Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2018,
20.26

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Švica brexit Velika Britanija

Četrtek, 20. 12. 2018, 20.26

5 let, 4 mesece

Švica in Velika Britanija z dogovorom o pravicah državljanov po brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švica in Velika Britanija sta dosegli dogovor, da bosta po brexitu ohranili pravice državljanov druga druge, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili iz Berna. Podoben dogovor z Veliko Britanijo so dosegle tudi Islandija, Liechtenstein in Norveška, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pravice 43 tisoč Britancev v Švici in 35 tisoč Švicarjev na Otoku za zdaj ureja sporazum med Švico in EU.

Dogovor, ki ga je danes potrdila švicarska vlada, ohranja pravice tistih, ki so se v državo že preselili, ne zagotavlja pa prostega gibanja tistim, ki se bodo za selitev v eno ali drugo državo odločili v prihodnje. Tako ohranja že obstoječe pravice glede prebivališča, socialnih prejemkov in priznanje poklicnih kvalifikacij.

Sporazum tudi predvideva določila za dva mogoča scenarija glede brexita. Če bo Velika Britanija izstopila iz EU na podlagi dogovora z EU, potem bo Švica za britanske državljane do konca prehodnega obdobja, tj. do 31. decembra 2020, upoštevala dogovor z EU o prostem gibanju. V primeru brexita brez dogovora pa bo Švica od 30. marca 2019 uporabljala dvostranski dogovor z Londonom.

Velika Britanija se je dogovorila še z nekaterimi državami

Islandija, Liechtenstein in Norveška ter Velika Britanija pa so danes sporočili, da bo njihov dogovor varoval pravice njihovih državljanov potem, ko bo Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Islandija, Liechtenstein in Norveška niso države članice EU, so pa del prostotrgovinskega Evropskega gospodarskega območja (EEA). Dogovor bo začel veljati šele, ko bodo dogovor o brexitu potrdili v britanskem in Evropskem parlamentu.

Norveška zunanja ministrica Ine Eriksen Soreide je ob tem danes sporočila, da bodo v skladu z dogovorom norveški in britanski študenti in zaposleni, ki živijo v Veliki Britaniji ali na Norveškem, lahko nemoteno nadaljevali študij ali delo. V Veliki Britaniji živi okoli 20.000 norveških državljanov, na Norveškem pa 15.000 Britancev.

Ne spreglejte