Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
6.43

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

14

Natisni članek

Donald Trump Vladimir Putin ZDA Rusija

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 6.43

5 let, 9 mesecev

Trump: slabi odnosi z Rusijo so se spremenili pred štirimi urami #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

14

Ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin sta v Helsinkih končala pogovore na štiri oči, ki so trajali dve uri, pol ure dlje, kot je bilo predvideno. Predsednika sta očitno zadovoljna z izkupičkom prvega vrhunskega srečanja v Helsinkih. Trump je dejal, da so bili pogovori zelo produktivni, Putin pa je poudaril, da je bil vrh zelo uspešen.

Trump je na skupni novinarski konferenci s Putinom dejal, da je bil vrh "odprt, neposreden in globoko produktiven". "Naši odnosi niso bili nikoli slabši kot zdaj. Toda to se je spremenilo pred približno štirimi urami. Res verjamem v to," je izjavil.

"V interesu obeh držav je, da nadaljujeva pogovore in dogovorila sva se, da jih bova," je nadaljeval Trump. Izrazil je prepričanje, da se bosta v prihodnje pogosto srečevala. "In upam, da bomo rešili prav vse probleme, o katerih smo govorili danes," je dodal.

Putin: Pogovori so bili zelo uspešni in koristni

Putin pa je dejal, da so bili pogovori z ameriškim kolegom zelo uspešni in koristni. Ob tem je pohvalil odkrito in poslovno naravnano ozračje na vrhu.

Prav tako je poudaril, da ni objektivnih razlogov za napetosti med Rusijo in ZDA. "Vsem je jasno, da gredo dvostranski odnosi skozi težavno obdobje. Vendar ni objektivnih razlogov za te težave, trenutno napeto ozračje," je dejal.

Prvi vrh voditelj velesil se je začel s približno enourno zamudo. Trump je ob začetku izpostavil pomen dobrih odnosov z Rusijo, Putin pa je napovedal, da bosta govorila o dvostranskih odnosih in o kriznih žariščih v svetu. | Foto: Reuters Prvi vrh voditelj velesil se je začel s približno enourno zamudo. Trump je ob začetku izpostavil pomen dobrih odnosov z Rusijo, Putin pa je napovedal, da bosta govorila o dvostranskih odnosih in o kriznih žariščih v svetu. Foto: Reuters

Predsednika sta se najprej dve uri pogovarjala na štiri oči, kar je bilo pol ure več kot predvideno, nato pa sta za mizo sedla še s člani delegacij.

Trump načel tudi vprašanje ruskega vmešavanja v predsedniške volitve

Trump je dejal, da je na pogovorih s Putinom načel tudi vprašanje ruskega vmešavanja v predsedniške volitve v ZDA leta 2016. V ZDA so vložene obtožnice proti 12 ruskim obveščevalcem zaradi vdorov v računalnike demokratske stranke.

"Zdelo se mi je, da je najbolje, da to naredim osebno," je dejal in dodal, da sta o tem govorila precej časa.

Trump je preiskavo v ZDA o ruskem vmešavanju označil za katastrofo. "Vodili smo sijajno kampanjo in zato sem predsednik," je dejal in znova odločno zavrnil obtožbe, da je Hillary Clinton premagal s pomočjo ruskih hekerjev in ruske propagande.

Putin: "Prosim, izbijte si to neumnost iz svojih glav"

Putin je zatrdil, da se Moskva ni nikoli vmešavala v ameriške volitve. "Gospod Trump se je dotaknil teme ruskega vmešavanja v ameriške volitve. Moral sem ponoviti, kar sem v preteklosti že velikokrat povedal - ruska država se ni nikoli vmešavala in ne načrtuje vmešavanja v notranje zadeve ZDA," je poudaril.

Dejal je, da lahko ameriški posebni tožilec Robert Mueller pošlje prošnjo za zaslišanje ruskih državljanov, proti katerim je vložil obtožnice zaradi domnevnega vmešavanja v ameriške volitve.

Prav tako je zanikal, da bi imela Moskva v posesti kaj spornega o Trumpu. "Težko si je zamisliti večji nesmisel. Prosim, izbijte si to neumnost iz svojih glav," je dejal odločno.

Putin je na novinarsko vprašanje priznal, da je upal, da bo na predsedniških volitvah v ZDA leta 2016 zmagal Trump. "Da, želel sem, da zmaga, ker je govoril o normalizaciji rusko-ameriških odnosov," je odvrnil.

Putin je pohvalil sodelovanje med ruskimi in ameriškimi varnostnimi službami, pri čemer se je zavzel za nadaljevanje sodelovanja v boju proti terorizmu in pri zagotavljanju kibernetske varnosti. | Foto: Reuters Putin je pohvalil sodelovanje med ruskimi in ameriškimi varnostnimi službami, pri čemer se je zavzel za nadaljevanje sodelovanja v boju proti terorizmu in pri zagotavljanju kibernetske varnosti. Foto: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se je v Helsinkih srečal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, je dejal, da so bili pogovori več kot odlični.

