SiolNET. Novice Svet
2,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kaos se nadaljuje: Velika Britanija na pragu predčasnih volitev?

Članice EU se strinjajo s preložitvijo brexita, Johnson razmišlja o volitvah

2,53

termometer

Boris Johnson
Britanski premier Boris Johnson si bo v primeru, da EU predlaga preložitev brexita do januarja, prizadeval za predčasne volitve. Foto: Reuters

Članice Evropske unije so se danes strinjale o ponovni preložitvi britanskega izstopa iz EU, niso pa se še uskladile o tem, za koliko časa bodo brexit preložili, je sporočil vir pri EU. Britanski premier naj bi po navedbah vira v britanski vladi v primeru daljše preložitve pozval k predčasnim volitvam.

Jean Claud Juncker Novice Dogovor o brexitu je dosežen

V Bruslju so se danes sestali veleposlaniki 27 držav članic EU, a srečanje ni bilo namenjeno sprejemanju formalnih odločitev, tako da jih tudi niso sprejeli, je povedal vir pri EU. "Vsi so se strinjali o potrebi za preložitev, da bi se izognili brexitu brez dogovora. Razprava o dolžini preložitve še traja," je dodal.

Nekatere članice so se zavzemale za krajši rok

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v torek na Twitterju sporočil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev brexita z 31. oktobra na 31. januar prihodnje leto. Omenjajo možnost prožne preložitve, kar bi pomenilo, da bi lahko Združeno kraljestvo zapustilo EU, ko bo dogovor ratificiran.

Evropski parlament Foto: Reuters Za trimesečno preložitev se je zavzel tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Kot je dodal, bi podaljšanje roka za izstop britanskemu parlamentu omogočilo, da pojasni svoje stališče, Evropskemu parlamentu pa, da opravlja svojo vlogo. Nekatere države, predvsem Francija, naj bi se zavzemale za krajše podaljšanje roka za izstop, da bi britanskemu premierju Johnsonu pomagali pri hitrem sprejemanju izstopnega dogovora v britanskem parlamentu.

Francija je že v torek zvečer sporočila, da je pripravljena podpreti krajšo preložitev. "Konec tedna bomo videli, če je zgolj tehnično večdnevno podaljšanje upravičeno, da bi britanski parlament lahko končal parlamentarni postopek," je dejala državna sekretarka za evropske zadeve Amelie de Montchalin.

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je menil, da krajša preložitev ne bi bila težava. Pri preložitvi do konca januarja pa bi morali vedeti, kaj je razlog za to, kaj se bo v tem času zgodilo in ali bodo v Veliki Britaniji volitve. "Predvsem moramo vedeti, kaj nameravajo storiti Britanci in Johnson. To je danes še vedno zelo nejasno," je poudaril.

britanski parlament Novice Britanski poslanci potrdili zakon o izstopnem sporazumu z EU

Tusk bo nadaljeval posvetovanja

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert je pozneje pojasnil, da Nemčija ne bo nasprotovala preložitvi. O dolžini morebitne preložitve ni želel govoriti. Če se države članice ne bodo mogle dogovoriti, bi lahko v ponedeljek potekal izredni vrh EU. Vendar pa se večina zavzema, da bi odločitev sprejeli ta teden po pisnem postopku. Veleposlaniki se bodo znova sestali v petek. "Medtem bo Tusk nadaljeval posvetovanja," je povedal vir.

Britanski parlament Foto: Reuters Predsednik Evropskega sveta je sicer danes po telefonu govoril z Borisom Johnsonom. Pojasnil mu je, zakaj se je odločil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev. Britanski premier je po telefonu govoril tudi z nemško kanclerko Merklovo. V obeh pogovorih je jasno povedal, da si ne želi nove preložitve in da želi, da Združeno kraljestvo EU zapusti konec meseca, torej čez osem dni.

Vir na Downing Streetu je pred tem dejal, da Johnson ne bo sprejel podaljšanja do januarja. "Če bo Bruselj pristal na podaljšanje, bo država lahko šla naprej le z volitvami. Parlament je zlomljen," je dejal vir.

Britanski premier se je sicer danes sestal tudi z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom. "Jeremy Corbyn je ponovil ponudbo premierju, da bi dosegli dogovor o razumni časovnici za razpravo, preučitev in dopolnitev zakona o izstopnem sporazumu. Ponovil je tudi, da bodo laburisti podprli splošne volitve, ko bo grožnja brexita brez dogovora umaknjena z mize," je po srečanju povedal tiskovni predstavnik največje opozicijske stranke.

Vir v vladajoči konservativni stranki je medtem povedal, da Corbyn nima druge politike kot dodatne preložitve in da bi leto 2020 porabili za referendume. "Tako so pogovori precej hitro propadli," je dodal. Vir v laburistični stranki je v odzivu poudaril, da "je jasno, da vlada ne želi doseči dogovora, ker ne ne želi preučitve njenega groznega dogovora".

Jabolka Novice Zaradi brexita zgnilo že za 16 milijonov jabolk

Johnson napovedal začasno prekinitev sprejemanja zakonodaje

Britanski poslanci so sicer v torek potrdili predlog zakona, s katerim bi uzakonili sporazum o britanskem izstopu iz unije. A so nato zavrnili tridnevno časovnico obravnave zakona v spodnjem domu britanskega parlamenta. Britanski premier je zato napovedal začasno prekinitev sprejemanja zakonodaje, dokler EU ne bo sprejela odločitve o britanski prošnji za preložitev brexita.

Za preložitev je britanska vlada zaprosila v soboto, potem ko je tamkajšnji parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje.

britanski poslanci London Novice Brexit: poslanci po peturni burni razpravi preložili dokončno potrditev dogovora

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin