Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2018,
20.44

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

6

Natisni članek

ZDA Donald Trump Jean Claude Juncker

Sreda, 25. 7. 2018, 20.44

5 let, 9 mesecev

Trump in Juncker zakopala bojno sekiro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

6

Jean Claude Juncker in Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Doland Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sta na današnjem srečanju v Beli hiši dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU. Skupaj naj bi si med drugim prizadevali v smeri ničelnih carin na industrijske izdelke, unija pa naj bi uvozila več ameriških soje in utekočinjenega plina.

Kot je v skupni izjavi po srečanju dejal Trump, je danes "velik dan za prosto in pošteno trgovino", sklepi današnjega srečanja pa po njegovih besedah pomenijo tudi "začetek nove faze v odnosih med unijo in ZDA", dvema največjima gospodarskima sistemoma na svetu.

Trump spremenil mnenje o EU

Trump je v nasprotju z nekaterimi izjavami v minulih dneh, da je EU ameriška sovražnica na področju trgovine, danes spomnil, da gre za najpomembnejše medsebojne gospodarske odnose na svetu, saj povezujejo Več kot 840 milijonov ljudi in zaležejo za 50 odstotkov svetovnega BDP. "Če se povežemo, je lahko naš planet bolj varen in bogat," je zatrdil.

Donald Trump
Novice Trump EU označil za sovražnico

Ker želita strani odnose okrepiti, sta se z Junckerjem po Trumpovih besedah dogovorila za prizadevanje v smeri ničelnih carin in odprave necarinskih ovir ter subvencij na področju industrijskih izdelkov (z izjemo avtomobilov) in tudi za odpiranje trgovine s storitvami. Juncker ga je dopolnil, da je prav prizadevanje za ničelne carine na področju industrijskega blaga najpomembnejše.

EU bi okrepila uvoz soje in utekočinjenega plina

EU naj bi ob tem po besedah predsednika Evropske komisije okrepila uvoz soje in tudi ameriškega utekočinjenega plina z izgradnjo dodatnih plinskih terminalov. Kot se je pohvalil Trump, bo EU postala velik kupec utekočinjenega plina iz ZDA, s tem pa bo diverzificirala svojo energetsko oskrbo.

Novice Trump: Države zveze Nato bodo povečale obrambne izdatke #video

Strani sta dosegli tudi dogovor o začetku dialoga glede trgovinskih standardov, kjer so kamen spotike predvsem prehranski standardi, pa tudi o zmanjšanje administrativnih ovir in stroškov v medsebojni trgovini.

Skupaj s partnerji bodo ZDA in EU delale tudi v smeri reforme Svetovne trgovinske organizacije, ter si prizadevale proti zlorabam avtorskih pravic in presežni ponudbi nekaterih vrst blaga na svetovnem trgu

Zdaj bodo ustanovili delovno skupino na visoki ravni, ki bo izvajala dogovorjeno, v času tega okrepljenega dialoga pa naj nobena stran ne bi uvedla novih carin. To pomeni, da se je Trump vsaj zaenkrat odpovedal uvedbi dodatnih carin na uvoz avtomobilov iz EU, s katerimi je grozil v zadnjih tednih in ki bi močno prizadele predvsem nemški avtomobilski sektor, posredno pa tudi slovenskega.

Po Trumpovih besedah naj bi razrešili tudi vprašanje dodatnih carin na jeklo in aluminij, ki so jih nedavno uvedle ZDA, in protiukrepov, ki jih je nato z uvedbo višjih carin na nekatere ameriške izdelke sprejela EU.

Kot je povedal Juncker, je imel ob prihodu v Washington en cilj, to je, da dosežejo dogovor. "In smo ga," je dejal.

Donald Trump, Vladimir Putin
Novice Trump: slabi odnosi z Rusijo so se spremenili pred štirimi urami #foto #video
Theresa May, Donald Trump
Novice Theresa May: Trump mi je predlagal, naj tožim EU
Ne spreglejte