Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2023,
11.08

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Albin Kurti Aleksander Vučić

Torek, 28. 2. 2023, 11.08

1 leto, 1 mesec

Bruselj: Sporazum med Kosovom in Srbijo ne pomeni medsebojnega priznanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Vučić, Kurti, Borell | Novo srečanje voditeljev Srbije in Kosova bo potekalo marca. | Foto Reuters

Novo srečanje voditeljev Srbije in Kosova bo potekalo marca.

Foto: Reuters

Sporazum, o katerem sta se v ponedeljek strinjala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, ne pomeni de facto medsebojnega priznanja, je danes poudaril tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, Peter Stano. Cilj dialoga pod okriljem EU je namreč normalizacija odnosov med državama.

Vučić, Kurti, Borell
Novice Beograd in Priština se strinjata s predlogom EU o normalizaciji odnosov

Stano je na vprašanje, ali ponedeljkov sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo vodi k de facto medsebojnemu priznanju, odgovoril, da ne.

"Cilj dialoga namreč ni priznanje, cilj dialoga je normalizacija odnosov med Srbijo in Kosovom. Vsebino normalizacije pa določata strani, EU pri tem zgolj posreduje. Ne narekujemo, kaj naj storijo in kako," je povedal Borrellov tiskovni predstavnik.

Cilj dialoga in tudi mandat EU je doseči končni pravno zavezujoč celovit sporazum o normalizaciji odnosov, je poudaril.

Vučić in Kurti marca spet za skupno mizo

Stano je pojasnil še, da so na ponedeljkovem srečanju voditeljev Srbije in Kosova z Borrellom dosegli napredek, saj sta se obe strani strinjali z vsebino sporazuma o poti k normalizaciji odnosov. A delo še ni končano, zdaj je treba sporazum še implementirati, kar je že v ponedeljek poudaril tudi Borrell. Marca bo potekalo novo srečanje Vučića in Kurtija, na katerem bodo govorili o izvajanju sporazuma.

Ta med drugim predvideva, da bosta strani medsebojno priznali dokumente in nacionalne simbole. Poleg tega določa, da bodo Srbijo in Kosovo vodila načela, določena v ustanovni listini Združenih narodov. Dokument pri tem izpostavlja suvereno enakost vseh držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločbe. Državi pa bosta izmenjali tudi stalni misiji.

Neimenovani visoki uradnik EU je sicer minuli petek dejal, da gre pri sporazumu za "de facto medsebojno priznanje".

Opozicija zahteva Vučićev odstop

Vučić se je po ponedeljkovih pogovorih v Bruslju, na katerih se je v okviru dialoga s Prištino strinjal s sporazumom o poti k normalizaciji odnosov s Kosovom, znašel pod plazom kritik srbske opozicije, še posebej desne, ki mu očita, da je izdal nacionalne interese. Štiri opozicijske stranke zahtevajo njegov odstop.

Po vrnitvi iz Bruslja se je Vučić v Srbiji znašel pod plazom obtožb, da bi podpis sporazuma pomenil, da Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v Združenih narodih oziroma "dejansko neodvisnost Kosova".

Vučić odgovoril na kritike

Vučić je v odgovor na kritike nocoj na javni televiziji RTS poudaril, da dogovora še ni in da ni ničesar podpisal, temveč bodo pogovore nadaljevali. Dejal je še, da je na mizo dobil evropski predlog po načelu vzemi ali pusti in da ni bilo pogajanj, ob tem pa so ga posvarili tudi pred posledicami, če predloga ne sprejme, kot sta zaustavitev približevanja Srbije EU in ustavitev naložb. Država bi bila izolirana," je opozoril in dodal, da bi Srbija v tem primeru končala kot v 90. letih prejšnjega stoletja.

Zatrdil je še, da je Srbija pripravljena uresničiti veliko določil iz sporazuma, da pa na nekatera ne more pristati. "Dokler bom predsednik, ne bom podpisal niti formalnega niti neformalnega priznanja Kosova," je poudaril. Ponovil je tudi, da tudi ne bo privolil v članstvo Kosova v ZN. Obenem ne verjame, da bo Kurti kmalu sprejel vzpostavitev skupnosti srbskih občin, ki je tudi del evropskega predloga.

Na potrditev vsebine sporazuma se je odzval tudi Matjaž Nemec, poslanec EP in mediator v medstrankarskem dialogu (IPD) v srbski skupščini

"Četudi je bilo mogoče pričakovati več zavez glede konkretnih dejanj za uresničitev danega sporazuma, se je včeraj vzpostavila platforma dialoga, ki navdaja z zmernim optimizmom. Sicer pa izkušnje kažejo, da se napredka na relaciji Srbija–Kosovo lahko nadejamo postopoma, korak za korakom. Pri tem pa ne sme umanjkati zaupanja, da bosta obe strani spoštovali že dogovorjeno in se izogibali kršenju ali še več, incidentom. Kljub temu, da raven zaupanja še ni tolikšna, da bi dani sporazum sprejeli v polnosti, pozdravljam pripravljenost na pogovor. S tem sta obe strani podali pomembno sporočilo, da status quo ne vodi naprej. Z optimizmom nas lahko navdaja tudi namera dogovora, ki pritrjuje pričakovanjem Kosova, da se Kosova in Metohije ne iztrga iz Srbije, ter pričakovanjem Srbije, da se zaščiti Srbe na severu Kosova. Hkrati s tem pa sporazum omogoča sobivanje obeh skupnosti, s priznavanjem simbolov, dokumentov in predstavništev tako Srbije kot Kosova."
Aleksandar Vučić
Novice Vučić napovedal velika vlaganja v srbsko vojsko in obrambno industrijo
Ne spreglejte