Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2019,
15.44

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

12

Natisni članek

brexit Velika Britanija Evropska unija Theresa May

Petek, 29. 3. 2019, 15.44

5 let

Mayeva spet poražena, britanski poslanci še tretjič zavrnili sporazum z EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

12

Theresa May | Britanski parlament je še tretjič zavrnil sporazum z EU o brexitu. | Foto Reuters

Britanski parlament je še tretjič zavrnil sporazum z EU o brexitu.

Foto: Reuters

Britanski poslanci so v Londonu še tretjič zavrnili sporazum z EU o brexitu. Za sporazum je glasovalo 286, proti pa 344 poslancev. Ker dogovor ni bil potrjen, bi morala Velika Britanija po napovedih Bruslja EU brez dogovora zapustiti 12. aprila. To se bo zgodilo, če Mayeva v 14 dneh z evropskimi voditelji ne sklene dogovora o morebitni daljši preložitvi brexita.

Britanska premierka Theresa May, ki je konservativnim poslancem v zameno za podporo sporazumu ponudila svoj odstop z mesta predsednice britanske vlade, je po glasovanju izrazila obžalovanje, da so poslanci spet zavrnili sporazum, in dejala, da je zdaj treba najti "alternativno pot".

Proti glasovalo tudi 34 konservativcev

"Globoko me žalosti, da poslanska zbornica spet ni bila sposobna podpreti urejenega izstopa iz Evropske unije. Združeno kraljestvo naj bi zdaj izstopilo 12. aprila, čez samo 14 dni," je poudarila Mayeva. "Bojim se, da smo v poslanski zbornici dosegli zgornjo mejo procesa," je še dodala Mayeva. Nekateri poslanci so premierki zabrusili, da je ona dosegla svojo zgornjo mejo.

Proti sporazumu je glasovalo 34 konservativcev, člani severnoirske stranke DUP, ki zagotavljajo večino vladi, in večina laburistov. Pet laburističnih poslancev in štirje neodvisni poslanci so dogovor podprli.

Brexit
Novice Brexit: "Ni jim pomembno, ali gredo ali ostanejo, samo da se že enkrat odločijo"

Podaljšanje brexita do 22. maja ni mogoče

Ker so britanski poslanci spet zavrnili sporazum, to po poročanju BBC pomeni, da Združeno kraljestvo glede na nedavni dogovor z Brusljem brexita ne more podaljšati do 22. maja. Izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora je zdaj predviden 12. aprila, vendar pa lahko Mayeva v 14 dneh z evropskimi voditelji še sklene kompromis za morebitno daljše podaljšanje izstopa iz EU.

"Bojim se, da smo v poslanski zbornici dosegli zgornjo mejo procesa," je v spodnjem domu britanskega parlamenta dejala britanska premierka Theresa May.  | Foto: Reuters "Bojim se, da smo v poslanski zbornici dosegli zgornjo mejo procesa," je v spodnjem domu britanskega parlamenta dejala britanska premierka Theresa May. Foto: Reuters

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je v prvem odzivu dejal, da je britanski parlament že tretjič zavrnil dogovor, ki ga je z EU sklenila premierka. Vprašal jo je, ali zdaj končno sprejema dejstvo, da poslanci ne podpirajo njenega sporazuma.

V ponedeljek, ko bodo poslanci znova opravili več nezavezujočih glasovanj o možnostih brexita, bodo imeli poslanci po njegovih besedah priložnost, da odločijo o boljšem dogovoru za prihodnost te države. "Dogovor se mora spremeniti, in če premierka tega ne more sprejeti, mora iti, izvesti pa je treba splošne volitve," je Mayevo k odstopu pozval Corbyn.

asos
Trendi Kako bo s spletnimi nakupi iz Velike Britanije v primeru brexita?

Evropska komisija: Brexit brez dogovora 12. aprila je zdaj verjeten scenarij

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po vnovični zavrnitvi sporazuma z EU za 10. april že sklical vrh EU. V Evropski komisiji so ob tem poudarili da je brexit brez dogovora 12. aprila zdaj verjeten scenarij in da je EU nanj povsem pripravljena.

Kot so sporočili, negativno glasovanje v britanskem parlamentu obžalujejo, vendar pa so spomnili, da je brexit zdaj preložen do 12. aprila. "Združeno kraljestvo mora do tega datuma nakazati pot naprej v proučitev Evropskemu svetu," so spomnili v komisiji in opozorili, da koristi izstopnega sporazuma, vključno s prehodnim obdobjem, v primeru brexita brez dogovora ne bodo veljale.

Iz Evropske komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja so sporočili, da je brexit brez dogovora 12. aprila zdaj verjeten scenarij. | Foto: Reuters Iz Evropske komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja so sporočili, da je brexit brez dogovora 12. aprila zdaj verjeten scenarij. Foto: Reuters

Tusk je po dogovoru o preložitvi brexita na vrhu minuli teden poudaril, da je 12. april ključen datum za Združeno kraljestvo, da se odloči, ali bo izvedlo evropske volitve. Če jih bo, je po njegovih besedah še mogoča daljša preložitev brexita. Natančen časovni okvir in potek vrha za zdaj ni znan, se pa pričakuje, da se ga bo na začetku udeležila tudi britanska premierka.

Mayeva je po današnjem glasovanju sicer dejala, da bodo na Otoku zdaj skoraj zagotovo izvedli volitve v Evropski parlament. Ker je parlament izrazil voljo, da se ne bi zgodil brexit brez dogovora, bo treba zdaj najti alternativno pot naprej, je še poudarila premierka.

Protestniki pred parlamentom glasno zahtevali trdi brexit

Pred britanskim parlamentom se je popoldne zbralo na tisoče zagovornikov britanskega izstopa iz EU. Protestniki so izražali jezo nad Mayevo, vlado in poslanci, ker niso zagotovili, da bi Združeno kraljestvo zapustilo EU. "Trdi brexit, brexit zdaj. Theresa May je izdajalska krava," je vpila množica protestnikov. V britanski prestolnici se je danes sicer zbralo tudi veliko nasprotnikov brexita.

brexit protest
Novice Britanci so šli na ulice: zahtevajo nov referendum o brexitu #video #foto

Britanski poslanci tokrat glasovali le o izstopnem sporazumu

Današnje glasovanje formalno gledano sicer ni bilo tretje glasovanje o dogovoru z EU, saj ni vključevalo glasovanja o politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z EU. Poslanci so glasovali le o pravno zavezujočem izstopnem sporazumu, ki določa pogoje izstopa in prehodno obdobje, vključno s spornim irskim varovalom.

Spodnji dom britanskega parlamenta je konec lanskega leta sklenjeni dogovor z EU prvič zavrnil 15. januarja, drugič pa 12. marca. Januarja je sporazum zavrnilo 432 poslancev, sredi marca pa 391. Izstop Združenega kraljestva iz EU je bil po prvotnih načrtih sicer predviden ravno na današnji dan.

Ne spreglejte