Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
17.12

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

4

Natisni članek

poročilo Češka Poljska Madžarska

Četrtek, 13. 9. 2018, 17.12

5 let, 7 mesecev

Poljska in Češka proti uvedbi sankcij zoper Madžarsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

4

Viktor Orban | Poljska in Češka sta napovedali, da ne bosta podprli sankcij proti Madžarski. | Foto Reuters

Poljska in Češka sta napovedali, da ne bosta podprli sankcij proti Madžarski.

Foto: Reuters

Potem ko je Evropski parlament v sredo proti Madžarski sprožil postopek zaradi kršitve temeljnih evropskih pravic v tej državi, sta Poljska in Češka danes napovedali blokado uvedbe sankcij proti Madžarski.

Evropski parlament je v sredo sprejel poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem ter s tem prvič v zgodovini začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti. Odločitev morajo zdaj potrditi države članice EU.

Madžarska uživa podporo Poljske in Češke

"Če bo prišlo do razprave na Svetu EU, bomo proti. Blokirali bomo odločitev," je danes dejal poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz na skupni novinarski konferenci z litovskim kolegom Linasom Linkeviciusem. "Menim, da poskuša EU pritiskati na države naše regije in zato moramo v tem primeru izkazati solidarnost," je dodal vodja poljske diplomacije.

S poljskega zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da ima "vsaka država suvereno pravico, da sprejema reforme, ki se ji zdijo potrebne". V Varšavi so med drugim ocenili, da vsakršna dejanja, usmerjena proti državam članicam, služijo le za poglabljanje razlik znotraj EU in povečujejo nezaupanje državljanov v evropske institucije.

Madžarski premier Viktor Orban je v torek zavrnil očitke v poročilu o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem. | Foto: Reuters Madžarski premier Viktor Orban je v torek zavrnil očitke v poročilu o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem. Foto: Reuters

Madžarskega premierja Viktorja Orbana je medtem podprl tudi češki premier Andrej Babiš.

Viktor Orban
Novice Zgodovinska poteza evropskih poslancev zoper Madžarsko

Orban očitke v poročilu zavrnil v dramatičnem slogu

Poročilo nizozemske evroposlanke Judith Sargentini iz vrst Zelenih je Evropski parlament v sredo sprejel z zahtevano dvotretjinsko večino. Poročilo Budimpešto obtožuje utišanja neodvisnih medijev in intelektualcev, odstranitve neodvisnih sodnikov, onemogočanja nevladnih organizacij in razmaha korupcije.

Madžarski premier Orban je v torek pred evropskimi poslanci vse očitke zavrnil v dramatičnem slogu, poročilo pa je označil za "žalitev, izsiljevanje in obsodbo naroda". V primeru Madžarske sicer v oči bode dejstvo, da Evropska komisija do zdaj še ni predlagala uporabe 7. člena, kar je na primer storila v primeru Poljske, čeprav se kršitve na Madžarskem pojavljajo že bistveno dlje časa.

Ne spreglejte