Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2017,
15.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Natisni članek

Miro Cerar Poljska Slovenija Beate Szydlo

Torek, 24. 1. 2017, 15.27

6 let, 7 mesecev

Cerar in poljska premierka potrdila sorodna stališča o migrantski krizi in brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Beato Szydlo Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Slovenija in Poljska imata "zelo sorodna stališča" o številnih vprašanjih, ki so ta hip zelo aktualna, je po srečanju s poljsko kolegico Beato Szydlo v Varšavi danes poudaril premier Miro Cerar. Med drugim je opozoril na vprašanje prihodnosti EU po izstopu Velike Britanije iz te skupnosti in vprašanje množičnih migracij.

Cerar je pogovore s predsednico poljske vlade v izjavi po delovnem srečanju označil za "zelo dobre" in "konstruktivne" tako na bilateralni ravni kot tudi v okviru EU in sodelovanja z višegrajsko skupino. Pomembni so tudi gospodarski odnosi, saj je Poljska sedma največja zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, pri čemer je Cerar dodal, da je pri krepitvi gospodarskega sodelovanja seveda mogoče storiti še veliko.

Cerar: Slovenija se je obnesla kot varuh schengenske meje

Poljska in Slovenija imata glede številnih pomembnih odprtih vprašanj zelo sorodna stališča. Tako je Cerar poudaril, da mora EU tudi po izstopu Velike Britanije iz te povezave ostati enotna in povezana. "Zato pa je zelo pomembno, da zagotovimo v EU varnost, da v Evropi bolje naslovimo vprašanje množičnih migracij," je povedal.

Obe državi se strinjata, da je pri zadnjem treba najprej bolj učinkovito delovati v državah izvora, v naslednjem koraku pa je treba ilegalne migracije učinkovito ustavljati na zunanjih mejah EU, je povzel slovenski premier. Spomnil je, da se je Slovenija pod pritiskom migrantskega vala v letih 2014 in 2015 "zelo dobro" obnesla kot varuh schengenske meje. Takrat ji je na pomoč s policisti priskočila tudi Poljska, je spomnil.

V prihodnje pa bosta državi med drugim tesno sodelovali tudi kot članici Nata, in sicer v Latviji, kamor bo Slovenija v Natov kontingent poslala do 50 vojakov.

Pri dvostranskih odnosih med Poljsko in Slovenijo pa je Szydlova opozorila na priložnosti, ki jih Sloveniji ponuja poljska obrambna industrija. | Foto: STA , Pri dvostranskih odnosih med Poljsko in Slovenijo pa je Szydlova opozorila na priložnosti, ki jih Sloveniji ponuja poljska obrambna industrija. Foto: STA ,

Szydlova: Konflikte je treba reševati tam, kjer so nastali

Tudi Szydlova je stališča obeh držav na številnih točkah opisala kot zelo podobna, še posebej glede vprašanj o delovanju EU. Tudi ona je poudarila, da je pri naslavljanju migrantskega vprašanja ključno delovanje v izvornih državah. "Konflikte je treba reševati tam, kjer so nastali," je poudarila in dodala, da je Poljska že okrepila pomoč državam v primežu vojne.

Sicer pa je predsednica poljske vlade poudarila, da bi morale države EU pri odprtih vprašanjih zavzeti enotna stališča, ki bi temeljila na načelu partnerstva in vzajemnega dobrega sodelovanja. Pri dvostranskih odnosih med Poljsko in Slovenijo pa je konkretno navedla še priložnosti, ki jih Sloveniji ponuja poljska obrambna industrija.

Slovenski premier je sicer na Poljsko pripotoval iz Češke, kjer je bil v nedeljo in ponedeljek na uradnem obisku.

Ne spreglejte