SiolNET. Novice Svet
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče EU: Velika Britanija lahko enostransko ustavi brexit

0,61

termometer

Brexit |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velika Britanija se še lahko enostransko odloči, da marca prihodnje leto ne bo izstopila iz Evropske unije, je danes odločilo Sodišče EU v Luksemburgu.

Kot je še zapisalo v razsodbi, lahko britanske oblasti o preklicu odločitve za brexit odločijo po demokratičnem procesu, ki bo v skladu z ustavo. O tej nedvoumni in brezpogojni odločitvi morajo pisno obvestiti Evropski svet.

Sodišče je še pojasnilo, da bi Velika Britanija s preklicem odločitve o izstopu iz EU ostala članica Unije, njen status se ne bi spremenil, postopek za izstop pa bi se končal.

Theresa May Novice Theresa May: Zavrnitev sporazuma o brexitu bi pomenila veliko negotovost

Pobudo vložil škotski poslanec

Sodišče EU je tako sledilo mnenju generalnega pravobranilca Manuela Camposa Sancheza-Bordone, ki je prejšnji torek objavil mnenje, da se Velika Britanija še vedno lahko enostransko odloči in umakne napoved odhoda iz EU.

Pobudo za presojanje o tem vprašanju je na škotsko sodišče skupaj z drugimi poslanskimi kolegi vložil škotski poslanec Andy Wightman. Zadeva je pred Sodišče EU prišla v začetku oktobra, v Luxembourgu pa so se odločili za pospešen postopek, da bi dosegli odločitev še pred 29. marcem 2019, torej pred predvidenim brexitom.

brexit Novice Brexit: kdo bo na koncu točil solze? #intervju brexit Novice Več kot milijon Britancev za drugi referendum o brexitu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin