Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
6.23

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

22

Natisni članek

Evropska unija Kosovo Srbija Albin Kurti Josep Borell Aleksander Vučić

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 6.23

1 leto, 1 mesec

Beograd in Priština se strinjata s predlogom EU o normalizaciji odnosov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

22

Vučić, Kurti, Borell | "Predsednik Vučić in premier Kurti sta se danes strinjala, da niso potrebni nadaljnji pogovori o predlogu EU z naslovom Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo," je po srečanju z voditeljema sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell. | Foto Reuters

"Predsednik Vučić in premier Kurti sta se danes strinjala, da niso potrebni nadaljnji pogovori o predlogu EU z naslovom Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo," je po srečanju z voditeljema sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell.

Foto: Reuters

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino v Bruslju gostil srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premierja Albina Kurtija. Predsednika Srbije in Kosova se s predlogom EU za normalizacijo odnosov med državama strinjata, je sporočil Borell. Novo srečanje je predvideno marca.

Josep Borrell je sporočil, da se Vučić in Kurti strinjata s predlogom EU za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, o katerem so razpravljali na ponedeljkovem srečanju obeh predsednikov v Bruslju. "Predsednik Vučić in premier Kurti sta se danes strinjala, da niso potrebni nadaljnji pogovori o predlogu EU z naslovom Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo," je po srečanju z voditeljema sporočil Borrell. Dodal je, da se morajo o sami implementaciji sporazuma še dogovoriti, naslednje srečanje pa je predvideno marca.

Nekaj določb sporazuma

Sporazum, katerega besedilo bo kmalu objavljeno na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje, je po njegovih besedah namenjen predvsem državljanom Srbije in Kosova. Določa, da se lahko svobodno gibljejo med državama s svojimi potnimi listi, ki bodo medsebojno priznani. To bo veljalo tudi za osebne izkaznice in registrske tablice, je pojasnil.

Poleg tega lahko prinese nove gospodarske priložnosti, pa tudi boljše zaposlitvene možnosti brez nepotrebne birokracije. Obenem pomeni, da se bo lahko povečala trgovinska menjava med Srbijo in Kosovom, je dejal Borrell.

"Srbom na Kosovu bo sporazum prinesel več varnosti, gotovosti in predvidljivosti glede njihove zaščite in pravic na Kosovu, tudi za srbsko pravoslavno cerkev," je še povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije.

Marca dokončanje pogajanj glede implementacije

Dodal je, da sta strani izrazili pripravljenost na hitro uveljavitev sporazuma, a so potrebna nadaljnja pogajanja, da bi določili, kako natanko bodo uveljavili njegove določbe. Marca bo zato Borrell v Bruslju gostil novo srečanje voditeljev, da bi končali pogajanja o aneksu o implementaciji, ki to določa.

Uvodoma je Borell sicer spomnil, da so se v zadnjega pol leta v odnosih med Prištino in Beogradom krize vrstile druga za drugo. Poudaril je, da zdaj od reševanja kriz prehajajo k iskanju strukturne rešitve za normalizacijo.

V zadnjih mesecih leta 2022 so se močno zaostrile razmere na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo. Razlogi za to so bili načrtovana zamenjava srbskih registrskih tablic s kosovskimi, izstop etničnih Srbov iz kosovskih institucij ter po aretaciji srbskega policista tudi napad na urad volilne komisije v Severni Mitrovici.

EU pričakuje konstruktivnost

Napovedal je, da bo posebni odposlanec EU za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak v okviru priprav na to srečanje do sredine prihodnjega meseca znova odpotoval v Prištino in Beograd.

"Pričakujemo, da bosta strani konstruktivni v tem procesu. Strinjali sta se, da se bosta odrekli kakršnimkoli neusklajenim aktivnostim, ki bi lahko privedle do novih napetosti na terenu in iztirile ta pogajanja," je povedal Borrell. Prištino in Beograd je ob tem pozval k izpolnitvi obveznosti iz preteklih sporazumov, doseženih v okviru dialoga pod okriljem EU.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU je izrazil prepričanje, da bodo delo dokončali do prihodnjega zasedanja voditeljev držav članic EU, ki bo 23. in 24. marca. 

Vučić je po pogovorih v Bruslju poudaril, da mora biti na začetku izvajanja kakršnegakoli dogovora oblikovanje skupnosti srbskih občin na Kosovu. Kosovski premier Albin Kurti pa je dejal, da je bil pripravljen podpisati sporazum, vendar pa Vučić na to ni bil pripravljen.
Aleksandar Vučić
Novice Vučić napovedal velika vlaganja v srbsko vojsko in obrambno industrijo
Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Srbija bo nosila hude posledice, če ne normalizira odnosov s Kosovom
Ne spreglejte