Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2019,
18.18

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

Natisni članek

Boris Johnson Velika Britanija brexit

Četrtek, 24. 10. 2019, 18.18

4 leta, 6 mesecev

Johnson predlaga parlamentarne volitve 12. decembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

brexit | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Britanski premier Boris Johnson je danes predlagal parlamentarne volitve 12. decembra, poroča britanski BBC. Dejal je, da bo poslancem dal več časa za razpravo o dogovoru o brexitu, a le, če privolijo v predčasne volitve. Opozicijske laburiste je pozval, naj podprejo odločitev za volitve, parlament pa naj bi o predlogu glasoval prihodnji teden.

Boris Johnson
Novice Članice EU se strinjajo s preložitvijo brexita, Johnson razmišlja o volitvah

 

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da se boji, da bo EU odgovorila na zahtevo parlamenta za preložitev brexita do konca januarja 2020, česar si sam res ne želi. Po pričakovanjih naj bi EU odgovor o prošnji za odlog brexita sporočila v petek, še navaja BBC.

Brexit bi preložil za krajše obdobje

Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters Njemu je bolj všeč možnost, da bi brexit preložili za krajše obdobje, na primer do 15. ali 30. novembra, je pojasnil. V tem primeru bi Johnson poskušal do tedaj v parlamentu doseči novo glasovanje o ločitvenem dogovoru. Če pa bodo določili odlog do konca januarja, pa bi že v ponedeljek glasovali o razpustitvi parlamenta in razpisu volitev 12. decembra.

Če bodo laburisti s tem soglašali, bo vlada poskušala doseči potrditev dogovora o brexitu še pred uradno razpustitvijo parlamenta, kar bi se zgodilo z začetkom volilne kampanje, 6. novembra. Če laburisti ne bodo privolili v ta načrt, pa je Johnson v pogovoru za BBC dejal, da "si bodo dan za dnem prizadevali za to, da bi bili prebivalci te države odrešeni razsojanja parlamenta, ki je preživel svojo uporabnost".

"Način, da izvedemo brexit, je, da smo razumni s parlamentom in rečemo, da če resnično želijo več časa za proučitev tega izjemnega dogovora, ga lahko imajo, a se morajo strinjati z volitvami 12. decembra," je poudaril.

Boris Johnson
Novice Britanski poslanci danes ne bodo znova odločali o dogovoru o brexitu

Parlament zavrača sprejemanje odločitev

V pismu je Johnson vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna pozval, naj prihodnji teden podpre volitve. "Ta parlament zavrača sprejemanje odločitev. Volivcem ne morem preprečiti, da bi ga zamenjali z novim parlamentom, ki lahko odloča," je zapisal. Izrazil je pričakovanje, da bodo v ponedeljek laburisti podprli razpis volitev.

Jeremy Corbyn | Foto: Reuters Foto: Reuters Corbyn še ni javno komentiral poziva, a je več opozicijskih poslancev povedalo, da želijo najprej zagotovilo, da se EU strinja s preložitvijo in da Velika Britanija ne bo izstopila brez dogovora, nato pa bodo podprli volitve.

Za razpis volitev sicer Johnson v parlamentu potrebuje dvotretjinsko podporo poslancev. Lahko bi poskusili tudi z drugo zakonodajno potjo, ki zahteva polovico in en glas v spodnjem domu parlamenta, a v tem primeru bi lahko opozicija vlagala dopolnila.

Poslanci so sicer danes potrdili program britanske vlade, ki ga je pretekli teden prebrala britanska kraljica Elizabeta II. in s tem odprla novo zasedanje britanskega parlamenta. Veleposlaniki 27 držav članic EU so se v sredo strinjali o potrebi za preložitev brexita, za katero je v soboto zaprosila Velika Britanija. Razprava o dolžini preložitve pa še traja. Dokončna odločitev naj bi bila znana v petek.

Jabolka
Novice Zaradi brexita zgnilo že za 16 milijonov jabolk
Ne spreglejte