Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2019,
15.06

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

brexit podjetje zaposlitev London Velika Britanija

Četrtek, 3. 1. 2019, 15.06

5 let, 3 mesece

Če ne bo dogovora za brexit, bo Irska zahtevala finančno pomoč EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Velika Britanija | Deleža storitvenih podjetij, ki poročajo o povečanju prodaje oz. naročil na domačem trgu, sta se spustila na najnižjo raven v zadnjih dveh letih, na 18 oz. 14 odstotkov. | Foto STA

Deleža storitvenih podjetij, ki poročajo o povečanju prodaje oz. naročil na domačem trgu, sta se spustila na najnižjo raven v zadnjih dveh letih, na 18 oz. 14 odstotkov.

Foto: STA

Irska bo od Bruslja zahtevala več sto milijonov evrov nujne pomoči, če bo Velika Britanija iz Evropske unije izstopila brez dogovora, je opozoril irski minister za kmetijstvo Michael Creed.

Kot je dejal za irski časnik Irish Independent, bi izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora za irsko kmetijstvo pomenil velik udarec. "Gre za več sto milijonov. Pri govedoreji in ribištvu govorimo o ogromnih vsotah," je dejal.

Če bo 29. marca obveljal trdi brexit, bo Creed na aprilskem zasedanju kmetijskih ministrov v Luksemburgu izpostavil zahtevo po odobritvi nujne evropske pomoči. Za Irish Independant je izrazil upanje, da bodo članice v tem primeru sprejele odločitev o dodelitvi finančne pomoči Dublinu.

Skoraj 80 odstotkov izdelkov dostavljajo v Veliko Britanijo

Irska, grad | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Nujna pomoč za Irsko bi bila namenjena podpiranju sektorjev, kot so proizvodnja govejega mesa, mlečni izdelki in ribištvo - gre za panoge, ki so najbolj izpostavljene carinam in regulativnim spremembam, ki bodo potrebne, če bo Velika Britanija zapustila unijo brez dogovora.

Po podatkih irske vlade iz leta 2016 skoraj 80 odstotkov irskih izvoznikov dostavlja izdelke v Veliko Britanijo. "Zelo se zavedamo edinstvene odvisnosti Irske od britanskega trga hrane, "je dejal Creed in dodal: "Mislim, da trenutno nihče ne želi govoriti o tem, ker še vedno obstaja upanje in pričakovanje, da bo prevladala razsodnost." Pri tem je opozoril, da se "verjetnost trdega brexita povečuje".

Britanska podjetja občutijo pomanjkanje delovne sile

Britanska podjetja se pred izstopom Velike Britanije iz EU soočajo z vse večjimi težavami pri zagotavljanju kadrov. V proizvodnem sektorju ima težave z iskanjem delavcev 81 odstotkov podjetij, kaže raziskava britanske gospodarske zbornice (BCC).

V proizvodnem sektorju ima težave z rekrutiranjem največji delež podjetij v zgodovini četrtletne raziskave, navaja BCC. V storitvenem sektorju je takih več kot dve tretjini. "Ugotovitve izpostavljajo stopnjo, do katere se je v Veliki Britaniji zaostrilo pomanjkanje delovne sile," je zapisala zbornica v sporočilu za javnost.

potni list, Irska
Novice Brexit podvojil število Britancev, ki so zaprosili za irski potni list

Britanska podjetja so v preteklosti že izrazila nasprotovanje načrtovanim omejitvam za delo državljanov EU na Otoku, potem ko bo Velika Britanija marca zapustila EU. "Glede na velikost težav pri iskanju delovne sile, ki so jasne po vsej Veliki Britaniji, morajo biti pomisleki podjetij glede načrtov vlade v zvezi z bodočimi imigracijskimi pravili vzeti resno," je poudaril generalni direktor BCC Adam Marshall.

brexit
Novice Švica in Velika Britanija z dogovorom o pravicah državljanov po brexitu

Podjetja poročajo tudi o pojemanju domačega povpraševanja in krčenju investicij

Številna britanska podjetja poročajo tudi o pojemanju domačega povpraševanja in krčenju investicij. Deleža storitvenih podjetij, ki poročajo o povečanju prodaje oz. naročil na domačem trgu, sta se spustila na najnižjo raven v zadnjih dveh letih, na 18 oz. 14 odstotkov.

Heathrow
Novice Trdi brexit bi lahko odpovedal mnoge polete (ali pa tudi ne)

Ob negotovosti, ki še naprej obdaja brexit, številna podjetja "razumljivo" ustavljajo tudi izdatke ter odlagajo večje odločitve v prihodnost, je dodal Marshall. "Absolutna prioriteta vlade mora biti zagotovitev jasnosti v zvezi s pogoji poslovanja na kratek rok ter izognitev neurejenemu brexitu," je še poudaril.

Theresa May
Novice Mayeva: Parlament bo o dogovoru o brexitu glasoval sredi januarja
Brexit
Novice Sodišče EU: Velika Britanija lahko enostransko ustavi brexit
Theresa May, Jean-Claude Juncker
Novice Brexit: kdo bo na koncu točil solze? #intervju
Ne spreglejte