnjo odločitev Evropske komisije, ki jo morajo dokončno sprejeti voditelji članic Evropske unije, ki bodo o tem odločali prihodnji teden v četrtek in petek na vrhu v Bruslju. Zaharova je v pogovoru z novinarji izrazila prepričanje, da je Ukrajina žrtev manipulacij Zahoda, saj da je kljub obljubam v vse slabšem stanju.

"Iz nekega razloga ne dobiva kakršnekoli svetle prihodnosti, kljub temu da obljube postajajo vse slajše in privlačnejše," je o Ukrajini dejala Zaharova. "Zakaj se to dogaja? Verjetno zato, ker gre za absolutno lažno sporočilo, ki nima nobene zveze s prakso," je še sporočila.

Evropska komisija je danes predlagala, da se Ukrajini dodeli status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Enako priporočilo je izdala tudi za Moldavijo. Za Gruzijo, ki je prav tako vložila prošnjo za članstvo v Evropski uniji, pa za zdaj predlaga le podelitev evropske perspektive.

15.20 Po oceni Rusije v Ukrajini ubitih okoli dva tisoč tujih borcev

Rusko ministrstvo za obrambo je danes sporočilo, da je bilo od začetka ruske vojaške operacije v Ukrajini po oceni Moskve tam ubitih približno dva tisoč tujih borcev. Po njihovih navedbah naj bi od začetka vojne v Ukrajino prispelo 6.956 tujih plačancev in specialistov za orožje iz 64 držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Točno število ubitih tujih borcev naj bi bilo sicer 1.956, medtem ko naj bi jih Ukrajino po podatkih ruskega ministrstva že zapustilo 1.779.

Največ tujih borcev naj bi v Ukrajino prišlo iz Poljske, sledita Romunija in Velika Britanija. V izjavi je ministrstvo izpostavilo tudi "plačance" iz Kanade, ZDA in Gruzije.

Po ruskih navedbah naj bi se število tujih borcev zmanjševalo, številni pa naj bi Ukrajino zapustili zaradi vse večjega števila "vojaških neuspehov kijevskega režima in vsakodnevnih velikih izgub delovne sile in opreme", še navaja AFP.

Neimenovan evropski uradnik je aprila dejal, da naj bi se v Ukrajini skupaj z moskovskimi silami borilo tudi do 20 tisoč plačancev iz ruskega zasebnega vojaškega podjetja Wagner in drugih najemniških skupin, vključno z borci iz Sirije in Libije.

V začetku tega meseca so proruske oblasti v Donecku na smrt obsodile dva Britanca in enega državljana Maroka, ki so se kot tuji borci bojevali na strani Ukrajine. Pred tem so maja ruski vojaki zajeli tudi hrvaškega prostovoljca, ki se je prav tako boril na strani Ukrajincev.

14.59 Zelenski hvaležen Evropski komisiji za zgodovinsko odločitev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes zahvalil Evropski komisiji za njeno "zgodovinsko odločitev", da predlagala podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. "To je prvi korak na poti do članstva v EU, ki bo nedvomno približal našo zmago," je Zelenski napisal na družbenih omrežjih.

Ob tem se je zahvalil predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in "vsem članom Evropske komisije za zgodovinsko odločitev". Dodal je še, da upa, da bodo stališču komisije sledili tudi voditelji 27 držav članic EU, ki naj bi o podeljevanju statusa kandidatke Ukrajini odločali prihodnji četrtek in petek na srečanju v Bruslju.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je po poročanju tujih tiskovnih agencij odločitev komisije opisal kot "evropsko zgodovino v nastajanju." Ukrajinski veleposlanik pri Združenih narodih Sergij Kislica je prav tako pozdravil novico iz Bruslja, ob tem pa zapisal, da so mnogi Ukrajinci "že plačali najvišjo ceno" za pridobitev podpore Evropske komisije na ukrajinski poti k članstvu v EU.

Na odločitev komisije, ki je danes zeleno luč dala še Moldaviji, se je prek Telegrama odzvala tudi moldavska predsednica Maia Sandu, ki je predlog komisije označila za pomemben trenutek za prihodnost njene države. "To je upanje, ki ga naši državljani potrebujejo," je še dodala.

"Vemo, da bo postopek zahteven, ampak smo odločeni, da bomo sledili tej poti, katere namen je združiti našo državo v prostoru evropskih vrednot," je še zapisala Sandujeva.

Moldavija ima znotraj svojih mednarodno priznanih meja separatistično prorusko pokrajino, t. i. Pridnestrsko republiko. Iz Pridnestrja so po začetku ruske vojne v Ukrajini poročali o več incidentih, med drugim o dveh eksplozijah, ki sta uničili radijska oddajnika, še pred tem pa o dveh poskusih napada na infrastrukturo, v katerih so neznanci uporabili molotovke.

Ukrajina in Moldavija sta za članstvo v EU zaprosili skupaj z Gruzijo malo po začetku ruske invazije na Ukrajino.

Glede Gruzije je bila komisija danes bolj zadržana. Priporočila je, da se ji dodeli "evropska perspektiva", ki bi lahko privedla do kandidature za članstvo, če bo izvedla več reform. Gruzija se mora zdaj politično poenotiti, da bi oblikovala jasno pot do strukturnih reform in do EU, je pojasnila.

14.06 Ukrajina prihodnje leto ne bo gostila Evrovizije

Kaluš Orkestra Trendi Zdaj je jasno, da Evrovizije prihodnje leto v Ukrajini ne bo

13.47 Rusija prepolovila uvoz plina za Slovaško, popolna prekinitev uvoza tudi za Francijo 

Slovaški uvoznik plina SPP Russia je napovedal, da se bodo njihove dobave plina do petka prepolovile, je povedal generalni direktor družbe, Francija pa je sporočila, da od 15. junija ne prejema ruskega plina prek Nemčije, poročajo agencije.

Polovični rez dobavljenih količin plina je danes doletel Slovaško. To je v torek doletelo desetodstotno krčenje, v sredo 15-odstotno in v četrtek 30-odstotno krčenje dobavljenih količin. Vendar pa to države ne bo ogrozilo, saj je slovaško podjetje SPP podpisalo pogodbo o dobavi plina prek Severnega morja, na poti pa je tudi tanker z utekočinjenim plinom iz Hrvaške. Poleg tega so skladišča okoli 52-odstotno polna.

Plinovod Posel danes Francija ostala brez ruskega plina, Italija z novim rezom v dobavo

13.43 Rusija: Putinov nagovor preložen zaradi hekerskega napada

Načrtovani nagovor ruskega predsednika Vladimirja Putina je bil po hekerskem napadu preložen za eno uro, so sporočili iz Kremlja. Putin bi moral nagovoriti gospodarski forum v Sankt Peterburgu, a je dogodek prizadel kibernetski napad, je navedeno.

10.31 Ukrajinci grozijo, da bodo uničili ruski most na Krim 

Ukrajina je objavila podrobnosti o gradnji ruskega mostu čez Kerško ožino na Krim. Grozijo, da bodo ciljali na to ključno cesto na polotok, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je objavila uradne ruske podatke o gradnji krimskega mostu. Dokument, ki obsega tristo strani, je bil objavljen dan po tem, ko je ukrajinski general Dmitrij Marčenko dejal, da bo, če bo Kijev dobil potrebno orožje, most "cilj številka ena".

General Marčenko je pojasnil še, da je Moskva most uporabljala za prevoz zalog na Krim in v južno Ukrajino. Gradnja 18-kilometrskega mostu je stala milijarde in od leta 2018 povezuje Krim z rusko celino.

Tiskovni predstavnik ruske vlade Dmitrij Peskov je dejal, da so bili sprejeti vsi varnostni ukrepi za zagotovitev varnosti Krima. Dodal je, da se Kremelj zaveda zadnjih groženj Kijeva, da bo udaril na most. Rusi so Ukrajincem zagrozili, da bodo, če napadejo most, bombardirali Kijev.

Zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Marčenkova grožnja v nasprotju z obljubami ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zahodnim partnerjem. Obljubil naj bi, da ne bo uporabil orožja dolgega dosega za napad na rusko ozemlje.

Spomnimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videosporočilu, objavljenem v ponedeljek v Kijevu, obljubil: "Seveda bomo osvobodili naš Krim."

9.25 Ukrajinci so zadeli ruski vlačilec z orožjem

Ukrajinske oborožene sile so zadele ruski vlačilec Vasilij Beh, ki je dovažal orožje, strelivo in osebje na Kačji otok. Opremljen je bil s sistemom protizračne obrambe Thor.

9.22 Napad na Harkov

V napadu na Harkov je bilo poškodovanih najmanj deset zasebnih hiš, uničena sta bila šola in stanovanjski objekt, je v aplikaciji Telegram povedal guverner Oleg Sinjehubov in dodal, da gre za vojne zločine ruskih okupatorjev.

