Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2022,
11.45

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Natisni članek

raketa helikopter ZDA Bosna in Hercegovina

Četrtek, 21. 4. 2022, 11.45

1 leto, 12 mesecev

BiH bo po donaciji helikopterjev od ZDA dobila še rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Bosna in Hercegovina bo od ZDA dobila protitankovski raketni sistem javelin ter rakete kratkega in srednjega dometa, je za bosanski časnik Dnevni avaz po obisku v ZDA povedal poveljnik generalštaba oboroženih sil BiH, generalpolkovnik Senad Mašović. ZDA so BiH konec lanskega leta donirale štiri helikopterje.

Mašović se je v ZDA srečal s predstavniki Pentagona ter guvernerjem in partnerji iz nacionalne garde ameriške zvezne države Maryland. Njegov obisk je bil namenjen krepitvi sodelovanja z ameriško vojsko, spodbudilo pa ga je tudi poslabšanje varnostnih razmer v regiji zaradi vojne v Ukrajini.

"Imeli smo možnost, da izrazimo svoje potrebe, ko gre za vprašanje širjenja zmogljivosti in znanja vojske BiH. Za nas so zelo pomembni krepitev protiletalske obrambe, posodobitev letalstva ter tudi izvajanje posebnih vaj vojske BiH in ameriške vojske," je za Dnevni avaz povedal Mašović.

Konec lanskega leta so donirali štiri nove helikopterje v vrednosti 38,5 milijona dolarjev

ZDA so BiH že konec lanskega leta zagotovile štiri nove helikopterje ameriške družbe Bell v vrednosti 38,5 milijona dolarjev. BiH je zanje plačala le 4,3 milijona dolarjev, preostale stroške pa je pokrila donacija ZDA prek programa pomoči prijateljskim državam.

Donacija helikopterjev je bila le začetek krepitve sodelovanja, saj bodo ZDA vojski BiH kmalu poslale tudi posebno opremo. "Nekaterih informacij še ne morem razkriti. Za zdaj lahko rečem, da gre za protitankovski sistem javelin, ki trenutno velja za najboljšega na svetu, rakete kratkega in srednjega dometa ter nekaj drugih posebnih potreb," je pojasnil Mašović.

BiH ima možnost, da Nato in EU prosi za vojaško opremo

Oborožene sile BiH so po besedah Mašovića trenutno v središču zanimanja mednarodne skupnosti ter imajo možnost, da Nato in EU zaprosijo za določeno opremo. To so že storili, vendar pa bodo svoje zmogljivosti širili tudi prek dvostranskega sodelovanja z ZDA, Veliko Britanijo, Turčijo in drugimi državami.

"To ni samo interes BiH, ampak širši interes mednarodne skupnosti, da bi preprečili morebitne krize v prihodnjem obdobju," je dodal Mašović, ki začetek skupnih vaj pričakuje v kratkem, prav tako pa tudi prve pošiljke opreme.

Karl Nehammer
Novice Avstrijski kancler predlaga blažje kriterije za vstop BiH v EU
Sarajevo
Novice To je razlog, zakaj Putin morda ne bo hotel dregniti v Bosno in Hercegovino
Ne spreglejte