Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
9.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Brazilija javni prevoz protest

Petek, 14. 6. 2013, 9.32

7 let, 12 mesecev

Brazilci nasprotujejo dvigu cen javnega prevoza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V največjem brazilskem mestu Sao Paulo so se sicer miroljubni protesti proti zvišanju cen javnega avtobusa in podzemne železnice sprevrgli v nasilje.

Brazilska policija je proti protestnikom uporabila gumijaste naboje in solzivec, brazilski mediji pa poročajo, da je policija aretirala 40 ljudi, ki so poskušali blokirati vse pomembnejše ulice. Pri nekaterih aretiranih protestnikih so zasegli bencinske bombe, nože in mamila. V spopadu med protestniki in policijo je bilo ranjenih 55 ljudi, je poročal brazilski časopis Folha de Sao Paulo in dodal, da je bilo v nasilju ranjenih tudi šest njihovih novinarjev. Dva med njimi so poškodovali gumijasti naboji, s katerimi je streljala policija.

Uničevali trgovine, blokirali ulice V središču mesta so protestniki uničevali trgovine, policija pa je njihov vandalizem poskušala preprečiti. Državni guverner Geraldo Alckmin je po poročanju BBC-ja protestnike označil za vandale in obljubil, da bo ustrezno ukrepal, da bi preprečil nadaljnje nasilje. "Policija je ukrepala profesionalno," je dejal Alckmin, pri tem pa zavrnil obtožbe, da bi policija uporabila pretirano silo. Brazilski minister za pravosodje Jose Eduardo Cardozo je dejal, da so bili protesti legalni, vendar pa je zatekanje k nasilju in vandalizmu nesprejemljivo.

Zahtevajo ukinitev zvišanja cen Protestniki pa so se zbirali tudi v drugih brazilskih mestih in zahtevali, da vlada ukine najnovejše, junijsko zvišanje cen. V Riu de Janeiru se je zbralo več kot tisoč protestnikov, ki so v prometni konici zaprli pomembno ulico in povzročili prometni zastoj. Podobni protesti so bili tudi v pristaniškem mestu Porto Alegre ter v mestih Goiania in Nadal. Protestniki so se samo v tem tednu štirikrat podali na ceste, protesti pa so se največkrat sprevrgli v nasilje.

V Sao Paulu enosmerna vožnja stane med 1,10 in 2,10 evri.

Ne spreglejte