Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2019,
12.29

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

brexit Boris Johnson Velika Britanija Evropska unija

Petek, 25. 10. 2019, 12.29

4 leta, 6 mesecev

Članice EU še brez dogovora o dolžini preložitve brexita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Michel Barnier | Veleposlaniki 27 držav članic EU danes niso sprejeli odločitve o dolžini odloga brexita. Na fotografiji glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier. | Foto Reuters

Veleposlaniki 27 držav članic EU danes niso sprejeli odločitve o dolžini odloga brexita. Na fotografiji glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier.

Foto: Reuters

Veleposlaniki 27 držav članic EU ob načelnem dogovoru o preložitvi brexita po 31. oktobru danes niso sprejeli odločitve o dolžini odloga brexita, so sporočili diplomatski viri v Bruslju. Pogovori se bodo nadaljevali v ponedeljek.

"EU se je načelno strinjala o preložitvi, delo se bo nadaljevalo v prihodnjih dneh," je povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva. Stalni predstavniki članic EU v Bruslju so se tudi dogovorili, da je odločitev mogoče sprejeti v pisnem postopku in da ne bo treba sklicati izrednega vrha voditeljev članic. Veleposlaniki se bodo spet sestali v ponedeljek ali torek.

brexit
Novice Johnson predlaga parlamentarne volitve 12. decembra

Odločitev EU bo odvisna od glasovanja britanskih poslancev o razpisu volitev

Kot poroča BBC, naj bi bila večina držav članic EU sicer naklonjena preložitvi brexita za tri mesece, a naj bi se predvsem Francija zavzemala za krajši rok. Francoska državna sekretarka za evropske zadeve Amelie de Montchalin je že v četrtek poudarila, da za odločitev o dolžini preložitve potrebujejo dejstva.

"Nekaj je reči, da želimo volitve, nekaj drugega pa, da so bile razpisane," je dejala ob napovedi britanskega premierja Borisa Johnsona, da bo v ponedeljek v britanskem parlamentu predlagal volitve za 12. december. Odločitev EU bo tako odvisna od ponedeljkovega glasovanja o razpisu predčasnih volitev v britanskem parlamentu.

Boris Johnson
Novice Članice EU se strinjajo s preložitvijo brexita, Johnson razmišlja o volitvah

Johnson v primeru daljšega odloga za predčasne volitve

Johnson se je v četrtek zavzel za predčasne volitve 12. decembra, a le pod pogojem, če bo EU odobrila trimesečno preložitev brexita, ki je za zdaj še vedno predviden prihodnji četrtek. Če bi bi bila preložitev krajša, na primer do 15. ali 30. novembra, bi Johnson poskušal do takrat skozi parlament spraviti dogovor o brexitu.

Johnson se je v četrtek zavzel za predčasne volitve 12. decembra, a le pod pogojem, če bo EU odobrila trimesečno preložitev brexita, ki je za zdaj še vedno predviden prihodnji četrtek. | Foto: Reuters Johnson se je v četrtek zavzel za predčasne volitve 12. decembra, a le pod pogojem, če bo EU odobrila trimesečno preložitev brexita, ki je za zdaj še vedno predviden prihodnji četrtek. Foto: Reuters

Johnson je sicer danes vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna pozval, naj se "vede kot moški" in v ponedeljek v parlamentu podpre predčasne volitve 12. decembra. "Čas je, da se Jeremy Corbyn obnaša kot moški. Imejmo volitve 12. decembra," je Johnson poudaril za britanske medije.

"Corbynu in laburistični stranki pravim, da imajo zdaj čas, da se konča s tem," je poudaril. Če želijo več časa za razpravo o brexitu, ga lahko imajo, a zgolj ob podpori predčasnim volitvam, je še izpostavil. Corbyn je v prvem odzivu na premierjev predlog sporočil, da bodo podprli volitve, če bo Johnson z mize umaknil brexit brez dogovora.

Za preložitev brexita je britanska vlada zaprosila v soboto, potem ko je tamkajšnji parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje. V torek so poslanci podprli Zakon o izstopnem sporazumu, a zavrnili časovnico obravnave v spodnjem domu parlamenta. Johnson je zato napovedal začasno prekinitev sprejemanja zakonodaje, dokler EU ne bo sprejela odločitve o britanski prošnji za preložitev brexita.

britanski poslanci London
Novice Brexit: poslanci po peturni burni razpravi preložili dokončno potrditev dogovora
Ne spreglejte