SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri Houstonu popustil jez, oblasti ukazale takojšnjo evakuacijo #foto #video

10

termometer

Poplave Harvey
Foto: Reuters

Južno od mesta Houston v ameriški zvezni državi Teksas je zaradi poplavnih voda popustil obrambni nasip na območju Columbia Lakes. Oblasti so tamkajšnje prebivalce pozvale, naj nemudoma zapustijo območje.

[video: 64325 / ]

Video: Planet TV

"Nasip Columbia Lakes je popustil," so na Twitterju objavile oblasti okrožja Brazoria. "Takoj odidite," so dodale.

Velik del na širšem območju Houstona, največjega mesta v Teksasu, je poplavljen zaradi obilnega deževja, to je prinesla tropska nevihta Harvey, ki je zvezno državo dosegla v petek kot orkan.

Padavinski rekord

Ameriški meteorologi so sporočili, da je Harvey danes že podrl padavinski rekord za celinske ZDA: v zadnjih štirih dnevih je padlo skoraj 1.250 litrov dežja na kvadratni meter. Toliko padavin so izmerili v kraju Pearland jugovzhodno od Teksasa.

Ameriški predsednik Donald Trump je v znak solidarnosti do prizadetih s soprogo Melanio obiskal poplavljena območja v Teksasu, ki jih je opustošil orkan Harvey. V obalnem kraju Corpus Christi je prebivalcem obljubil pomoč in dejal, da se "Teksas zna spopasti s čimerkoli".

Teksas se zna spopasti s čimerkoli

"Kar se je zgodilo, je zgodovinsko, epsko. Toda zgodilo se je v Teksasu in Teksas se zna spopasti s čimerkoli," je Trump dejal ob obisku Corpus Christija, ki ga je Harvey ob prihodu na obalo v petek zvečer prizadel kot prvega.

"Radi vas imamo, za nas ste posebni, prišli smo, da bi poskrbeli za vas," je še dodal ob obisku poplavljenega območja. Pred tem je izrazil upanje, da se bo Harveya v prihodnosti obravnavalo kot šolski primer, kako je potrebno ravnati.

Trump in soproga sicer najhuje prizadetega Houstona nista nameravala obiskati, po besedah Trumpove predstavnice pa z obiskom nista želela motiti stalnih reševalnih prizadevanj v tej zvezni državi.


Preberite še: Melania Trump na poplavljena območja v vrtoglavih petah #foto


Na prizadeto območje se je odpravil tudi Donald Trump z ženo Melanio. Na prizadeto območje se je odpravil tudi Donald Trump z ženo Melanio. Foto: Reuters

Po uradnih podatkih je Harvey zahteval najmanj tri smrtne žrtve, še šest smrti pa naj bi bilo povezanih z viharjem.

Reševalne ekipe sicer intenzivno rešujejo ogrožene prebivalce, samo v Houstonu je na delu 18 helikopterjev, pristojne službe pa pozivajo ljudi, naj bodo potrpežljivi, naj počakajo na strehah in opozorijo nase. Na številko za klic v sili so prejeli že več kot 75 tisoč klicev.

Ljudje so vedno bolj panični, na reševalce so tudi streljali, je po poročanju CNN povedal eden od prostovoljcev.

Najhujše neurje po 12 letih

V zasilna zavetišča v Houstonu so po besedah njegovega župana Sylvestra Turnerja pripeljali že več kot osem tisoč ljudi, pričakujejo pa, da bo število naraslo na 30 tisoč. "Iskanje in reševanje, to je glavni poudarek," je dejal in branil odločitev, da niso izdali ukaza za množično evakuacijo. Načrtovanje evakuacije 2,3 milijona ljudi, kolikor jih živi v Houstonu, bi zahtevalo noro logistiko, je dejal.

Huston Foto: Reuters

Širše območje četrtega največjega mesta v ZDA šteje več kot šest milijonov prebivalcev. Oblasti v Houstonu so v ponedeljek potrdile šest smrtnih žrtev, ki bi bile lahko povezane s Harveyjem. Pred tem so z območja poročali o treh potrjenih žrtvah divjanja nevihte.

Harvey je kot najhujše neurje po 12 letih v ZDA obalo dosegel v petek zvečer kot orkan četrte stopnje s sunki vetra do 215 kilometrov na uro in močnim dežjem. V soboto je oslabel v tropsko nevihto. Moč je izgubljal še naprej, a z obilnim dežjem povzročil obsežne poplave.

Huston Foto: Reuters

Ulice postale deroče reke

V zadnjih dneh je v najhuje prizadetem Houstonu padlo rekordnih 75 centimetrov dežja, zaradi česar so se ulice spremenile v deroče reke.

Harvey se zdaj pomika vzhodno proti zvezni državi Louisiana, kjer so zaradi obilnih padavin tudi že poplave in so že razglasili izredne razmere. V to zvezno državo naj bi središče nevihte prišlo že nocoj oziroma v sredo zjutraj.

Prebivalci zlasti nižje ležečih območij v Louisiani, zlasti pa v New Orleansu, kjer so se letos spominjali 12. obletnice katastrofalnih poplav zaradi orkana Katrina, se že pripravljajo na to, kaj jim bo prinesel Harvey. Že zdaj je zapadlo okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter, v naslednjih 36 urah pa jih pričakujejo še kakih 200 litrov na kvadratni meter. Morda tudi več, opozarjajo meteorologi.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj:

Huston Foto: Reuters

Huston Foto: Reuters

Huston Foto: Reuters

Huston Foto: Reuters

Huston Foto: Reuters

Huston Foto: Reuters

Huston Foto: Reuters

Huston Foto: Reuters

Huston Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin