Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
10.40

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Michael Cohen Hillary Clinton ruska afera Donald Trump

Petek, 27. 7. 2018, 10.40

5 let, 9 mesecev

Cohen: Trump je vnaprej vedel za srečanje z Rusi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa Michael Cohen trdi, da je Trump v času kampanje pred ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2016 vnaprej vedel za srečanje med svojimi svetovalci in rusko delegacijo, ki mu je ponudila pomoč pri njegovi kampanji. Kot poudarja Cohen, naj bi Trumpa o srečanju z Rusi obvestil njegov najstarejši sin Donald Trump mlajši.

Po poročanju BBC je nekdanji odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa Michael Cohen o tem, da je bil Trump vnaprej obveščen o srečanju med njegovo ekipo in rusko delegacijo, pripravljen pričati pred posebno preiskovalno komisijo, ki preiskuje domnevno vpletanje Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Donald Trump
Novice Preiskava ruske afere: pod drobnogledom tudi Trumpovi tviti

Trump je doslej zanikal, da bi bil vnaprej obveščen o srečanju

Ameriški predsednik je navedbe, da je bil vnaprej obveščen o srečanju, ki je junija leta 2016 potekalo v Trump Towerju v New Yorku in na katerem so bili poleg Donalda Trumpa mlajšega prisotni še Trumpov zet Jared Kushner, takratni vodja Trumpovega volilnega štaba Paul Manafort in vplivna ruska odvetnica Natalija Vesenicka, doslej zanikal. 

Do srečanja med omenjenimi posamezniki je prišlo po tem, ko so ruski posredniki kontaktirali Trumpovega najstarejša sina in mu obljubili, da bodo Trumpovi ekipi zagotovili gradivo, ki bo obremenilo Trumpovo konkurentko na volitvah, kandidatko demokratov Hillary Clinton.

Nekdanji odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa Michael Cohen trdi, da je bil Trump vnaprej obveščen o srečanju med svojo ekipo in rusko delegacijo. | Foto: Getty Images Nekdanji odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa Michael Cohen trdi, da je bil Trump vnaprej obveščen o srečanju med svojo ekipo in rusko delegacijo. Foto: Getty Images

Spomnimo, da je Donald Trump mlajši pred ameriškim kongresom pričal, da predsednik o omenjenem srečanju ni vedel nič, dokler v javnost leto dni po sestanku niso prišle podrobnosti omenjenega srečanja. S podobnimi besedami je Kushner medtem pričal pred prej posebno preiskovalno komisijo.

Donald Trump
Novice Posnetek razkriva, da sta Trump in Cohen razpravljala o plačilu Playboyevi zajčici

Giuliani napadel Cohena: To je odvetnik brez karakterja

Po poročanju CNN in NBC Cohen svojih izjav ne more podkrepiti z dokazi, kot so avdioposnetki. Medtem je Rudy Giuliani, novi odvetnik ameriškega predsednika, v javnosti že začel napadati Cohena. Nekdanjega Trumpovega odvetnika je označil za "patološkega lažnivca", v povezavi z njegovimi izjavami glede ruske afere pa je dejal, da Cohen preprosto ni kredibilen. 

"To ni res. Zakaj bi pričakoval, da bi bilo nekaj takega, kar pride iz Cohenovih ust, dejansko res? Odvetnik, ki snema svoje lastne stranke, je odvetnik brez karakterja," je izjavil Giuliani.

Njegove kritike na račun Cohena se nanašajo na navedbe, da je Cohen brez Trumpove privolitve snemal pogovor, v katerem razpravljata o plačilu nekdanji Playboyjevi zajčici Karen McDougal v zameno za molk o spolnih odnosih s Trumpom. 

Kim Džong Un
Novice Severna Koreja ZDA vrnila ostanke trupel ameriških vojakov

Proti Cohenu doslej ni bila vložena še nobena obtožnica

Omenjeni posnetek so med preiskavo Cohenove pisarne v New Yorku letos zasegli agenti FBI, Giuliani pa trdi, da do omenjenega plačila McDougalovi, ki bi bilo lahko v nasprotju z ameriško zakonodajo, nikoli ni prišlo. 

Proti Cohenu sicer trenutno poteka preiskava zaradi domnevne davčne prevare in kršitve volilne zakonodaje, vendar pa zoper nekdanjega odvetnika ameriškega predsednika doslej ni bila vložena še nobena obtožnica.

Ne spreglejte