SiolNET. Novice Svet
1,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bitcoin grozi kitajskim klimatskim načrtom iz pariškega sporazuma

1,24

termometer

Fortrade, bitcoin | Če se bodo trendi nadaljevali, bo leta 2024 Italija manjši porabnik energije kot kitajski rudarji bitcoina. | Foto:
Če se bodo trendi nadaljevali, bo leta 2024 Italija manjši porabnik energije kot kitajski rudarji bitcoina.

Kitajski predsednik Xi Jinping je leta 2016 ob podpisu pariškega podnebnega sporazuma obljubil, da bo država vrh onesnaženja dosegla leta 2030, do leta 2060 pa naj bi postala ogljično nevtralna.

Poraba energije in z njo povezane emisije ogljika zaradi rudarjenja kriptovalute bitcoin bosta močno ogrozila načrte Kitajske po bolj zeleni prihodnosti, poroča Bloomberg. Kitajska, kjer se odvija kar 75 odstotkov vseh rudarskih operacij bitcoina na svetu, bo leta 2024 za podporo decentralizirani kripotvaluti porabila kar 297 teravatnih ur in proizvedla 130 milijonov ton emisij. Za primerjavo, če se bodo trendi nadaljevali, bo leta 2024 Italija manjši porabnik energije kot kitajski rudarji bitcoina, količina proizvedenih količin okolju neprijaznih emisij pa bo večja v primerjavi s količino ogljika, ki ga bo proizvedla Nizozemska.

Damian Merlak Digisvet Merlak: Odločitev je padla, ko je kolega kupil dva lamborghinija

Kitajska je obljubila, da bo leta 2060 ogljično nevtralna

Bitcoin je tako postal velika grožnja načrtom Kitajske o zmanjšanju onesnaženja, čemur se je azijska velikanka zavezala v pariškem podnebnem sporazumu leta 2016. Kitajski predsednik Xi Jinping je takrat obljubil, da bo država vrh onesnaženja dosegla leta 2030, do leta 2060 pa naj bi postala ogljično nevtralna.

Strojno učenje, možgani, deep learning, umetna inteligenca Posel danes Umetna inteligenca odgovarja: se splača vlagati v zlato in bitcoine?

Regulativa kot odgovor?

Edina rešitev na kratek rok je uvedba regulative s strani države za podjetja in posameznike, ki rudarijo kripotvaluto, poroča Bloomberg. Rudarjenje bitcoina je na Kitajskem tako razširjeno zaradi poceni elektrike in ker kot industrija uradno ne obstaja. In posledično oblasti nimajo na voljo ukrepov, ki veljajo za ostale sektorje industrije. Če se bo Kitajska glede na njeno trenutno veljavno zakonodajo odločila ukrepati, bo najverjetneje za začetek rudarjenje bitcoina postalo samostojna industrija.

Fortrade, bitcoin Posel danes Bitkoinomanija se nadaljuje - od začetka leta je bitcoin zrasel za več kot 90 odstotkov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin