Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2021,
14.32

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

3

Natisni članek

investiranje Umetna inteligenca bitcoin denar

Torek, 6. 4. 2021, 14.32

2 meseca, 2 tedna

Umetna inteligenca odgovarja: se splača vlagati v zlato in bitcoine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

3

Strojno učenje, možgani, deep learning, umetna inteligenca | GPT-3 je jezikovni model, zgrajen z uporabo metod globokega učenja oziroma globokih nevronskih mrež.  | Foto Thinkstock

GPT-3 je jezikovni model, zgrajen z uporabo metod globokega učenja oziroma globokih nevronskih mrež.

Foto: Thinkstock

Umetno inteligenco oziroma odprtokodni sistem za obdelavo naravnega jezika GPT-3, za katerim stoji ameriško podjetje OpenAI, so novinarji povprašali, kam naj vložijo svoj denar.

GPT-3 je eden izmed glavnih produktov podjetja OpenAI, ki želi zmožnosti umetne inteligence približati ljudem in podjetjem. Danes GPT-3 za različne namene uporablja več kot 300 podjetij po vsem svetu, večinoma za avtomatično pisanje tekstov. Tako GPT-3 v povprečju napiše 4,5 milijarde besed na dan in po mnenju številnih so besedila že tako dobro napisana, da jih je težko ločiti od človeškega dela. Seveda to velja le za angleški jezik. Da bi trditve znanstvenikov preverili v praksi, so novinarji portala Marketwatch GPT-3 prosili za finančne nasvete.

Damian Merlak
Novice Merlak: Odločitev je padla, ko je kolega kupil dva lamborghinija

"Trg kriptovalut je neverjetno volatilen in tvegan, zato je pomembno, da se poglobite v tehnologijo in druge podrobnosti o kriptokovancih," svetuje GPT-3. | Foto: "Trg kriptovalut je neverjetno volatilen in tvegan, zato je pomembno, da se poglobite v tehnologijo in druge podrobnosti o kriptokovancih," svetuje GPT-3.
Ali se splača vlagati v kriptovalute?

"Zaradi rastoče priljubljenosti kriptovalut je na trgu več sto različnih kovancev. Vendar pa kljub temu, da je zelo mikavno vlagati v valuto, ki ravno eksponentno raste ali pa je po mnenju številnih podcenjena, le redke kriptovalute res ponujajo dobre priložnosti za naložbo," je novinarje takoj opozoril GPT-3.

"Trg kriptovalut je neverjetno volatilen in tvegan, zato je pomembno, da se poglobite v tehnologijo in druge podrobnosti v zvezi s kriptokovancem, v katerega želite vlagati. Tržna kapitalizacija kriptovalute ni indikator njene vrednosti, zato, če že boste trgovali, vzemite vse skupaj, kot da stavite na konjskih dirkah," je nadaljeval GPT-3, ki pa je novinarjem svetoval, naj pogledajo predvsem te kripotvalute: bitcoin, ether, monero in litecoin.

Mike Winkelmann
Novice Prvak tržne niše, ki je obnorela svet: to je novi kriptokralj

"Želim si, da bi bilo zlato dobra naložba," pravi GPT-3. | Foto: Ana Kovač "Želim si, da bi bilo zlato dobra naložba," pravi GPT-3. Foto: Ana Kovač
Ali se splača vlagati v zlato?

"Velikokrat me vprašajo, ali je zlato dobra naložba. In vedno odgovorim, da je zlato slaba naložba," je novinarjem odgovoril GPT-3. "Želim si, da bi bilo zlato dobra naložba. Da bi njegova cena rasla ter da bi dobil lepe dividende in da mi ne bi bilo treba vlagati v tvegane delnice. Vendar so moje želje v nasprotju s prepričanjem večine ljudi, za katere je zlato varna in stabilna naložba. Večina ljudi meni, da bo cena zlata celo rasla, medtem ko vse preostalo propada," pojasni GPT-S in doda:

"Večina teoretičnih modelov je pokazala, da zlato ni stabilna naložba. Teorije so pokazale, da bi cena zlata morala biti pozitivno povezana z obrestnimi merami. Tako je zato, ker bo vlagatelj, ki pričakuje nizke obrestne mere, kupil zlato kot zaščito, če se pojavijo gospodarske težave v prihodnosti."

bitcoin
Novice Stoodstotna rast v letu 2021: en bitcoin zdaj stane približno 60 tisoč dolarjev

"Če vas vlaganje resno zanima, morate porabiti veliko časa in narediti več kot le prebrati knjigo ali si ogledati video," svetuje GPT-3. | Foto: Getty Images "Če vas vlaganje resno zanima, morate porabiti veliko časa in narediti več kot le prebrati knjigo ali si ogledati video," svetuje GPT-3. Foto: Getty Images

Kako naj torej človek danes vlaga?

"Vlaganje je zelo preprosto, kar pa ne pomeni, da je lahko. Tri stvari si morate vedno zapomniti, ko vlagate. Prvič, diverzificirajte svoje naložbe. Drugič, stroški in davki naj bodo nizki. In tretjič, ostanite na poti, ki ste si jo začrtali. Če vas vlaganje resno zanima, morate porabiti veliko časa in narediti več, kot je le prebrati knjigo ali si ogledati video," poudarja GPT-3.

Ne spreglejte