"Boji se nadaljujejo. Na območju Izjuma poskušajo okupatorji nadaljevati ofenzivo v smeri Slavjanska. Naši branilci odbijajo vse sovražnikove napade," je še povedal Sinjehubov. 

8.20 V napadu na Mikolajev en človek ubit, šest ljudi ranjenih

V jutranjem napadu na Mikolajev je en človek umrl, šest ljudi pa je bilo ranjenih, vključno z otrokom. Po navedbah vodje regionalne uprave Vitalija Kima so bili poškodovani štirje stanovanjski bloki. 

6.59 Več kot 500 civilistov ne more pobegniti

Na stotine civilistov, ki so se zaradi nenehnih ruskih napadov zatekli v kemično tovarno Azot v Severodonecku, ni več mogoče evakuirati, pravijo uradniki.

568 ljudi, od tega 38 otrok, je trenutno v zavetišču v tovarni Azot, je za CNN povedal guverner Luganska Sergej Hajdaj.

Proruski separatistični voditelj je dejal, da bodo sile, ki jih podpira Rusija, ponovno odprle humanitarni koridor za civiliste, ki bodo želeli zapustiti tovarno. 

 V tovarni Azot je ujetih 568 ljudi.  | Foto: Reuters V tovarni Azot je ujetih 568 ljudi. Foto: Reuters

6.53 Lavrov je včeraj dal intervju za BBC

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v intervjuju za BBC dejal: "Rusija ni čista kot solza. Rusija je to, kar je. In ni nas sram pokazati, kdo smo."

"Nismo vdrli v Ukrajino, razglasili smo posebno vojaško operacijo, ker nismo imeli drugega načina, da Zahodu razložimo, da je vstop Ukrajine v Nato kaznivo dejanje," je dejal.

6.10 Macron je pripravljen odpotovati v Moskvo, a le pod določenimi pogoji 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je pod določenimi pogoji pripravljen odpotovati v Moskvo na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Mislim, da potovanje v Rusijo danes zahteva predpogoje, to pomeni gesto predsednika Putina. Tja ne bi šel kar tako," je Macron povedal za televizijo TF1 med obiskom ukrajinske prestolnice Kijev.

Povedal je, da se bo s Putinom pogovarjal o humanitarnih vprašanjih, zaščiti zapornikov in varnosti hrane. "Ničesar ne bom izključil, vendar bom z ruskim predsednikom vedno delal transparentno in kadarkoli bo to smiselno."

Na vprašanje, ali meni, da bi Ukrajina morala ozemeljsko popustiti Rusiji, je Macron odgovoril, da o tem odloča Kijev. "Mislim, da je danes naša dolžnost, da stojimo za svojimi vrednotami, mednarodnim pravom in s tem Ukrajino." Po njegovih besedah ​​je potrebna pomoč, da bo Ukrajina vztrajala.

"Ampak naša naloga ni namesto Ukrajincev odločati o pogojih za konec te vojne." V nekem trenutku mora biti bodisi vojaška zmaga bodisi pogajanja, je dejal Macron ter dodal, da bo moralo vse odločitve o ozemljih in morebitnih koncesijah sprejeti ukrajinsko vodstvo.

6.03 Zelenski po obisku voditeljev EU: To je zgodovinski dan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je četrtkov obisk voditeljev Francije, Nemčije, Italije in Romunije v Kijevu označil za zgodovinski dan za njegovo državo.

"Ukrajina uživa podporo štirih močnih evropskih držav," je dejal v večernem videonagovoru in dodal, da je Ukrajina zdaj bližje Evropski uniji kot kadarkoli od svoje neodvisnosti.

Voditelji Francije, Nemčije in Italije so včeraj sicer obljubili, da bodo z obiskom v Kijevu podprli prizadevanja Ukrajine za vstop v Evropsko unijo. Macron je dejal, da vsi štirje prisotni voditelji EU podpirajo zamisel o podelitvi "trenutnega" statusa kandidatke za EU Ukrajini.

Odločitev o statusu Ukrajine bi morala Evropske komisije sporočiti danes. 

Putin. Hitler. Stalin. Novice Putin ni prvi, to sta želela že Stalin in Hitler Jamala Trendi V Sveto Trojico danes prihaja zmagovalka Evrovizije Jamala #video helikopter Novice "Evropski ljubitelji žab, jetrnih klobas in špagetov radi obiskujejo Kijev" Policija Ukrajina Novice Američani: Putin še vedno upa, da mu bo to uspelo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin