SiolNET. Novice Svet
4,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Putin ni prvi, to sta želela že Stalin in Hitler

4,37

termometer

Putin. Hitler. Stalin. | Ameriški zgodovinar Timothy Snyder trdi,  da ideja, da bi nadzor nad ukrajinskim žitom lahko spremenil svet, ni nova in da sta to želela tako Stalin kot Hitler. | Foto: Reuters, Wikimedia Commons
Ameriški zgodovinar Timothy Snyder trdi, da ideja, da bi nadzor nad ukrajinskim žitom lahko spremenil svet, ni nova in da sta to želela tako Stalin kot Hitler. Foto: Reuters, Wikimedia Commons

"Putinov načrt za lakoto je tako grozen, da ga je zelo težko razumeti. Pozabljamo, koliko hrane je v središču političnega interesa," je na Twitterju zapisal zgodovinar s prestižne ameriške univerze Yale Timothy Snyder, ki trdi, da ideja, da bi nadzor nad ukrajinskim žitom lahko spremenil svet, ni nova in da sta to želela tako Stalin kot Hitler.

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava nekatere države sveta spraviti v lakoto, da bi zmagal v vojni, ki se je začela v Ukrajini, trdi zgodovinar s prestižne ameriške univerze Yale Timothy Snyder.

V seriji objav na Twitterju je zapisal, da verjame, da Putin izkorišča nestabilnost verige preskrbe s hrano v svojo korist.

Območje okoli Črnega morja, ki vključuje Rusijo in Ukrajino, se imenuje kašča Evrope zaradi rodovitne zemlje in velike pridelave žita. Skupno iz obeh držav prihaja kar 30 odstotkov svetovnega izvoza žita. Samo Ukrajina proizvede približno 12 odstotkov.

Stanje glede blokade ukrajinskega izvoza žita je že več mesecev nerešeno. "Rusija ima načrt za ustvarjanje lakote," je zapisal. Putin trdi, da bo Rusija izvoz žita omogočila po morju, a so pristanišča še vedno blokirana.

Putinov načrt lakote bo deloval na treh ravneh 

"Putinov načrt je tako grozen, da ga je zelo težko razumeti," je še zapisal Snyder. Meni, da bo, če se bo blokada nadaljevala, na desetine milijonov ton hrane gnilo v silosih, v Afriki in Aziji pa bo stradalo na desetine milijonov ljudi.

"Pozabljamo, koliko hrane je v središču političnega interesa," je še opozoril. Trdi, da ideja, da bi nadzor nad ukrajinskim žitom lahko spremenil svet, ni nova in da sta to želela tako Stalin kot Hitler.

Snyder verjame, da je Putinov načrt lakote namenjen delovanju na treh ravneh. Prvič, je del večjega poskusa uničenja ukrajinske države z ukinitvijo njenega izvoza, Putinov načrt lakote je namenjen tudi ustvarjanju beguncev iz Severne Afrike in z Bližnjega vzhoda, območij, ki ju hrani Ukrajina. "To bi povzročilo nestabilnost v EU. Najhuje pa je, da je lakota po svetu nujno ozadje za rusko propagandno kampanjo proti Ukrajini. Resnične množične smrti so potrebne kot ozadje za propagandno tekmovanje," je dejal profesor na Yalu.

"To je nova raven kolonializma"

"Ko se bodo začeli nemiri zaradi hrane in se bo lakota razširila, bo ruska propaganda krivila Ukrajino ter pozvala k priznanju ruskih ozemeljskih pridobitev v Ukrajini in odpravi vseh sankcij," je dejal Snyder.

Na koncu je izjavil, da namerava Rusija izstradati Azijce in Afričane, da bi zmagala v vojni v Evropi.

"To je nova raven kolonializma in zadnje poglavje v politiki lakote," je dejal Snyder.

helikopter Novice "Evropski ljubitelji žab, jetrnih klobas in špagetov radi obiskujejo Kijev" Policija Ukrajina Novice Američani: Putin še vedno upa, da mu bo to uspelo Vladimir Putin Novice Zelenski ima nov vojni cilj: Ukrajinska zastava se bo znova dvignila nad ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin