Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 9. 2019,
15.06

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

2

Natisni članek

LGBT Parada ponosa BiH Sarajevo

Nedelja, 8. 9. 2019, 15.06

4 leta, 7 mesecev

BiH: prva parada ponosa v Sarajevu minila brez incidentov #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

2

Parada ponosa v Sarajevu | Prva parada ponosa v bosensko-hercegovski prestolnici je minila brez incidentov. | Foto Reuters

Prva parada ponosa v bosensko-hercegovski prestolnici je minila brez incidentov.

Foto: Reuters

V Sarajevu je bila danes prva parada ponosa v Bosni in Hercegovini. Po poročanju tamkajšnjih medijev se je je udeležilo več kot tri tisoč ljudi, minila pa je mirno. Dogajanje je sicer spremljalo več kot 1.100 pripadnikov varnostnih sil.

Udeleženci parade so se sprehodili po ulicah središča mesta ob zvokih piščalk in bobnov, prebivalci pa so jim mahali in ploskali z oken okoliških stavb. Po navedbah novinarjev časnika Oslobođenje je bilo vzdušje odlično, incidentov pa niso zaznali.

Parada ponosa v New Yorku
Novice Na veliki paradi ponosa v New Yorku več kot dva milijona ljudi #foto

Na prvi paradi ponosa v Sarajevu več kot tri tisoč ljudi

Parada ponosa je potekala pod geslom Je izhod. Udeleženci so nosili mavrične zastave in transparente z napisi Odpor, Solidarnost, Bolj ljubim, kot se bojim, Jaz BiH svobodo, Ženska, lezbijka, kraljica in Refugees welcome. Med njimi so bili tudi nekateri znani obrazi, kot je pevec Božo Vrećo, ki je presodil, da današnji dan odpira vrata Evrope za BiH.

Fotogalerija
1 / 5

Pred začetkom parade se je v parku v četrti Ciglane končal shod nasprotnikov parade ponosa, na katerem je sodelovalo več kot sto ljudi. Med sprehodom po ulicah so sporočali, da parade ponosa v njihovem mestu ne bi smelo biti.

Pred dogodkom so v petek ob redni molitvi v vseh džamijah v BiH prebrali sporočilo sveta muftijev, ki je obsodil parado ponosa. Vernike so ob tem spomnili, da nobenemu posamezniku, ne glede na to, kdo je, ni dovoljeno nasilje nad drugim človekom zaradi njegovega osebnega prepričanja ali usmeritve.

Parada ponosa v Skopju
Novice Mavrična zastava zaplapolala v Mariboru, parada ponosa tudi v Skopju in Beogradu

Hahn: To je pomemben korak k zaščiti pravic vseh prebivalcev BiH

Branko Ćulibrk in Selma Kešetović iz organizacijskega odbora letošnje parade ponosa sta pred dnevi povedala, da so priprave na dogodek potekale dve leti. Ob tem sta poudarila, da LGBT-skupnost v BiH vsakodnevno živi v strahu pred morebitnim nasiljem zaradi spolne usmeritve posameznikov.

Evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Johannes Hahn je prek Twitterja sporočil, da je parada ponosa pomemben korak k zaščiti temeljnih pravic vseh prebivalcev BiH, torej tudi istospolno usmerjenih. Tudi ti imajo po njegovih besedah pravico, da živijo brez diskriminacije, zlorab in groženj.

Ne spreglejte