Trump prispel za Putinom

Putin, znan po tem, da zamuja na srečanja s tujimi državniki, je na helsinškem letališču pristal, ko bi se vrh moral že začeti. V predsedniško palačo v središču finske prestolnice pa je prispel kakih 30 minut kasneje, kot je bilo sprva predvideno. A ko je prišel na prizorišče srečanja, Trumpa ni bilo tam. Američan je ruskega kolega čakal v svojem hotelu, v predsedniško palačo pa se je odpravil potem, ko je Putin že prispel tja.

Putin se je na današnji vrh s Trumpom v Helsinkih pripeljal v novi razkošni limuzini aurus, ki jo je prvič uporabil za obisk v tujini. Tudi Trump se je pripeljal v svojem oklopnem Cadillacu sedan, znanem kot zver. Tako sta pred predsedniško palačo v Helsinkih parkirana dva edinstvena avtomobila.
Fotogalerija
1 / 6

Trump je pred srečanjem napovedal, da se bosta danes pogovarjala o številnih temah, "od trgovine, obrambe in jedrskega orožja, do Kitajske".

"Svet želi, da se dobro razumemo. Gre za dve jedrski velesili. Imamo 90 odstotkov vsega jedrskega orožja, kar ni dobro, slabo je," je še poudaril ameriški predsednik. Voditelja sta se pogovarjala na štiri oči za zaprtimi vrati. 

Odnosi med Moskvo in Washingtonom na najnižji ravni v zadnjih desetletjih

Vrh, ki ga številni označujejo za zgodovinskega, poteka v času, ko so odnosi med Moskvo in Washingtonom na najnižji ravni v zadnjih desetletjih. To je nekaj ur pred srečanjem izpostavil tudi Trump.

"Naši odnosi z Rusijo nikoli niso bili slabši po zaslugi več let ameriške neumnosti in zdaj zaradi prirejenega lova na čarovnice," je zapisal ameriški predsednik na družbenem omrežju Twitter, pri čemer je mislil na posebno ameriško preiskavo o vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016. "Strinjamo se," je v odzivu tvitnilo rusko zunanje ministrstvo.

Donald Trump, Vladimir Putin
Novice Bo izkušeni Putin izkoristil političnega novinca Trumpa?

Trump na srečanje brez pričakovanj

Trump je pred srečanjem dejal, da se nanj odpravlja brez pričakovanj. "Želim izvedeti kaj o Siriji, vprašal pa bom tudi vaše priljubljeno vprašanje o vpletanju v volitve," je novinarjem po vrhu zveze Nato v Bruslju dejal Trump.

Ameriški predsednik kljub napadom na Nemčijo, da je odvisna od Rusije, in na vse zaveznice, ki ne plačujejo dovolj za obrambo, ni razbil severnoatlantskega zavezništva. Ostaja pa na dobri poti, da doseže ta cilj, ki je v skladu z interesi Moskve. Zaveznicam, ki si prizadevajo, da bi se približale dvema odstotkoma porabe BDP za obrambo, bo vključil dodatno zahtevo po povečanju deleža za obrambo na štiri odstotke BDP, kar je povsem nerealen cilj tudi za ZDA.

Theresa May, Donald Trump
Novice Theresa May: Trump mi je predlagal, naj tožim EU

Pred vrhom Trump-Putin se je Trump minuli teden najprej mudil na vrhu Nata v Bruslju in nato na obisku pri britanski premierki Theresi May. Medtem je za evropske medije dal več intervjujev, v enem od njih pa je Evropsko unijo označil za sovražno, in sicer zaradi trgovinskih odnosov. "Tega si za EU ne bi mislili, a je sovražnica. Rusija je sovražnica v določenih pogledih. Kitajska je sovražnica gospodarsko, zagotovo je sovražna. A to ne pomeni, da so slabi. To ne pomeni ničesar. Pomeni, da so tekmovalni," je dejal Trump v pogovoru, ki je bil opravljen v soboto.

Kljub precej ostri izjavi EU vztraja pri prijateljstvu z ZDA. Sprememba administracije ne spremeni prijateljstev med državami in ljudmi; za nas so ZDA zagotovo prijateljica, poudarja visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini. "Zdi se, da je ves svet njegov sovražnik," pa je pripomnil francoski zunanji minister Jean-Yves le Drian.

Donald Trump
Novice Trump EU označil za sovražnico

protesti, Helsinki, Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Helsinkih so Trumpa in Putina spremljali tudi protestniki

Trump je v Helsinke prispel sinoči, v finski prestolnici pa so ga pričakali protestniki. Več kot 2000 ljudi se je na ulice Helsinkov podalo s pozivi proti kršenju človekovih pravic, svobode medijev in različnosti mnenj.

Ob samem srečanju se je na ulicah zbralo več sto protestnikov, ki so nezadovoljni z različnimi Trumpovimi politikami, ki zadevajo tako umetno prekinitev nosečnosti kot svobodno trgovino, vojno v Ukrajini, varstvo okolja in pravice istospolnih.

V enem od parkov v Helsinkih se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zbralo od 100 do 200 ljudi, posamezne skupine protestnikov pa so se zbrale tudi drugje v središču mesta ter vzdolž poti obeh predsednikov. Skupno so organizatorji pri mestnih oblasteh prijavili 13 različnih protestov.

Donald Trump protesti
Novice Protesti proti Trumpu tudi na Škotskem
Ne spreglejte