Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
30. 7. 2014,
16.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija

Sreda, 30. 7. 2014, 16.42

8 let, 5 mesecev

Česa niste vedeli o zasebnem življenju Vladimirja Putina?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zasebno življenje ruskega predsednika je pravzaprav državna skrivnost. A v javnost so pricurljale podrobnosti o tem, da je obseden z informacijami, ponoči gosti telovadke in išče tolažbo pri psu.

Ameriški novinar Ben Judah v svoji knjigi z naslovom Krhko cesarstvo (Fragile Empire) opisuje, kako se je Rusija zaljubila v svojega predsednika Vladimirja Putina in kako se je ta ljubezen ohladila. Knjiga je nastala po številnih intervjujih z ljudmi blizu Putinovega kroga, ki jih je avtor opravil v obdobju treh let. Med njimi so bili nekdanji predsedniki vlad, zdajšnji ministri in regionalni voditelji, visoki birokrati, tesni Putinovi svetovalci in povsem običajni ljudje.

Z zbiranjem informacij iz intervjujev je avtor sestavil mozaik zasebnih navad novodobnega diktatorja. Iz citatov ruskih uradnikov ni mogoče razbrati identitete ali poklica vira informacij. Aktualna ruska politika razkrivanje osebnih podatkov predsednika države namreč ostro sankcionira. Nastal je članek, ki za prenašanje dejstev uporablja tehnike fikcije. Nekateri ga imenujejo "novo novinarstvo", vsaka podrobnost pa je skrbno zapisana.

Obožuje sveže stisnjen sok z vrtov patriarha Kirila Predsednik Rusije zelo rad dolgo spi in običajno zajtrkuje šele okoli poldneva. Zajtrki so preprosti, vedno pa mora imeti na jedilniku skuto. Kuhani del obroka je večji in obvezno vsebuje omlete ali kašo. Predsednik obožuje prepeličja jajca in sveže stisnjen sadni sok. Sadje prihaja z vrtov patriarha ruske pravoslavne cerkve Kirila.

Nato je na vrsti prva jutranja kava ob bazenu, na katero so povabljeni tudi najožji sodelavci. Predsednik naravnost obožuje trenutke v bazenu. Nadene si plavalna očala in med kravlom razmišlja o najboljših rešitvah za Rusijo.

Več ur čakanja na sestanek je običajna praksa Putin dopoldne rad zahaja tudi v telovadnico, kjer so mu bolj kot sobno kolo ljubše vaje z utežmi. Po krepitvi mišičnega tonusa se občasno zatopi v branje knjig, saj ob večerih raje dela. Najraje bere zahtevne zgodovinske knjige, na primer o Ivanu Groznem, Katarini II. In Petru Velikem.

Po kopeli, tako topli kot hladni, odvisno od razpoloženja, sledi oblačenje. Oblači se samo v oblačila, ukrojena po meri, umirjenih barv. Delovni dan se tako lahko končno začne. Sledijo prvi sestanki, na katere redno zamuja. Tri ali štiri ure čakanja na prvega moža Rusije so menda običajna praksa.

Zgodaj popoldne so za njegovo masivno pisalno mizo na vrsti brifingi, pri čemer ne uporablja informacijske tehnologije. Zaupa zgolj papirnatim dokumentom in stacionarnim telefonskim linijam.

Obsedenost z informacijami Nadaljuje z branjem treh map, vezanih v debelo usnje. Prvo dnevno pripravlja domača obveščevalna služba FSB, v drugi mapi so poročila o mednarodnih zadevah, v tretji pa poročila o njegovem osebnem varovanju.

Predsednik je obseden z informacijami, zato se najprej loti branja klipingov in nadaljuje z nacionalnimi tabloidi milijonskih naklad, kot sta Komsomolska pravda in Moskovski komsomolec. Nato se loti resnih časopisov, kot sta Vedomosti in Kommersant. Posebno pozornost namenja kolumnam Andreja Kolesnikova, ki govorijo o njem samem, in jih redno prebere v celoti.

Obvlada nemško Na koncu prebere še, kaj o njem pišejo tuji mediji. To zanj izluščita tako predsednikov kabinet kot tudi zunanje ministrstvo. Slabih novic mu nikoli ne zamolčijo, saj mora predsednik vedeti, kako ga demonizirajo tujci. Seznam vedno vključuje izvirne članke v nemščini, Putin jo obvlada. Med branjem tiska pogosto prek videopovezave opazuje uradnike na hodniku, ki se ob mukotrpnem čakanju na srečanje z njim kratkočasijo z igranjem videoigric na svojih telefonih. A njemu zanj ni mar.

Predsednik redko uporablja splet, občasno svojim sodelavcem pokaže le smešne videoposnetke, v katerih nastopa v glavni vlogi. Njegovo življenje je en sam ceremonial z neskončnim številom pozlačenih soban in na 15 minut natančno določenim načrtom za več mesecev vnaprej. Na urniku so številni brezplodni sestanki.

Življenja v Moskvi ne mara Putin zaradi gostega prometa in onesnaženosti zraka ne mara živeti v prestolnici. Za svojo rezidenco si je izbral palačo v okrožju Novo Ogarjevo, 24 kilometrov zahodno od Moskve. Ob konvoju predsedniških vozil v Kremelj cesto izpraznijo, zato je v svoji pisarni lahko v manj kot 25 minutah. A veliko raje kot v Kremlju sestankuje kar v svoji rezidenci. Število sestankov v Moskvi je zmanjšal na minimum. Najbližji krog sodelavcev ga naziva kot carja.

Ob koncih tedna je njegov urnik nekoliko spremenjen, a delaven. Večinoma se posveča učenju angleškega jezika.

Hokej je njegova največja strast Njegov najljubši konjiček je hokej, dojema ga kot zabaven in moški šport. Igra ga, kolikor mu le dopušča čas, soigralci pa so njegovi preverjeni prijatelji iz visoke ruske družbe. Veliko izmed njih se jih je nedavno znašlo na seznamu sankcij EU proti Rusiji. Manjkajoče postave zapolnijo s telesnimi stražarji. Nasprotno ekipo vodi predsednik vlade Dimitrij Medvedjev. Vsakih nekaj tednov Putin organizira tudi hokejsko tekmo.

Čeprav ima vse, kar si zaželi, nima družinskega življenja. Njegovi starši so pokojni, z ženo pa sta se po dolgem obdobju ločenega življenja tudi uradno ločila. Hčerki naj ne bi več živeli v Rusiji, podrobnosti o njunem življenju so državna skrivnost. Pojavljajo se govorice o nočnih obiskih fotomodelov in telovadk pri Putinu, a teh obiskov nihče ne zna z gotovostjo pojasniti.

Ljubitelj živali, ki uživa v lovu Ker obožuje živali, največjo tolažbo najde v družbi črnega labradorca. A mu po drugi strani neznanske užitke prinaša lov. Zelo rad poleti nad sibirsko tundro, kjer opreza za tigri in medvedi.

Poznavalci Putinovo zasebno življenje opisujejo kot monotono. Brezplodni sestanki, ki so sami sebi namen, do podrobnosti izdelan predsedniški protokol in rutinski urniki, ki se ponavljajo iz leta v leto. Predsednik trdi, da dela več kot katerikoli predhodnik od obdobja Stalina. Nihče od njih tudi ni prepotoval toliko kot on.

S tremi letali na pot Predsedniško letalo vedno leti v trojici. Eno letalo prevaža avtomobilski park, drugo predsednika, tretje leti pred njim. Flota predsedniško letališče Vnukovo 2 zapusti vsaj petkrat na mesec. Prisoten želi biti namreč povsod.

Obveščevalna služba obiske v tujini skrbno načrtuje več mesecev vnaprej, na prizorišču pa je prisotna že mesec dni prej. Izbira zgolj razkošne hotele, ki jih predhodno pregleda in spremeni v drugi Kremelj. Za vso delegacijo zahtevajo najmanj 200 sob, Putinov apartma pa ob skrbnem pregledu ostane zapečaten do njegovega prihoda. S seboj pripeljejo kuharje, čistilke, natakarje ter dve toni ruske hrane, pa čeprav za eno noč.

Predsednik se vede, kot da bi bil iz brona. Zdi se, da bodo sogovorniki zmrznili, ko so se bodo srečali z njegovim pogledom. Okoli njega vlada tišina. Močni moški glasovi se v pogovoru z njim spremenijo, pravijo poznavalci.

Videti je brez čustev, kot da se ga nič ne dotakne "Putin ne govori. Ne čuti tudi nobene potrebe po smehu, sprehodov ne mara in ne pije. V vsakem trenutku ga obkroža deset varnostnikov, zato bližje od treh metrov ni mogoče priti. Zelo malo izbrancev se lahko šali v njegovi bližini. Videti je brez čustev, kot da se ga nič ne dotakne," pojasnjuje neimenovani vir.

Nekateri zaupniki trdijo, da so ga nekega poletnega večera slišali odkrito govoriti o usodi svoje države. Prisotne je vprašal, kdo so bili največji izdajalci ruskega naroda. Na odgovor ni čakal, temveč je odgovoril kar sam. "Največji zločinci v ruski zgodovini so bili slabiči, ki so izgubili svojo moč. To sta zadnji ruski car Nikolaj II. in Mihail Gorbačov," je pojasnil Putin in dodal, da sam nikoli ne bo ravnal kot onadva.

Ne spreglejte