SiolNET. Novice Svet
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar ob 100. obletnici ustanovitve Češkoslovaške v Pragi

0,13

termometer

Miro Cerar Nato
Foto: Reuters

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar se udeležuje 100. obletnice ustanovitve Češkoslovaške v Pragi. Sprejel ga je tudi novi češki minister za zunanje zadeve Tomaš Petriček, beseda pa je med drugim tekla o pomenu vladavine prava in multilateralizma, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Sogovornika sta se zavzela za močno in učinkovito EU. Cerar je podprl tesnejše sodelovanje v t.i. Slavkovi skupini, ki združuje Avstrijo, Češko in Slovaško, še posebej sta omenila sodelovanje na področju transporta. Pobudo Treh morij sta ocenila kot dobro in se zavzela za članstvo Nemčije v njej, pojasnjujejo na ministrstvu.

Pri razpravi o migracijah sta sogovornika podprla skupen evropski pristop in reguliranje migracij pri njihovem izvoru.

Miro Cerar Novice Cerar z visoko komisarko ZN o stanju človekovih pravic v svetu

Odlično gospodarsko sodelovanje med državama

Cerar je izrazil zadovoljstvo nad odličnim gospodarskim sodelovanjem in siceršnjimi odnosi med državama, ki ju med drugim povezuje skupen kulturni prostor in zgodovina. Med povezovalnimi elementi je posebej izpostavil arhitekta Jožeta Plečnika. Ta je namreč na prošnjo prvega predsednika Češkoslovake Tomaša Garrigue Masaryka izdelal projekt prenove Praškega gradu, s čimer je novo češkoslovaško državnost simbolično prevedel v jezik arhitekture.

Razglasitev neodvisnosti

Češka in Slovaška sta 28. oktobra pred 100 leti razglasili neodvisnost od avstro-ogrskega imperija in ustanovili svojo neodvisno državo. Slovesnosti, ki jo gosti predsednik češke vlade Andrej Babiš, se poleg Cerarja udeležujejo tudi predsedniki vlad Luksemburga, Poljske in Slovaške ter ministra za zunanje zadeve Hrvaške in Romunije. Udeleženci so se v okviru slovesnosti udeležili tudi slovesnega odprtja Zgodovinske zgradbe Nacionalnega muzeja Češkoslovaške.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin