Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2023,
16.11

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

vreme katastrofa Bangladeš Mjanmar ciklon

Nedelja, 14. 5. 2023, 16.11

11 mesecev, 3 tedne

Ciklon Mocha pustoši po Mjanmaru in Bangladešu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Ciklon Mocha, Mjanmar | Oblasti se bojijo, da bo imel Mocha daleč močnejši vpliv kot katerakoli druga naravna nesreča, s katero so se spopadli v zadnjih petih letih. | Foto Guliverimage

Oblasti se bojijo, da bo imel Mocha daleč močnejši vpliv kot katerakoli druga naravna nesreča, s katero so se spopadli v zadnjih petih letih.

Foto: Guliverimage

Močan ciklon Mocha je v danes dosegel zahodno obalo Mjanmara in je na poti proti območjem, kjer prebivajo milijoni ranljivih ljudi. Pihajo vetrovi, ki so enakovredni tistim v atlantskem orkanu pete kategorije, humanitarne organizacije pa opozarjajo na možnost velike katastrofe.

Odkar se je v četrtek zgodaj oblikoval v Bengalskem zalivu, se je tropski ciklon okrepil s trajnimi vetrovi, ki pihajo s hitrostjo 259 kilometrov na uro, in sunki do 315 kilometrov na uro, poroča Center za opozarjanje pred tajfuni.

Bangladeška meteorološka služba je danes sporočila, da se bo ciklon Mocha verjetno pomikal proti severovzhodu čez zvezno državo Rakhine v Mjanmaru in "v celoti prečkal" jugovzhodni bangladeški Cox's Bazar, kjer je največje begunsko taborišče na svetu. 

Agencije za pomoč v Bangladešu in Mjanmaru pravijo, da so uvedle obsežen načrt za izredne razmere, saj neurje v regijo prinaša močan veter in dež, grozijo poplave in zemeljski plazovi.

Ekipe za odziv na nesreče in več kot tri tisoč lokalnih prostovoljcev, ki so usposobljeni za pomoč v nesrečah in prvo pomoč, so v pripravljenosti v taboriščih, vzpostavljen pa je tudi nacionalni sistem za zgodnje opozarjanje na ciklone, je povedal Sanjeev Kafley, vodja delegacije IFRC. 

Bangladeš, ciklon
Novice Pred ciklonom: v Bangladešu evakuirali na tisoče ljudi
Snežni kaos v ZDA
Novice Ciklonska bomba v ZDA: število mrtvih narašča, nevihta se širi #foto
Ciklon
Novice V Avstraliji tropska nevihta uničila polovico mesta #video

Ne spreglejte