Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
12.34

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

Evropska komisija konflikt interesov Češka Andrej Babiš

Sreda, 6. 2. 2019, 12.34

5 let, 2 meseca

Češki premier bo moral zaradi konflikta interesov plačati globo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Andrej Babiš premier Češka | Češki premier pa bi lahko tako postal prvi evropski politik, ki se bo znašel pod postopki, ki sodijo pod okrilje zaostrenih pravil EU glede konflikta interesov. | Foto Reuters

Češki premier pa bi lahko tako postal prvi evropski politik, ki se bo znašel pod postopki, ki sodijo pod okrilje zaostrenih pravil EU glede konflikta interesov.

Foto: Reuters

Češki premier Andrej Babiš bo moral po poročanju časnika Pravo zaradi konflikta interesov plačati globo v višini 200.000 kron (slabih 7800 evrov). Kot predsednik vlade naj bi bil v konfliktu interesov zaradi svojega holdinga Agrofert, ki nadzira več čeških medijev. Vodenje holdinga je moral sicer Babiš leta 2017 predati skrbniškemu skladu.

Odločitev o globi je sprejel pristojni sodnik za prekrške v občinskem uradu v Černošicah blizu Prage, kjer ima premier stalno prebivališče, danes navaja Pravo, ki se sklicuje na vire blizu sodniku, uradno pa odločitev še ni znana. Babiš naj bi že napovedal pritožbo.

Na Češkem od leta 2017 velja zakon proti konfliktu interesov, ki članom vlade prepoveduje lastništvo radijskih oz. televizijskih hiš in časopisnih založb.

Babiš je zaradi tega zakona svoj kemijski, prehranski in medijski holding, ki med drugim izdaja znane časopise, kot so Mlada fronta Dnes in Lidove noviny, predal skrbniškemu skladu. Po podatkih Wikipedie sklad nadzirajo njegova družina oz. predvsem njegova soproga in odvetniki. Babiševi kritiki so prepričani, da premier na ta način še naprej nadzira svoja podjetje.

Eksplozija. Češka. Rudnik.
Novice Eksplozija v češkem rudniku: umrlo 13 rudarjev #video

Evropski poslanci pozvali k ustavitvi financiranja in preiskavi zakonitosti izplačil

Češki premier oz. vprašanje njegovega lastništva holdinga Agrofert sta se lani zaradi financiranja iz evropskih skladov znašla tudi pod drobnogledom Bruslja. Septembra sta se namreč na Evropsko komisijo v zvezi s tem obrnila Transparency International in češka opozicijska Piratska stranka. Decembra so nato evropski poslanci komisijo pozvali, naj ustavi tovrstno financiranje podjetjem, ki so povezana z Agrofertom.

Pozvali so tudi k temeljiti preiskavi zakonitosti izplačil. Kot so zapisali v resoluciji, so podjetja skupine Agrofert med letoma 2013 in 2017 iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov prejela med 42 in 82 milijonov evrov. Babiš je tedaj zavrnil vse očitke.

Operacija
Novice Na češki kliniki po operacijah več primerov sepse

Prvi evropski politik pod postopki zaostrenih pravil EU glede konflikta interesov

Evropska komisija naj bi dala vedeti, da bi znala verjeti dvomom v zakonitost izplačil evropskih sredstev podjetjem pod okriljem Agroferta. Izplačilo subvencij je že ustavila, v njegova podjetja pa poslala revizorje. Končno odločitev v zvezi s tem je v Bruslju pričakovati aprila.

Češki premier pa bi lahko tako postal prvi evropski politik, ki se bo znašel pod postopki, ki sodijo pod okrilje zaostrenih pravil EU glede konflikta interesov.

Štiriinšestdesetletni na Slovaškem rojeni Babiš je od decembra 2017 na čelu češke vlade. Pred tem je bil od januarja 2014 finančni minister. Kljub novim preiskavam, uperjenim proti njemu, in posledičnim ugotovitvam, bi njegovo liberalno-populistično gibanje ANO znova zmagalo na volitvah, in sicer z 31-odstotno podporo, izhaja iz zadnje javnomnenjske raziskave inštituta CVVM.

parada v Pragi
Novice S parado v Pragi obeležili 100. obletnico nastanka Češkoslovaške
Miro Cerar Nato
Novice Cerar ob 100. obletnici ustanovitve Češkoslovaške v Pragi
Viktor Orban
Novice Poljska in Češka proti uvedbi sankcij zoper Madžarsko
Ne spreglejte