SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo tudi na Češkem uvedli pogoj PC? Številne države z novimi rekordi.

0,23

termometer

Hotel Češka
Kot možnost se omenja uvedba pravila PC, torej preboleli, cepljeni, in sicer za gostinstvo in nastanitvene obrate. Foto: Reuters

Na Češkem je število dnevno potrjenih novih okužb z novim koronavirusom doseglo rekordno raven. V zadnjih 24 urah so po podatkih zdravstvenega ministrstva potrdili 22.479 primerov, največ do zdaj. Pred tem so največ okužb v enem dnevu, nekaj manj kot 17.800, potrdili 6. januarja.

Sedemdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev se je povzpela na 813. V bolnišnicah zdravijo več kot 4.400 covidnih bolnikov, od tega jih je 660 v resnem stanju.

Najhuje sta trenutno prizadeti vzhodni območji češke Šlezije in Olomuca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V državi je v celoti cepljenih nekaj manj kot 6,2 milijona od 10,7 milijona prebivalcev.

PC za gostinske in nastanitvene storitve 

Vlada naj bi v četrtek razpravljala o nadaljnjih zaostritvah ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. Kot možnost se omenja uvedba pravila PC, torej preboleli, cepljeni, in sicer za gostinstvo in nastanitvene obrate. Trenutno za te dejavnosti zadostuje tudi negativen test.

Vlada premierja Andreja Babiša po porazu na volitvah v začetku oktobra opravlja delo le še do nastopa nove vlade, dogovor o tej je že sklenjen.

V Nemčiji potrdili največ okužb do zdaj

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 52.826 okužb z novim koronavirusom, kar je največ do zdaj. Umrlo je še 294 covidnih bolnikov, je razvidno iz podatkov nemškega inštituta Roberta Kocha (RKI).

Število na novo okuženih je v Nemčiji za 13.150 višje kot v sredo pretekli teden. Prvič so o več kot 50 tisoč okužbah medtem poročali prejšnji četrtek.

Najvišje od začetka pandemije se je povzpela tudi sedemdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki po novem znaša 319,5. Še pred tednom dni je incidenca znašala 232,1.

Cepljeni dve tretjini prebivalstva, a to še vedno ni dovolj 

Kljub trenutno visoki ravni okužb smrtni davek, ki ga zahteva covid-19, v Nemčiji za zdaj ostaja nižji od tistega na vrhuncu pandemije 2020, piše portal Deutsche Welle, ki dodaja, da je tako predvsem zaradi cepljenja. Proti covidu-19 sta namreč cepljeni približno dve tretjini prebivalcev.

Kljub temu strokovnjaki svarijo, da ta delež še vedno ni dovolj visok, da bi lahko obvladali virus. Eden od glavnih virologov v državi Christian Drosten je pretekli teden napovedal, da bi lahko pozimi v Nemčiji zaradi covida-19 umrlo še okoli sto tisoč ljudi, če se raven precepljenosti ne bo zvišala in ne bodo sprejeti dodatni ukrepi za omejitev širjenja virusa.

Premierji 16 nemških zveznih dežel se bodo o načinih za boj s četrtim valom okužb pogovarjali na srečanju, predvidenim v četrtek. Koraki bi lahko vključevali strožje ukrepe glede nošenja mask in obveznosti predložitve potrdila o cepljenju ali prebolelosti za obisk nekaterih dogodkov in prostorov, kot so koncerti in restavracije. Tako imenovani pogoj PC že velja v Berlinu in na Bavarskem.

Na Madžarskem največ okužb od konca marca 

Na Madžarskem je v zadnjem dnevu umrlo še 178 covidnih bolnikov, potrdili pa so še 10.265 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki madžarskih oblasti. To je največje dnevno število novih okužb od konca marca, poročajo tuje tiskovne agencije. Rekord znaša natanko tisoč okužb več.

V državi, ki ima 9,75 milijona prebivalcev, imajo 115.383 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V madžarskih bolnišnicah je 5.852 covidnih bolnikov, od tega jih je 565 na ventilatorjih.

Naši vzhodni sosedi so tako do zdaj potrdili 976.432 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 32.514 covidnih bolnikov.

Do zdaj je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 na Madžarskem prejelo nekaj več kot šest milijonov ljudi, 5,78 milijona pa jih je bilo cepljenih z vsemi potrebnimi odmerki. 1,67 milijona Madžarov je prejelo že poživitveni odmerek cepiva.

Tudi v Avstriji nov rekord v številu okužb 

V Avstriji so v zadnjem dnevu zabeležili največ novih okužb z novim koronavirusom do zdaj, potrdili so 14.416 primerov. Poleg tega je od torka umrlo še 41 covidnih bolnikov.

Največ novih okužb, 4.423, so znova zabeležili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, kjer je delež cepljenih proti covidu-19 še posebej nizek. Sledi ji Spodnja Avstrija z 2.294 novimi okužbami v zadnjih 24 urah.

Narašča tudi število okuženih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 2.723 covidnih bolnikov, 155 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 486, 28 več kot v torek.

V Rusiji potrdili največ smrtnih žrtev od začetka pandemije

V Rusiji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo še 1.247 covidnih bolnikov, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije. Skupno je do zdaj zaradi covida-19 v državi umrlo 259.084 ljudi, so danes sporočile zdravstvene oblasti.

Na Hrvaškem do zdaj umrlo več kot deset tisoč ljudi 

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob 15.519 testih zabeležili 6.670 novih okužb z novim koronavirusom, je danes v Zagrebu potrdil nacionalni štab civilne zaščite. Umrlo je še 64 covidnih bolnikov, kar pomeni, da je število ljudi, ki so na Hrvaškem od začetka epidemije umrli v povezavi s covidom-19, preseglo deset tisoč. Do zdaj je umrlo 10.050 ljudi, samo v preteklem tednu 390.  

Po podatkih hrvaškega štaba civilne zaščite je bilo do torka zvečer polno cepljenih 55,36 odstotka odraslih. Z enim odmerkom je bilo cepljenih nekaj več kot 61 odstotkov odraslih.

Nova Zelandija uvaja nov sistem za zajezitev covid-19

Nova Zelandija bo kmalu prešla na sistem covidnega semaforja, ki se bo osredotočil na visoko stopnjo cepljenja in ne na ustavitev javnega življenja, kot je to veljalo do zdaj. Območjem in regijam bo dodeljena rdeča, oranžna in zelena kategorija tveganja glede na dejavnike, kot so stopnja in razširjenost primerov okužb z novim koronavirusom ter stopnja cepljenja ljudi, ki tam živijo. 

Trenutno je v celoti cepljenih 82 odstotkov Novozelandcev, do sredine decembra pa naj bi jih bilo v celoti cepljenih 90 odstotkov, zato je država bolje pripravljena na rahljanje omejitev. 

Nova Zelandija po vsem svetu velja za zgled v boju proti pandemiji. Do zdaj so v petmilijonski pacifiški otoški državi potrdili skoraj devet tisoč okužb in 36 smrti covidnih bolnikov.

Avstrija zaprtjre Novice Avstrija za necepljene zaprla javno življenje, v Berlinu le še pogoj PC Avstrija. Bolnišnica. Novice V Avstriji od jutri velika sprememba: zaprtje države za necepljene Oktoberfest Novice Bavarska necepljenim prepovedala vstop v gostilne in hotele

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin