Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
8.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

twitter Donald Trump

Petek, 27. 7. 2018, 8.30

5 let, 8 mesecev

Preiskava ruske afere: pod drobnogledom tudi Trumpovi tviti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Robert Mueller je začel temeljito proučevati tvite predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki zadevajo predmet preiskave. Zaradi Trumpovih postopkov Mueller preiskuje tudi oviranje pravosodja.

Mueller in njegova ekipa preiskujejo, ali je Trump oviral preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve in morebitno sodelovanje s Trumpom. Pod drobnogled so zdaj vzeli tudi njegove tvite, ki jih preiskujejo z vidika zakonodaje proti poskusom vplivanja na priče v preiskovalnem postopku.

Trump je v svojih zapisih na Twitterju večkrat napadal pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, njegovega namestnika Roda Rosensteina, nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je do maja lani vodil preiskavo, in tudi druge.

Sarah Sanders, Bela hiša
Novice Zaradi vprašanj o razmerju s Playboyevo zajčico Bela hiša umaknila novinarko

Oviral že nekdanjega direktorja FBI

Preiskavo ruske afere je do maja lani vodil direktor FBI Comey, ki ga je Trump skušal prepričati, naj preiskavo sklene in ga razglasi za nedolžnega. Ker mu ni ugodil, ga je Trump odpustil, namestniku pravosodnega ministra Rosensteinu pa naročil, naj najde utemeljitev za odpoved. Rosenstein je navedel Comeyjevo vodenje preiskave elektronske pošte, ki je pomagalo k porazu demokratinje Hillary Clinton na volitvah.

Trumpu je uspelo Rosensteinovo utemeljitev ohraniti le kakšen dan. Ker ni deloval verodostojno, je na ameriški televiziji NBC priznal, da je Comeyja odpustil zaradi ruske preiskave. Rosensteina je navedel kot režiserja Comeyjeve odpustitve.

Trump sam odprl pot do preiskave tvitov

Trump je takrat za posebnega tožilca imenoval Muellerja in mu dal pooblastila ne le za preiskavo ruskega vpletanja, ampak za vsa kazniva dejanja, na katera naleti med preiskavo.

To je Muellerju odprlo zlato jamo. Spotoma je naletel na Trumpovega odvetnika in zaupnika Michaela Cohena, čigar preiskavo je potem predal zveznim tožilcem v New Yorku.

Jean Claude Juncker in Donald Trump
Novice Trump in Juncker zakopala bojno sekiro

Mueller vložil že več kot 20 obtožnic proti Rusom

Kar zadeva ruski del preiskave, je Mueller do zdaj že vložil več kot 20 obtožnic proti Rusom zaradi vodenje kampanje dezinformacij po družabnih medijih v korist Trumpa in zaradi vdorov v demokratske računalnike.

Zdaj se preiskava osredotoča na oviranje pravosodja z oviranjem preiskave ruske afere in Trump je Muellerju s svojimi izjavami, tviti in postopki dal veliko materiala.

Mike Pompeo, Donald Trump
Novice "Trump ve, kaj dela na področju zunanje politike"
Ne spreglejte